Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η Ελλάδα το 2022 ήταν στην κατηγορία των μέτρια καινοτόμων χωρών με επίδοση γενικού δείκτη 80,2% του μέσου όρου της Ε.Ε. Σε σχέση με το 2021, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ την περίοδο 2015-2022 ο ελληνικός δείκτης καινοτομίας έκανε άλμα 24,2 ποσοστιαίων μονάδων, επίδοση 2,5 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο κοινοτικό όρο αύξησης. Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, το χάσμα επιδόσεων της Ελλάδας με την Ε.Ε. γίνεται μικρότερο. Στο σύνολο της Ε.Ε. και σε σύγκριση με το 2021, οι συνολικές επιδόσεις βελτιώθηκαν σε 19 κράτη-μέλη και επιδεινώθηκαν σε οκτώ κράτη-μέλη.
Επιδόσεις
Με βάση τη βαθμολογία τους, τα κράτη-μέλη κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: τις πρωτοπόρες χώρες καινοτομίας (με επιδόσεις άνω του 125% του μέσου όρου της Ε.Ε.), τις χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας (από 100% έως 125% του μέσου όρου της Ε.Ε.), τις χώρες με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας (από 70% έως 100% του μέσου όρου της Ε.Ε.) και τις χώρες με αναδυόμενες επιδόσεις καινοτομίας (κάτω του 70% του μέσου όρου της Ε.Ε.).
Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων, η κατάταξη των χωρών με βάση τις επιδόσεις είναι η εξής ανά κατηγορία:
* Η Σουηδία (πρώτη), το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία είναι οι πέντε πρωτοπόρες σε καινοτομία χώρες της Ε.Ε.
* Η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία είναι χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας, πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
* Η Ελλάδα, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία είναι χώρες με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας.
* Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία είναι χώρες με αναδυόμενες επιδόσεις καινοτομίας.
Ο… χάρτης
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το χάσμα καινοτομίας στην Ε.Ε. παραμένει, ενώ οι ομάδες επιδόσεων τείνουν να είναι γεωγραφικά συγκεντρωμένες, καθώς οι πρωτοπόρες χώρες καινοτομίας και οι περισσότερες χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας βρίσκονται στη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ οι περισσότερες από τις χώρες με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας και αναδυόμενες επιδόσεις καινοτομίας βρίσκονται στη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη.
Προτεραιότητα της Επιτροπής με βάση το νέο θεματολόγιο καινοτομίας που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2022 είναι η γεφύρωση του χάσματος σε ολόκληρη την Ε.Ε. και στην ανάδειξη της Ευρώπης ως ηγετικού παράγοντα στο παγκόσμιο τοπίο καινοτομίας.
Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., παγκόσμιοι ανταγωνιστές, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δημοκρατία της Κορέας και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθούν να έχουν πλεονέκτημα έναντι της Ε.Ε. ως προς τις επιδόσεις τους. Ωστόσο, η Ε.Ε. έχει καλύψει το χάσμα επιδόσεων με τα εν λόγω έθνη και έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία από το 2021.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2001 ο ευρωπαϊκός πίνακας αποτελεσμάτων στον τομέα της καινοτομίας παρέχει συγκριτική ανάλυση των επιδόσεων καινοτομίας στις χώρες της Ε.Ε. και στους περιφερειακούς γείτονες. Αξιολογεί τα σχετικά πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των εθνικών επιδόσεων καινοτομίας και βοηθά τις χώρες να εντοπίσουν τους τομείς στους οποίους χρειάζεται να λάβουν μέτρα.