Ειδικότερα, για τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 1,9 δισ. ευρώ για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά δηλαδή σε περίπου 6 εκατ. οικιακές παροχές.
Αναλυτικότερα, η επιδότηση φτάνει τα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά. Για τα νοικοκυριά που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η μέση μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται στα 677 ευρώ απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Οπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κ.λπ. και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.
Οσον αφορά το αγροτικό τιμολόγιο, η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.
Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 315 ευρώ, ενώ τώρα θα καταβάλει 60 ευρώ. Αντίστοιχα, μια μικρομεσαία επιχείρηση μέχρι 35 KVa με κατανάλωση 2.000 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 1.600 ευρώ, ενώ τώρα το ποσό θα πέσει στα 392 ευρώ.
Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου
Ο υπουργός ανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί από τον Σεπτέμβριο ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Οπως είπε, σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.
«Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Ελληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρούμε και σε εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, καθώς μειώνουμε έως 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους. Θα πρέπει, επίσης, να συνυπολογιστεί ότι με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, έκανε γνωστό πως κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράξαμε 1 δισ. 21 εκατ. ευρώ, τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.