Οπως αναμενόταν, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε εκ νέου από τη Σμύρνη (όπου παρακολούθησε την τελική φάση της τουρκικής πολυεθνικής άσκησης ΕFES 2022) σε νέο κρεσέντο απειλών κατά της Ελλάδας και για πολλοστή φορά προσωπικά κατά του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Φιέστα
Επιμένοντας στην ακραία ρητορική έντασης με την Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σε μία οργανωμένη και καλοστημένη φιέστα σε έναν ειδικό χώρο για υψηλούς προσκεκλημένους, ενώ συνομίλησε με τους υπουργούς Αμυνας και τους αρχηγούς γενικών επιτελείων διαφόρων κρατών που συμμετείχαν στην άσκηση, καθώς και με ακολούθους άμυνας, διαπιστευμένους στην Τουρκία. Τον συνόδευαν ο πολιτικός του σύμμαχος, γνωστός εθνικιστής ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στον ευρύτερο χώρο υπήρχε μια μεγάλη έκθεση στρατιωτικού υλικού , το οποίο κατασκευάζουν οι εγχώριες αμυντικές εταιρίες. Μετά την ενημέρωση που του παρείχε ο διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων, στρατηγός Μοσέ Αβσεβέρ, ως και ο διοικητής της 4ης στρατιάς, στρατηγός Αλί Σιβρί, για την άσκηση, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν να βάλλουν κατά των στόχων στο πλαίσιο της άσκησης, και ο εμπρηστικός Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο τέλος εξαπολύοντας εκτός ορίων απειλές μαζί με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ.
Η αλήθεια είναι πως η Αγκυρα προσπαθεί μέσω της στρατιωτικής άσκησης να στείλει μηνύματα διεθνώς, τη στιγμή κατά την οποία Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν επικρίνει την ανειλικρινή και προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας και τις απειλητικές διαθέσεις της.
Ψυχραιμία στην Αθήνα
Επιπλέον, η Αθήνα αντέδρασε ψύχραιμα και δυναμικά ενημερώνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη με 16 χάρτες που συγκεντρωτικά και διαυγέστατα παρουσιάζουν τον συνεχή τουρκικό αναθεωρητισμό της Αγκυρας από το 1973 μέχρι σήμερα. Καλύπτουν γνωστές προκλητικές και αναθεωρητικές θέσεις από το 1973 με τις άδειες της κρατικής εταιρίας TPAO στο Θρακικό Πέλαγος, τις γκρίζες ζώνες, τις συνθήκες που αφορούν τα νησιά μας και τις ανεκδιήγητες τουρκικές απαιτήσεις, και φυσικά το επεκτατικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι εμμένει στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ως και του Δικαίου της Θάλασσας.
Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).
Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.
Ελληνοτουρκικά: Αναλυτικά οι χάρτες που δημοσιεύει το υπουργείο Εξωτερικών
Χάρτης 1
Παραίτηση της Τουρκίας από κάθε τίτλο κυριαρχίας επί των νήσων που βρίσκονται πέραν των τριών μιλίων από τις ακτές της Ασίας (1923)
To 1923, με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, η Τουρκία παραιτήθηκε από την κυριαρχία όλων των νησιών που βρίσκονται πέραν των 3 μιλίων από τις μικρασιατικές ακτές, με εξαίρεση την Ιμβρο, την Τένεδο και τις Λαγούσες Νήσους (άρθρα 12 & 16).
Το 1932 υπεγράφη μια Συμφωνία και ένα Πρωτόκολλο μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας ειδικά για την περιοχή των Δωδεκανήσων, τα οποία είχαν παραχωρηθεί τότε στην Ιταλία, με τα οποία αφενός προσδιορίστηκε η κυριαρχία επί των νησίδων που βρίσκονται μεταξύ των μικρασιατικών ακτών και της Μεγίστης και αφετέρου οριοθετήθηκαν τα θαλάσσια σύνορα σε όλη την περιοχή των Δωδεκανήσων.
Η Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932 εξακολουθούν να ισχύουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ως διάδοχου της Ιταλίας κράτους
Χάρτης 2
Χωρικά ύδατα Ελλάδας & Τουρκίας (1972)
Μέχρι και το 1972, η Τουρκία, πέραν των χωρικών της υδάτων, 6 ν.μ. στο Αιγαίο και 12 ν.μ. σε Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο, δεν είχε προχωρήσει σε κάποια μονομερή κίνηση διεκδίκησης σε θαλάσσιες ζώνες. Οι διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’70.
Χάρτης 3
Δημοσίευση αδειών ΤΡΑΟ σε Βόρειο Αιγαίο (1973)
Την 1η Νοεμβρίου 1973 δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης άδειες προς την ΤΡΑΟ για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο, ξεκινώντας από τις εκβολές του Εβρου προς τον Νότο και μέχρι την περιοχή δυτικά των νησιών Χίος και Ψαρά.
