Εξετάζεται να λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία τριετία, όπου εκεί θα προστίθεται ένα ποσοστό 55% για τους πρώτους 6 μήνες, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο θα παίρνει 479 ευρώ, που ειναι σημερα.
Για παράδειγμα: Αν ένας άνεργος είχε μέσο μισθό τριετίας 1500 ευρώ, τότε το πρώτο εξάμηνο θα πάρει 825 ευρώ και το δεύτερο 479 ευρώ.
Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Όσοι έχουν από 250 ημέρες εργασίας και πάνω το 14μηνο πριν την απόλυση (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών) λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους, στα 400 ευρώ και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα, ωστόσο, λαμβάνει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Να σημειωθεί ότι πρόταση για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας έχει κάνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη στην τελική έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, της οποίας σημαντικό μέρος υιοθετεί και η κυβέρνηση.
Όπως ανέφερα τα μέλη της Επιτροπής, με την προϋπόθεση ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν και επομένως όσοι χάνουν τη δουλειά τους θα υποστηρίζονται άμεσα στην αναζήτηση εργασίας, προτείνεται να μεταβληθεί ο τρόπος προσδιορισμού του επιδόματος ανεργίας, ώστε να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.
Ειδήσεις σήμερα
Τράπεζα Θεμάτων: Οι 30 ύποπτοι λογαριασμοί δείχνουν ρωσόφιλους χάκερ
Μητσοτάκης: Στόχος η σταθερή αυτοδυναμία της Ν.Δ.
Κοινωνικός τουρισμός: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση