Παράλληλα, κάνουν λόγο για επαναφορά του οικονομικού κλίματος στα αρνητικά επί περιόδου κορονοϊού επίπεδα, ενώ τονίζουν τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην ελληνική αγορά.
Αναλυτικά, μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (64%) θεωρεί ότι οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ θα μειωθούν το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 22% εκτιμά ότι θα παρουσιάσουν αύξηση.
Μεσοσταθμικά, τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί μείωση της τάξης του 1,8% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιούλιος 2022-Δεκέμβριος 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, ενώ ανάλογη είναι και η εκτίμηση συνολικά για το 2022.
Οικονομικά
Φθίνουσα πορεία ακολουθεί, σύμφωνα με τα στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων, και η οικονομική κατάσταση, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2022, το 87% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί και μόλις το 7% ότι έχει βελτιωθεί, όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 25% και 57%, αντίστοιχα. Τέτοια αρνητικά ποσοστά είχαν να καταγραφούν από τις περιόδους του lockdown του 2020 ή της δημοσιονομικής κρίσης το 2017.
Ανάλογη είναι και η εικόνα για το οικονομικό κλίμα, γεγονός που αποδίδεται στις εκτιμήσεις των στελεχών συνολικά, όπως οι πωλήσεις, οι τιμές και οι οικονομικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -0,11, σημαντικά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, η επίδρασή του είναι ιδιαίτερα έντονη. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η έντασή του είναι σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ένταση της επίδρασης της υγειονομικής κρίσης που καταγράφηκε ποτέ ήταν 4,76/10 τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η σημερινή ένταση της κρίσης λόγω του πολέμου είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη, στο 6,28/10.
Προϋπολογισμός 2025: Τα 16 SOS για το τι έρχεται - Οι 12 μειώσεις φόρων
Επιπλέον, το 98% των στελεχών της αγοράς προβλέπει ότι ο αντίκτυπος του πολέμου θα κρατήσει τουλάχιστον ως το τέλος της χρονιάς και 8 στα 10 στελέχη και την επόμενη χρονιά το 2023. Μάλιστα, το 56% των επιχειρήσεων αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα (κέρδη/ζημιές) το 2022 σε σχέση με πέρυσι λόγω του πολέμου και των συνεπειών του και μόλις το 11% καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 συμφώνησαν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Μεταμεσονύχτιο θρίλερ στη Βουλή: Συνελήφθη ημίγυμνος άνδρας με καραμπίνα