«Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που βλέπουμε μεγάλη πτώση της παραγωγής. Από τη Μακεδονία και κάτω η μείωση κυμαίνεται στο 50%, ενώ σε κάποιες περιοχές αγγίζει ακόμα και το 80%. Πέρυσι χάσαμε πάνω από το 1/3 της παραγωγής λόγω περονόσπορου, καθώς επηρέασε τόσο την ανθοφορία όσο και την καρπόδεση, ενώ φέτος η παρατεταμένη ζέστη του Ιουλίου και η έλλειψη βροχοπτώσεων φέρνει νέο πλήγμα στην παραγωγή», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Παρασκευάς Κορδοπάτης.
Σημειώνεται ότι ο όγκος της παραγωγής οίνου μειώθηκε πέρυσι στα 137.943 λίτρα και είναι ο χαμηλότερος όλων των εποχών, παρουσιάζοντας πτώση κατά 35,1% σε σχέση με το 2022-2023, που είχε διαμορφωθεί στα 212.680 λίτρα, ενώ σε επίπεδο πενταετίας η μείωση άγγιξε το 40,2%. «Μια συνήθης παραγωγή ανέρχεται στα 200.000 λίτρα. Αν φέτος καταφέρουμε και πιάσουμε τα 130.000 λίτρα κρασιού, θα είναι θαύμα. Ωστόσο, ο τρύγος συνεχίζεται και θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί τελικά η παραγωγή», υπογραμμίζει ο κ. Κορδοπάτης.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η λειψυδρία έχει «αφανίσει» το 10% του φυτικού κεφαλαίου, ενώ οι αποδόσεις των αμπελώνων στην Αττική έχουν υποχωρήσει από τα 400-500 κιλά το στρέμμα στα 150-200 κιλά.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Κρήτη, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγει 10.000-12.000 τόνους οινοποιήσιμων σταφυλιών. Οπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, η μείωση της παραγωγής ανέρχεται στο 80%. «Ο τρύγος έχει ολοκληρωθεί και τα οινοποιεία δεν καλύπτουν ούτε τους πάτους των βαρελιών τους. Η απόδοση των αμπελώνων είναι κανονικά 2,5 τόνοι ανά στρέμμα και φέτος με δυσκολία φτάνει τα 400-500 κιλά. Ο καύσωνας, σε συνδυασμό με τη λειψυδρία, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στους αμπελώνες», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής η τιμή έχει αυξηθεί κοντά στο 1 ευρώ το κιλό από 0,80-0,85 ευρώ πέρυσι και 0,60-0,65 ευρώ το 2022, με εκπροσώπους του οινοποιητικού κλάδου να επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν στο σύνολό τους τις αυξήσεις των τιμών.
«Η τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί κατά 20%-30%. Είναι η τρίτη σερί χρονιά που λόγω της μείωσης της παραγωγής αυξάνονται οι τιμές. Μέρος των ανατιμήσεων θα περάσει και στους καταναλωτές. Εκτιμώ ότι στο ράφι οι τιμές των κρασιών θα αυξηθούν από 5% έως 10%», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Κτήματος Σκούρα, Γιώργος Σκούρας.
Ετσι, ένα κρασί μεσαίας κατηγορίας (φιάλη των 750 ml) πωλείται από 8-11 ευρώ, ενώ μέχρι πέρυσι η τιμή του κυμαινόταν από 7-10 ευρώ και το 2022 από 6-9 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα, η τιμή της φιάλης δεν ενδέχεται να φτάσει στα 9-12 ευρώ. Σύμφωνα με τους οινοποιούς, αν αυξήσουν πάνω από 10% τις τιμές τους, υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί η κατανάλωση και να αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που θα στραφούν στο χύμα, το οποίο σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία αντιπροσωπεύει το 60% της εγχώριας κατανάλωσης.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
Πάντως, εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι ανατιμήσεις θα υπάρξουν και στο χύμα κρασί, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο φθηνό είναι το προϊόν τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση για τους οινοποιούς, καθώς είναι πολύ μικρό το περιθώριο κέρδους.
ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΙΝΟΥ
ΕΤΟΣ | ΠΟΣΟΤΗΤΑ (σε λίτρα)
| ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ (%) | ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ (%) |
2019 | 242.400 | +8,46 | -3,94 |
2020 | 228.320 | -5,82 | -6,75 |
2021 | 246.890 | +8,13 | +2,66 |
2022 | 212.680 | -13,86 | -10,73 |
2023 | 137.940 | -35,1 | -40,2 |
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΙΜΩΝ
(ΚΡΑΣΙ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ)
2021-2022: 6-9 €/φιάλη
2022-2023: 7-10 €/φιάλη
2023-2024: 8-11 €/φιάλη
2024-2025: 9-12 €/φιάλη