Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το συνολικό πλήθος των δικαιούχων είναι περί τα 3 εκατομμύρια, η πλατφόρμα έχει ανοίξει για όλα τα ΑΦΜ, όλες οι πληροφορίες είναι στο voucher.gov.gr, να μπούνε οι πολίτες να δούνε αν είναι δικαιούχοι κι από κει και πέρα νομίζω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε σχέση με το πώς μπορούν να χρησιμοποιούμε πλέον τέτοιου τύπου τεχνολογίες και εργαλεία σε ό,τι αφορά την προνοιακή πολιτική». Ο κ. Πιερρακάκης μάλιστα σχολίασε ότι πρόδρομος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν το Freedom Pass «και είχαμε διαπιστώσει ότι πάλι υπήρχε συνάρτηση με συγκεκριμένα καταστήματα, με συγκεκριμένα κομμάτια της οικονομίας. Από και κει και πέρα διαχειριζόμαστε μια κατάσταση, η οποία έχει μεγάλες δυσκολίες, είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μέγιστο δυνατό, το καλύτερο δυνατό».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις νέες υπηρεσίες τις οποίες ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, όπως οι μεταβιβάσεις αυτοκινήτων, μεταβιβάσεις ακινήτων, ίδρυση ατομικής επιχείρησης, αλλά και η προληπτική ιατρική, η οποία αποτελεί το επόμενο βήμα που έχουν αποφασίσει τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τους επόμενους μήνες θα υπάρξει η πρωτοβουλία για αποστολή παραπεμπτικών εξετάσεων, «πρώτα θα είναι οι μαστογραφίες όπου θα μπορέσουμε να στείλουμε παραπεμπτικά εξετάσεων στις ενδιαφερόμενες για να μπορέσουν […] να κάνουν συγκεκριμένες εξετάσεις. Λαμβάνουμε μια μεγάλη πρωτοβουλία αφενός να χρησιμοποιήσουμε τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε και να τα εμπλουτίσουμε με χρηματοδοτικές δυνατότητες με το πρόγραμμα “Σπ. Δοξιάδης” για να μπορέσουμε να καλέσουμε τον κόσμο να κάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις».
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «την ψηφιακή πολιτική την χρειάζεται περισσότερο ο πιο αδύναμος, εκείνος που δεν έχει κάποιον τον βοηθήσει, που δεν έχει χρόνο, δεν έχει πόρους να διαθέσει. Είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής η καλή και γρήγορα εξυπηρέτηση του πολίτη και ένα μέτρο σεβασμού. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, έχουμε φτάσει δυο χρόνια μετά περίπου στις 1.400 υπηρεσίες στο gov.gr».
Όσον αφορά στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, ο υπουργός τόνισε ότι «θα συναντήσουμε προβλήματα τα επόμενα χρόνια σε αυτόν τον τομέα, θα υπάρξουν κυβερνοεπιθέσεις, το θέμα είναι να είναι οι λιγότερες δυνατές και όσο το δυνατόν πιο μικρού βεληνεκούς. Το θέμα δεν είναι να μη συμβούν αλλά να έχουν την όσο το δυνατόν μικρότερη κλίμακα όταν και αν συμβούν, να αποτρέψουμε όσο πιο πολλές μπορούμε κι αν συμβούν να έχουν μικρή επίδραση. Οπότε κάνουμε μια σειρά από ενέργειες, έχουμε δημοσιεύσει την εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας, είναι κάτι που μας απασχολεί καθημερινά».
Εθνικό «φρένο» στις αυξήσεις ρεύματος ανακοινώνει ο Μητσοτάκης