Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, η δράση με τίτλο «Ενίσχυση νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων» θα «σπάει» σε δύο προσκλήσεις, στην «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και την «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών επιχειρήσεων». Θα παραμείνουν ανοιχτές για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού τους.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων, ύψους έως 400.000 ευρώ (έκαστο). Με την επιδότηση να διαμορφώνεται στο 50% του συνολικού κόστους επένδυσης, η ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβεί τις 200.000 ευρώ. Δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι δικαιούχοι ενίσχυσης θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση υλοποίησης του επενδυτικού τους σχεδίου εντός διετίας, καθώς, αν δεν το κάνουν, θα χάνουν τη χρηματοδότηση.
Οροι, προϋποθέσεις
Σκοπός της προδημοσίευσης είναι να λάβουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι γνώση για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη δράση, προκειμένου να μην υπάρξουν εκπλήξεις και διαμαρτυρίες πως δεν είχαν έγκαιρη ενημέρωση, όπως μεταφέρουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αρμόδιες πηγές. Πόσω μάλλον, όταν η συγκεκριμένη δράση εισάγει τις ακόλουθες τέσσερις καινοτομίες, που επιχειρούν να βάλουν τέλος σε παθογένειες του παρελθόντος.
1 Ωριμότητα, βιωσιμότητα και απασχόληση:
Για να ενταχθεί μία νέα ή υπό σύσταση επιχείρηση στη δράση θα πρέπει να πληροί ένα βασικό «τρίπτυχο», που αφορά στην ωριμότητα του υποβαλλόμενου επενδυτικού σχεδίου, άρα και στη βιωσιμότητά του και τις επιπτώσεις του στην απασχόληση.
Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών: «Ενα σχέδιο που είτε δεν έχει τις όποιες απαιτούμενες άδειες είτε δεν έχει εκκινήσει τις διαδικασίες απόκτησής τους δεν θα αξιολογείται. Θα απορρίπτεται». Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να βάλει τέλος σε πρακτικές που παρατηρούνταν σε κάποιες δράσεις ΕΣΠΑ, όπου για επενδυτικά σχέδια 5-6 χρόνια εγκεκριμένα αιτούνται παρατάσεις, καθώς βρίσκονται, ακόμη, στο στάδιο της υλοποίησης.
2 Απαγόρευση μεταβίβασης εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου: Ο δικαιούχος ενίσχυσης, αυτός δηλαδή στον οποίο θα εγκριθεί το σχέδιο, δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει σε καμία περίπτωση, μέχρι και την πενταετή λειτουργία. Πρόκειται για μία επιβεβλημένη πρωτοβουλία, σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών.
3 «Κλειδωμένο» το αντικείμενο δραστηριοποίησης: Οταν ο υποψήφιος επενδυτής δηλώσει αντικείμενο δραστηριοποίησης, δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να το αλλάξει στην πορεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν θα παίρνει κάποιος την έγκριση για καταλύματα και στη συνέχεια θα την αξιοποιεί για επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ο.κ.
Ελαιόλαδο: Στα 9 ευρώ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει η τιμή του [πίνακες]
4 Διασφαλισμένη η ίδια συμμετοχή: Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη δράση είναι ο υποψήφιος επενδυτής να μπορεί να αποδείξει ότι έχει την ίδια συμμετοχή. Σε διαφορετική περίπτωση (π.χ. αν δεν δύναται να το αποδείξει ή αν δεν έχει τους απαιτούμενους πόρους, κατατεθειμένους σε τράπεζα είτε της Ελλάδας είτε της Ε.Ε.), δεν θα αξιολογείται η αίτησή του.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν οι παραπάνω τέσσερις αλλαγές, και μάλιστα πως θα ισχύσουν οι συγκεκριμένες καινοτομίες και σε άλλες, παρεμφερείς δράσεις του ΕΣΠΑ.
Τι θα επιδοτείται
Στο πλαίσιο της δράσης καλύπτονται δαπάνες σχετικές με τα εξής: Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμός, πιστοποίηση προϊόντων – υπηρεσιών – διαδικασιών, υπηρεσίες σχεδιασμού συσκευασίας – ετικέτας – branding, προβολής και εξωστρέφειας, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, τεχνικές μελέτες & συμβουλευτικές υπηρεσίες, μεταφορικά μέσα, μισθολογικό κόστος νέων εργαζομένων κ.ά.
Αντιπλημμυρική θωράκιση από το προηγούμενο και το τρέχον ΕΣΠΑ
Σειρά από αντιπλημμυρικά έργα, όπως επίσης έργα ύδρευσης, διαχείρισης λυμάτων, αλλά και τα ποσά της κρατικής αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς από την κακοκαιρία «Daniel», καλύπτονται από πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2014-2020) και του τρέχοντος (2021-2027).
Ειδικότερα, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, που ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες, θα διατεθούν 290 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό διατίθεται για την πρώτη προκαταβολή της κρατικής αρωγής, δηλαδή για ενισχύσεις σε οικοσκευές για τα νοικοκυριά, καθώς και σε επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιές. Στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, αξιοποιούνται και εθνικοί πόροι. Σημειώνεται πως το εύρος των ζημιών δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Οπότε, δεν έχει οριστικοποιηθεί το συνολικό ποσό που θα διατεθεί προς τους πλημμυροπαθείς.
Από το ΕΣΠΑ 2021-2027 αυξάνεται, σε πρώτη φάση, στα 400 εκατ. ευρώ (από 270 εκατ. ευρώ) ο προϋπολογισμός για τα αντιπλημμυρικά έργα, από το πρόγραμμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή». Στο ΕΣΠΑ τα αντιπλημμυρικά έργα αφορούν περίπου 600 εκατ. ευρώ, καθώς, πέραν των 400 εκατ. ευρώ που αναφέρθηκαν, θα υλοποιηθούν, ακόμη, και κάποια έργα συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, που μεταφέρονται (phasing) στο τρέχον ΕΣΠΑ από το προηγούμενο. Επί της ουσίας, έχουν ενταχθεί στο 2014-2020, αλλά θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών στο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Επίσης, θα προχωρήσουν έργα για λύματα και ύδρευση, που ήταν σε φάση τελικής υλοποίησης, αλλά καταστράφηκαν από την πλημμύρα. «Παρέχει την ευελιξία η Ε.Ε. να τα ξαναφτιάξουμε, χωρίς να θεωρηθεί αυτό double funding», σχολίασε στον «Ε.Τ.» στέλεχος του υπ. Οικονομικών.
Ειδήσεις σήμερα
Προϋπολογισμός 2024: Μέτρα αύξησης των εισοδημάτων ύψους 1,6 δισ. ευρώ
ΕΣΠΑ: Ενίσχυση για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους πλημμυροπαθείς