«Είναι κάτι που θα το εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση η οποία βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα, κατανοώντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον ευάλωτο καταναλωτή, τον οποίο πρέπει να βρούμε διάφορους τρόπους να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η «κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά βρίσκεται πάντα πάνω από το πρόβλημα». «Παρακολουθούμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί. Ήδη μειώθηκε στο 6% ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα μεγάλο ζήτημα που δημιουργείται και το οποίο θα επηρεάσει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι η ιδιαίτερα αυξημένη η τιμή των προϊόντων, καθώς η τιμή ανά κιλό του σιταριού ήταν 20 με 22 λεπτά και τώρα πηγαίνει προς τα 50 λεπτά. «Διπλασιάστηκε, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση και μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης, περίπου στο 10%, επειδή μπαίνει και η φετινή παραγωγή στην αγορά», ανέφερε. «Το ψωμί έχει αυξηθεί γύρω στα 20% κατά μέσο όρο από την εποχή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι αρτοποιοί απορρόφησαν όσα μπόρεσαν από την αύξηση στις πρώτες ύλες», δήλωσε.
Ερωτηθείς εάν θα επιλεγεί η πολιτική με το «ψωμί διατίμησης», αντέτεινε ότι αυτό είναι ζήτημα του υπουργείου Ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση είναι κοντά στο να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες από το μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα που επηρεάζει συνολικά το κόστος όλων των προϊόντων. Να δρομολογηθεί αυτό, να το δούμε στην πράξη, είναι μια δυναμική διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Παρακολουθούμε τα ζητήματα κρατάμε και δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.
Ο ίδιος επισήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ευρώπη δεν κινδυνεύει με επισιτιστική κρίση – αλλά για τις επόμενες περιόδους όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, από τις αποφάσεις που θα πάρει η Ρωσία σε σχέση με τη δική της παραγωγή και βέβαια με τις εξελίξεις στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
«Έχουμε απόλυτη επάρκεια στην Ελλάδα και επειδή έχουμε μια πλατφόρμα όπου δηλώνονται τα αποθέματα από συγκεκριμένα προϊόντα – άλευρα, ζωοτροφές, πρώτες ύλες κτλ- γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη επάρκεια μηνών», δήλωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι δυο παράγοντες συντελούν σε αυτό, η ομαλή παραγωγή στις καλλιέργειες και κυρίως το να λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα. «Αν λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργήσει η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μικρές απώλειες που έχουμε από την μειωμένη δυνατότητα της Ουκρανίας, καλύπτονται από άλλες χώρες και από εναλλακτικές αγορές, όπως ο Καναδάς και η Αμερική. Δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, όσο λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, μας βοηθάει πάρα πολύ το Ενωσιακό εμπόριο», εξήγησε.
Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 200 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους για την ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων έναντι της κρίσης και αναμένονται επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια προς την κατεύθυνση αυτή.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 συμφώνησαν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Μεταμεσονύχτιο θρίλερ στη Βουλή: Συνελήφθη ημίγυμνος άνδρας με καραμπίνα