Η Ελλάδα έρχεται τρίτη κατά σειρά στους προορισμούς που καταγράφουν τις περισσότερες κρατήσεις, με τον Αύγουστο του 2022 να ξεπερνά κατά 18,7% τον Αύγουστο του 2019, της χρονιάς-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού.
Στη σειρά, πρώτη είναι η Γερμανία που καταγράφει άνοδο 24,8% και ακολουθεί το Βέλγιο με αύξηση 19,3%. Μετά την Ελλάδα που είναι στην τρίτη θέση έρχεται η Αυστρία με αύξηση 17%, η Γαλλία με 15%, η Πολωνία με 6,2% και η Ελβετία με 4%.
Ο… χάρτης
Ειδικότερα, από τους 24 τουριστικούς προορισμούς που μετρά η AirDNA στην Ελλάδα, τον Αύγουστο ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Στη μεγάλη εικόνα, το Αιγαίο είναι για ακόμα μία φορά ο πρωταθλητής της τουριστικής σεζόν, με πολλούς παραδοσιακού προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας να κρατούν σταθερά στοιχεία κρατήσεων και προσφοράς καταλυμάτων. Από την άλλη πλευρά, στα νησιά του Ιονίου παρατηρείται κάμψη.
Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Τα επόμενα βήματα και οι εκτιμήσεις για αποθέματα
Υπενθυμίζεται ότι η σύγκριση γίνεται με το 2019 που εκτός από έτος με ρεκόρ τουρισμού, ήταν και η τελευταία χρονικά πριν την πανδημία. Σε σχέση με πέρσι, όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί παρουσιάζουν σημαντική άνοδο. Τα μεγάλα αστικά κέντρα έμειναν πίσω, με Αθήνα και Θεσσαλονίκη να έχουν μικρότερες επιδόσεις από το 2019 στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ από τους βασικούς προορισμούς στο μείον ακόμη είναι επίσης η Χαλκιδική, η Καλαμάτα, στο Ιόνιο η Κεφαλονιά και η Λευκάδα και στο Αιγαίο η Πάτμος.
Ενδιαφέρον ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η χώρα μας παρουσιάζει αύξηση κατά 116,5% σε επίπεδο κρατήσεων σε σύγκριση ενός έτους, ενώ τον Αύγουστο καταγράφηκαν περισσότερες από 1,5 εκατ. διανυκτερεύσεις σε όλη την Ελλάδα.
Μείωση
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία δείχνουν μειωμένες διανυκτερεύσεις κατά 17% έναντι του Αυγούστου του 2019 στη Θεσσαλονίκη, όπου οι καταχωρήσεις είναι μειωμένες κατά 3%, στις 2.203 και δεύτερη η Αθήνα με μειωμένες διανυκτερεύσεις κατά 13% και 8.392 καταχωρήσεις, δηλαδή λιγότερες κατά 23% έναντι του 2019. Παράλληλα μειωμένες 11% εμφανίζονται οι διανυκτερεύσεις στη Χαλκιδική. Στην Πελοπόννησο η Μεσσηνία και η Καλαμάτα έχουν επίσης μειωμένες διανυκτερεύσεις κατά 9%, ενώ η Κεφαλονιά είχε κατά 8% λιγότερες καταχωρήσεις που έπεσαν στις 3.183 και η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 6%. Μείωση δείχνουν και τα νούμερα της Λευκάδας κατά 8% τόσο σε προσφορά όσο και ζήτηση, ενώ η Πάτμος φαίνεται πως έχασε 4% σε σχέση με το 2019.
Ειδήσεις σήμερα
Μυλοπόταμος: Παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τους «νταήδες» της Κρήτης