Οπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας, στόχος του υπουργείου είναι οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις που αφορούν στη ζωική παραγωγή να καταβληθούν εντός του Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από το χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς.
Ηδη 27 μικτά κλιμάκια, με τη συμμετοχή του ΕΛΓΑ, έχουν ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο. Ωστόσο, για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο Οργανισμός λειτουργεί στη Λάρισα γραφείο παροχής πληροφοριών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες στα τηλέφωνα 2410231938 και 2410231929 από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.
Οι ανταποκριτές ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία, οι οποίοι είναι υπάλληλοι των δήμων, φθάνουν τους 170, το έργο των οποίων θα υποστηριχθεί από έκτακτους υπαλλήλους αλλά και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την επίσπευση του έργου υποδοχής δηλώσεων ζημίας από αγρότες και κτηνοτρόφους.
Επιπλέον, το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας ενισχύεται με 50 γεωπόνους με σύμβαση ορισμένου χρόνου -οκτώ μηνών- και 30 τεχνολόγους γεωπόνους, σε πρώτη φάση, οι οποίοι προστίθενται στους ήδη 70 διαθέσιμους και ενεργούς υπαλλήλους του υποκαταστήματος, για την προώθηση της εκτιμητικής διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση των οριοθετήσεων και επισημάνσεων των πληγεισών περιοχών.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει κινητοποιήσει το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο βρίσκεται ήδη στις πληγείσες περιοχές και με κινητά συνεργεία εξετάζει την καταλληλότητα των εδαφών αλλά και των υδάτων για άρδευση.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
«Καμιά πολιτική σκοπιμότητα και κανένα fake news δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώμη των επιστημόνων την οποία, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλουμε να σεβόμαστε και να ακολουθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, περισσότερα από 70.000 ζώα είναι ο τραγικός απολογισμός της φονικής θεομηνίας.
Οι δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου στον ΕΛΓΑ μέχρι χθες το μεσημέρι διαμορφώθηκαν ως εξής: 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή, 40.330 πτηνά, 43.980 μελισσοσμήνη.
Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας προσέγγισης σε πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η προσβασιμότητα για τη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων.
Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, έχουν συλλεχθεί 24.856 αιγοπρόβατα, 7.500 χοιρινά, 35 βοοειδή και 23.900 πτηνά.
Σημειώνεται ότι η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα, ενώ σύντομα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας.
Ειδήσεις σήμερα