Οπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση προχωρά σε μια συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης σε τρεις άξονες. Πρόκειται για την εφαρμογή ψηφιακής πλατφόρμας, για την παρακολούθηση της κατανάλωσης, τη θέσπιση κινήτρων για τους φορείς του Δημοσίου που επιτυγχάνουν τους στόχους εξοικονόμησης, με οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδέονται τόσο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης όσο και με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνεται αλλά και άμεσα μέτρα.
Ορισμός υπευθύνων
Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την παρουσίαση των μέτρων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, για την εφαρμογή τους θα καταθέσουν σχετική τροπολογία τα υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας και Εσωτερικών, με την οποία θα καθορίζουν τους διοικητικούς και τους τεχνικούς υπευθύνους για τις άμεσες και έκτακτες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
Αυτοί, θα έχουν, κατ’ ελάχιστον, την υποχρέωση να υλοποιούν τις δράσεις και να ενημερώνουν τα υπουργεία σχετικά, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας που δημιουργείται γι’ αυτό το σκοπό. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι θα ορίζονται ανά περίπτωση, για παράδειγμα ο δήμαρχος έχει την ευθύνη για την εξοικονόμηση σ’ έναν δήμο, ο περιφερειάρχης για τις δικές του υπηρεσίες κ.λπ.
Για να εφαρμοστούν τα μέτρα πιο αποτελεσματικά και γρήγορα θα υπάρξει ένα σύστημα υποβοήθησης των διοικητικών και τεχνικών υπευθύνων (helpdesk), με ειδικούς σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης.
Επίσης, θα περιλαμβάνει συστάσεις για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών στους 26 – 27 βαθμούς αλλά και για σβήσιμο των φώτων και των υπολοίπων συσκευών μετά το τέλος της εργασίας, ενώ συστήνεται στους εργαζομένους ανά 3 ώρες να ανοίγουν 10 λεπτά το παράθυρο.
Οταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.
«Ηλέκτρα»
Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου είπε ότι εντός του Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του προγράμματος «Ηλέκτρα» που αφορά τα δημόσια κτίρια και ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα:
* Η συνολική εκτιμώμενη μόχλευση κεφαλαίων για την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος υπολογίζεται στα 920 εκατ. ευρώ.
* Η συνολική εκτιμώμενη μείωση ηλεκτρικής κατανάλωσης ανά έτος με την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος υπολογίζεται στα 600 GWh.
* Το συνολικό εκτιμώμενο εμβαδόν των ενεργειακά αναβαθμισμένων κτιρίων στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος θα είναι 2,5 εκ. m2.
* Η μείωση της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα μετά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα ανέλθει στα 96 εκατ. ευρώ και τέλος
* Η μείωση της ετήσιας εκπομπής ρύπων από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων υπολογίζεται στους 364 χιλ. τόνους co2eq.
Επιλέξιμα είναι τα κτίρια της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης, των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Καλύπτει…
Οσον αφορά τις επιλέξιμες επεμβάσεις, αυτές αφορούν εργασίες:
* Θερμομόνωσης αδιάφανων στοιχείων (κουφώματα),
* Αντικατάστασης διαφανών στοιχείων (κουφώματα και υαλώσεις),
* Συστημάτων σκίασης,
* Συστημάτων ψύξης χώρων,
* Συστημάτων θέρμανσης χώρων,
* Συστημάτων μηχανισμού αερισμού,
* Παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ),
* Συστημάτων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και φωτισμού,
* Συστημάτων επιτόπιας παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (έως 10% του προϋπολογισμού),
* Συστημάτων αυτοματισμού, καταγραφής και ελέγχου ενέργειας ή/και συστημάτων διαχείρισης ενέργειας,
* Βοηθητικών τεχνικών συστημάτων και
* Εγκατάστασης σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Επιδοτήσεις
Οσον αφορά τα ποσοστά επιχορήγησης το 50% αποτελεί το βασικό ποσοστό χρηματοδότησης, το οποίο μπορεί να φτάσει το 60%, εάν η αίτηση προβλέπει ότι το κτίριο θα επιτύχει αναβάθμιση κλάσης Β+ (αντί για το κατώτατο όριο που είναι η κλάση Β) ή ριζική ανακαίνιση.
Ακόμη, η επιχορήγηση μπορεί να φτάσει και στο 70%, εφόσον ισχύσουν συνδυαστικά και τα δύο παραπάνω.