Εξαιρείται η Ελλάδα, με την ΕΚΤ να επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Η απόφαση για το ακριβότερο χρήμα αναμένεται στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούλιο. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα βασικά του επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, με παράθυρο για νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, πιθανώς μεγαλύτερη αυτής του Ιουλίου.
Οι ανακοινώσεις επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έχουν προειδοποιήσει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να «τρέξει» για να καλύψει το χαμένο έδαφος στη μάχη που έχει να δώσει για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Παράλληλα, η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, ενώ μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 6,8% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ το 5,1% που είχε προβλέψει η τράπεζα τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 (από 2,1% και 1,9% στις προηγούμενες εκτιμήσεις της).
Παράθυρο…
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ., η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι «αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν όπως είναι σήμερα ή επιδεινωθούν, τον Σεπτέμβριο περιμένουμε ότι η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Στη συνέχεια περιμένουμε πως νέες αυξήσεις θα είναι αναγκαίες, με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για τις προοπτικές του πληθωρισμού».
Η πολιτική της ΕΚΤ απέναντι στον πληθωρισμό, όπως παρουσιάστηκε, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι στόχοι της ξεκάθαροι. Σκοπεύει να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της αγοράς και μέσα από την αύξηση του κόστους χρήματος να ενισχύσει την ισοτιμία του ευρώ. Ακριβότερο ευρώ με άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυσή του έναντι του δολαρίου, κάτι που θα κάνει φθηνότερο το πετρέλαιο για τα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα και όπως δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, ήδη έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού προς επιχειρήσεις και προς νοικοκυριά.
Εξαίρεση
Η ΕΚΤ επανέλαβε την ειδική πρόβλεψη για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών στις αγορές, μπορούν να αξιοποιηθούν οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP). Επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσά που θα υπερβαίνουν τις λήξεις των τίτλων που ήδη κατέχει. Και τούτο, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην ελληνική οικονομία, η οποία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Επιπτώσεις
Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ακριβότερα νέα δάνεια και αύξηση στα ποσά των δόσεων για όσα ήδη ενεργά έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Στα θετικά, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η συντριπτική πλειονότητα των δανείων είναι τοκοχρεολυτικά. Δηλαδή, όσο πιο παλιός ο δανεισμός τόσο λιγότεροι τόκοι μένουν να πληρωθούν προς τη λήξη τους. Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη από άλλες χώρες. Το σημαντικό κόστος θα το επωμιστούν όσοι συνάψουν νέα δάνεια, όπου θα δουν τα επιτόκια σημαντικά αυξημένα.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Δεν αλλάζει τον πολεμικό χαβά ο Ερντογάν – Πώς απαντά η Αθήνα
Το Eleftherostypos.gr θυμάται: 78 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου