Τα νέα στοιχεία θα κάνουν πιο εύκολη την προσαρμογή από το 5,4%-5,5% του ΑΕΠ μέχρι τον νέο στόχο για πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ που θα τεθεί για φέτος (από 1,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός).
Μέτρα στήριξης
Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση και κυρίως τη σημαντική παρέμβαση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το μικρότερο έλλειμμα για το 2021 δίνει έμμεσο και όχι άμεσο περιθώριο. Με βάση τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού η Ελλάδα είχε αναλάβει να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμά της κατά περίπου 10 δισ. ευρώ από τα 12,8 δισ. ευρώ που θα έφτανε το 2021 στα 2,8 δισ. ευρώ το τέλος του 2022. Με τα νεότερα στοιχεία για το μικρότερο έλλειμμα που καταγράφεται το 2021 και την πρόβλεψη για ελαφρά υψηλότερο έλλειμα για φέτος, η μείωση του ελλείμματος περιορίζεται κοντά στα 6 δισ. ευρώ αποσυμπιέζοντας την κατάσταση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σχολιάζοντας την εξέλιξη, τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική, αφού επιβεβαιώνει προς τους θεσμούς και τις αγορές τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και επιτρέπει τη χωρίς αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους λελογισμένη πρόσθετη ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των παράλογα υψηλών τιμών ενέργειας.
Εσοδα
Η μείωση του ελλείμματος επιτεύχθηκε κυρίως από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία ξεπέρασαν το στόχο του Προϋπολογισμού κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ το 2021. Το πιο θετικό είναι ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων παρέμεινε θετική και τον Μάρτιο, με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού να καταγράφει υπέρβαση κατά 511 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους για τον Μάρτιο ανήλθαν σε 3.439 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5% έναντι του στόχου εξαιτίας της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, όπως προαναφέρθηκε.
Σε επίπεδο τριμήνου (Ιανουάριος-Μάρτιος) τα συνολικά έσοδα έχουν υπέρβαση 1.387 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους, αλλά και των φόρων του 2022.
Τα έσοδα, σε συνδυασμό με την υστέρηση κατά 1.050 εκατ. ευρώ στις δαπάνες, διαμόρφωσαν το πρωτογενές έλλειμμα για το τρίμηνο στα 1.687 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.331 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 3.413 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.