Χάρτης 4
Δημοσίευση νέων αδειών ΤΡΑΟ σε Αιγαίο και μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος Καστελλορίζου (1974)
Στις 18 Ιουλίου 1974 δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης νέες αποφάσεις που έδιναν άδειες προς την ΤΡΑΟ για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οι αποφάσεις αυτές αφενός επέκτειναν τις περιοχές των αδειών του 1973 δυτικά των νησιών Σαμοθράκη, Αγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Ψαρά, Αντίψαρα και Χίος και αφετέρου έδιναν άδεια εξερεύνησης για πρώτη φορά στο Νότιο Αιγαίο, βορειοδυτικά και δυτικά της Ικαρίας και των Δωδεκανήσων, καθώς και σε μία περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Χάρτης 5
Δημοσίευση τουρκικού Κανονισμού Ερευνας και Διάσωσης (SAR), ο οποίος ορίζει περιοχή ευθύνης που καλύπτει το μισό Αιγαίο
Το 1988, η Τουρκία εξέδωσε τον πρώτο Κανονισμό που ρύθμιζε ζητήματα αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, ορίζοντας μονομερώς τουρκική περιοχή ευθύνης μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, καλύπτοντας επί της ουσίας όλη την περιοχή στην οποία είχε δώσει άδεια στην ΤΡΑΟ για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου τη δεκαετία του ’70. Η περιοχή αυτή παρανόμως επικαλύπτει όχι μόνο την ελληνική περιοχή ευθύνης για θέματα έρευνας και διάσωσης, όπως αυτή έχει αποφασισθεί με περιοχικές συμφωνίες ICAO και έχει δηλωθεί στον ΙΜΟ από τη δεκαετία του ’70, αλλά και περιοχές ελληνικών χωρικών υδάτων και ελληνικά νησιά.
Η ίδια περιοχή ευθύνης επιβεβαιώθηκε από τουρκικής πλευράς και το 2001, όπου εκδόθηκε νεότερος Κανονισμός για θέματα έρευνας και διάσωσης. Η έκδοση του εν λόγω Κανονισμού ήταν ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας να αποκτήσει τον εν γένει έλεγχο στο Αιγαίο και να μην περιορισθεί στις διεκδικήσεις της ως προς την υφαλοκρηπίδα.
Χάρτης 6
Τουρκική θεωρία περί ύπαρξης νήσων ακαθορίστου κυριαρχίας – «γκρίζες ζώνες» (1996)
Το 1996, η τουρκική πλευρά πρόβαλε επισήμως τη μέχρι τότε ακαδημαϊκής φύσης θεωρία των «γκρίζων ζωνών», που συνίσταται στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε όλα τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, τα οποία, δήθεν, δεν αποδόθηκαν ρητώς στην Ελλάδα με διεθνείς Συνθήκες. Οπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα η εν λόγω θεωρία, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει είτε ότι το νομικό καθεστώς των νησιών αυτών είναι δήθεν αδιευκρίνιστο και συνεπώς απαιτούνται διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του είτε ότι τα νησιά αυτά εξακολουθούν να τελούν υπό τουρκική κυριαρχία. Ο αριθμός τους δεν έχει προσδιοριστεί.
Συγκεκριμένα:
- Την επαύριον της κρίσης των Ιμίων, η τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, μίλησε αρχικά για 1.000 και στη συνέχεια για 3.000 νησιά «ακαθορίστου κυριότητος».
- Σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση έχουν αναφερθεί ενδεικτικά 18+1 νησιά (το +1 είναι οι νήσοι Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο).
- Σε επίσημη αλληλογραφία μεταξύ των Υδρογραφικών Υπηρεσιών Ελλάδας – Τουρκίας, το 2008, η τελευταία μιλάει για απροσδιόριστο αριθμό αμφισβητούμενων ελληνικών νησιών.
Ο εν λόγω χάρτης παρουσιάζει ενδεικτικά κάποια από τα νησιά τα οποία έχουν αμφισβητηθεί επισήμως από τουρκικές Αρχές και Τούρκους αξιωματούχους, ή μέσω παραβιάσεων των χωρικών τους υδάτων από τουρκικά στρατιωτικά σκάφη ή υπερπτήσεών τους από τουρκικά μαχητικά.
