Ρουμανία, Μολδαβία, Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Γεωργία, Ιαπωνία, ΗΠΑ. Πρόκειται για χώρες που έχουν δεχτεί επίθεση από την ρωσικών συμφερόντων ομάδα χάκερ, η δράση της οποίας εκκινεί χρονικά τον Μάρτιο του 2023. Ενα μεγάλο μέρος των χτυπημάτων, είχε ως κίνητρο τα αντίποινα για πράξεις που σχετίζονταν με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη άνοιξη οι χάκερς επιχείρησαν να ρίξουν την ιστοσελίδα της Eurovision, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός και εμφανιζόταν το τραγούδι της Ουκρανίας.
Αλλες επιθέσεις όμως ήταν λιγότερο… αθώες. Τον περασμένο Ιανουάριο, οι χάκερς χτύπησαν ιστοσελίδες αεροδρομίων, κρατικών διευθύνσεων και εταιριών που δραστηριοποιούνται στον οικονομικό τομέα στη Γερμανία, ως αντίποινα για την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει τανκ Leopard στην Ουκρανία. Για αντίστοιχους λόγους, η ομάδα επιτέθηκε και σε αμυντικό οργανισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, που προμήθευε με οπλικά συστήματα την Ουκρανία. Στην Ιταλία έβαλαν στο στόχαστρο την ιστοσελίδα κρατικού οργανισμού υγείας, στη Λετονία χτύπησαν την κρατική τηλεόραση, ενώ στη Λιθουανία επιχείρησαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση τις διαδικτυακές υποδομές της χώρας, λόγω της απαγόρευσης εξαγωγών προς τον θύλακο του Καλίνινγκραντ.
Φωτιά τώρα σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι
Δείγμα 10%
«Το δείγμα είναι ακόμα μικρό», σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί που χειρίζονται την έρευνα για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων. Τα ύποπτα ευρήματα έχουν προκύψει μετά τον έλεγχο λιγότερων από 10.000 ηλεκτρονικών διευθύνσεων, από τις συνολικά 100.000 που συμμετείχαν στην επίθεση. Αν ο αριθμός των λογαριασμών που συνδέονται με την ομάδα killnet συνεχίσει να έχει αυξητική πορεία, οι έρευνες θα επικεντρωθούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή της ΕΥΠ, θα επιχειρήσει με αιτήματα σε εταιρίες διαδικτύου, ακόμα και στη Google, αλλά και μέσω της συνεργασίας με διεθνείς Αρχές, να εξακριβώσει την προέλευση όλων των αιτημάτων. Παράλληλα θα αναζητηθεί ενδεχόμενο… λάθος από «απρόσεκτο» χάκερ, το οποίο θα διευκολύνει τις έρευνες. Οπως τονίζουν όμως στελέχη της Δίωξης, δεν αποκλείεται οι έρευνες να μετατραπούν σε «χρονοβόρες και δύσκολες», σε περίπτωση που τα ηλεκτρονικά ίχνη οδηγήσουν σε χώρες της Ασίας ή άλλες χώρες εκτός Ευρώπης.