Η αναβάθμιση σε ΒΒ+ από ΒΒ, αποτελεί θετική έκπληξη για ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι βελτιώνει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα κρισιμη και αρνητική συγκυρία: εν καιρώ πολέμου, στον απόηχο της πανδημίας και εν μέσω τεράστιας ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης.
Είναι η 2η αναβάθμιση μάλιστα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τον Απρίλιο, την ελληνική Οικονομία είχε αναβαθμίσει και ο καναδικός οίκος DBRS.
Το βασικό στοιχείο, που οδήγησε στην απόφαση αναβάθμισης του αξιόχρεου, είναι οι προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης της Ελλάδας, βάσει του πλάνου των μεταρρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται.
Επιπλέον, σε αντίθεση π.χ. με το ΔΝΤ που έδειξε να αγνοεί τις θετικές επιπτώσεις από το «πακέτο» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, αναγνωρίζεται η πρόσθετη δυναμική που δίνει στην Ελλάδα, έτσι ώστε να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.
Αναφορά γίνεται, επίσης, στην προσήλωση προς τη δημοσιονομική σταθερότητα και στη σταθερή μείωση των κόκκινων δανείων, παρά τους προβληματισμούς που γεννά η νέα κρίση. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω διασφαλίζει, άλλωστε, μεσομακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του πολύ υψηλού χρέους, που έχει, όμως, σαφώς καλύτερο προφίλ από τα αντίστοιχα των εταίρων μας στη Ν. Ευρώπη.
Τα βήματα προόδου γίνονται παρότι στην ευρωπαϊκή οικονομία επικρατεί τεράστια αβεβαιότητα. Η νέα αναβάθμιση έρχεται μετά την εντυπωσιακά καλύτερη από το αναμενόμενο δημοσιονομική επίδοση της χώρας, καθώς -σύμφωνα με την Eurostat- το 2021 έκλεισε με 3 δισ. ευρώ μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα από όσο είχε προβλέψει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό.
Στρατηγικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα
«O οίκος αξιολόγησης “S&P Global Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα.
Έτσι γίνεται ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Πρόκειται δε για την 9η – κατά σειρά – αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις.
Η παραπάνω θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα – και, ταυτοχρόνως, επιστέγασμα – της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της ποιότητας του πλούτου της χώρας μέσω της αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, της μείωσης των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις, τους κινδύνους και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς εξελίξεις.
Γι’ αυτό, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και σύνεση να ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον βέλτιστο εφικτό βαθμό, ενώ παράλληλα παραμένουμε πιστοί στην κεντρική μας στόχευση για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς έκλεισε το ταξίδι στις ΗΠΑ – Τι θα συζητήσουν με τον Μπάιντεν
Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα – Δείτε πως θα την πάρετε με τρία κλικ
Περιστέρι: Συνελήφθησαν τρία άτομα για την αρπαγή της ανήλικης
Πάσχα στο χωριό με μάσκες, πιστοποιητικά self tests και ατομική ευθύνη