Από την 1η έως 31 τις Οκτωβρίου 2022 οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν το έντυπο Ε4 (ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απογραφή του ωραρίου απασχόλησης και η ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.
Η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται ήδη από τον Ιούλιο σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ.
Από τον Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει και η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε νέους κλάδους όπως οι ΔΕΚΟ, οι βιομηχανίες, οι εταιρίες ασφάλισης, οι εταιρίες security.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 η ψηφιακή κάρτα θα έχει εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, καθώς και στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, ακόμη και αν έχουν έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση απασχόλησης.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Πρόστιμα
Αν βρεθούν επιχειρήσεις χωρίς τη δυνατότητα χρήσης ψηφιακής κάρτας εργασίας μέσα στο 2023, θα τιμωρηθούν με πρόστιμο.
Ηδη το υπουργείο Εργασίας προειδοποιεί τις λίγες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες που δεν έχουν εφαρμόσει ακόμη την ψηφιακή κάρτα εργασίας στο προσωπικό τους ότι από 1ης Οκτωβρίου θα υπάρξουν έλεγχοι και πρόστιμα.
Ο μηχανισμός της ψηφιακής κάρτας επιτρέπει την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο των ωρών απασχόλησης, των υπερωριών, των αδειών, των ρεπό και άλλων εργασιακών δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται οι απλήρωτες υπερωρίες και η υποδηλωμένη απασχόληση.
Στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες χρησιμοποιούν ψηφιακή κάρτα 111.220 εργαζόμενοι (94,74%), εκ των οποίων 84.622 εργάζονται στα σούπερ μάρκετ και 26.598 στις τράπεζες.
Το γεγονός ότι το ποσοστό εφαρμογής δεν έχει φθάσει ακόμη στο 100% οφείλεται κυρίως στην εξ αποστάσεως εργασία/τηλεργασία, σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, καθώς και στο γεγονός ότι ελάχιστες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην εφαρμογή του μέτρου.