Χάρτης 7
Δημοσίευση αδειών ΤΡΑΟ νοτίως συμπλέγματος Καστελλορίζου & νοτίως/νοτιοανατολικά Ρόδου (2009-2012)
Η Τουρκία έστρεψε το ενδιαφέρον της προς την Ανατολική Μεσόγειο τη δεκαετία του 2000. Στις 16.7.2009 δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης άδεια που είχε δοθεί το 2008 για διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών σε περιοχές νοτίως συμπλέγματος Καστελλορίζου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα (οικόπεδο 4512). Στις 27.4.2012 δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές νοτίως συμπλέγματος Καστελλορίζου και νοτια-νοτιοανατολικά νήσου Ρόδου (οικόπεδα 5033, 5034, 5035), καλύπτοντας όλη την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ρόδου και νοτίως συμπλέγματος Καστελλορίζου.
Χάρτης 8
Η «Γαλάζια Πατρίδα» ως επίσημο δόγμα της Τουρκίας (2019)
Τον Οκτώβριο του 2018, ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Anadolu, ως μία θαλάσσια περιοχή που καλύπτει 462.000 τ. χλμ. στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Μέχρι τότε η «Γαλάζια Πατρίδα» αναφερόταν σε μελέτες του τουρκικού Π.Ν. και σε άρθρα εφημερίδων χωρίς καμία κυβερνητική στήριξη και χρήση. Ως προς την Ελλάδα, η «Γαλάζια Πατρίδα» καλύπτει όλες τις περιοχές για τις οποίες η Τουρκία μέχρι τότε είχε εκδηλώσει διεκδικήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσιών στο Αιγαίο (δηλαδή, την περιοχή για την οποία από τη δεκαετία του ’70 έχει δώσει άδειες στην ΤΡΑΟ και από το 1988 διεκδικεί αρμοδιότητες) και την Ανατολική Μεσόγειο (άδειες ΤΡΑΟ νότια του συμπλέγματος Καστελλορίζου και νότια και νοτιοανατολικά Ρόδου μέχρι τον 28ο μεσημβρινό), αλλά και δυτικότερα, μέχρι τα εξωτερικά όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των νησιών Κρήτης, Κάσσου, Καρπάθου.
Η Τουρκία με το χάρτη αυτόν όχι μόνο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών στη Μεσόγειο, αλλά ούτε καν δικαίωμα χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ. Εκτοτε, η «Γαλάζια Πατρίδα» έχει αναδειχθεί ουσιαστικά σε επίσημο τουρκικό δόγμα, με τον πρόεδρο Eρντογάν και άλλα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης να αναφέρονται συχνά σε αυτήν.
Χάρτης 9
Ανακοίνωση στον ΟΗΕ της διεκδικούμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας ως τον 28ο μεσημβρινό – Υπογραφή τουρκο-λιβυκού μνημονίου (2019)
Εναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία καταθέτει επιστολή στα Η.Ε. (Α/74/550/15.11.2019), με την οποία δηλώνει τα όρια της διεκδικούμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τον 28ο μεσημβρινό (τέμνει τη Ρόδο στη μέση), σημειώνοντας ότι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας δυτικότερα από τον μεσημβρινό αυτόν θα καθοριστούν με βάση μελλοντικές συμφωνίες που θα αφορούν στο Αιγαίο καθώς και στη Μεσόγειο μεταξύ όλων των σχετιζόμενων κρατών («in accordance with the outcome of future delimitation agreements in the Aegean, as well as in the Mediterranean among all relevant states»).
Η Τουρκία είχε δηλώσει ότι δυτικά του 28ου μεσημβρινού τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας θα καθορισθούν με συμφωνίες μεταξύ των σχετιζόμενων κρατών. Προφανώς θεώρησε ότι η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε αυτά, καθώς 12 ημέρες αργότερα, στις 27.11.2019, υπογράφηκε το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο βρίσκεται πέραν κάθε νομικής ορθότητας και γεωγραφικής πραγματικότητας, δεδομένου ότι αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών της Δωδεκανήσου, όπως Ρόδου, Καρπάθου και Κάσσου, καθώς και της Κρήτης. Η υπογραφή αυτού του παράνομου μνημονίου αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της βαθμιαίας υλοποίησης του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Χάρτης 10
Κατάθεση στον ΟΗΕ χάρτη με τα διεκδικούμενα όρια τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο (2020)
Τον Μάρτιο του 2020 (18.3.2020), η Τουρκία καταθέτει στα Η.Ε. χάρτη στον οποίο εμφαίνεται, πέρα από την οριογραμμή του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, ολόκληρη η περιοχή που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα εξωτερικά όρια της διεκδικούμενης περιοχής αγγίζουν τα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων της Κρήτης, εφάπτονται με τα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων των νησιών Κάσσου και Καρπάθου και εισέρχονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή της Ρόδου (βραχονησίδες Χήνα & Παξιμάδα).
Χάρτης 11
Δημοσίευση αιτήσεων στην ΤΡΑΟ για άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην περιοχή τουρκο-λιβυκού μνημονίου (2020)
Εναν μήνα αργότερα (21.4.2020) δημοσιεύονται στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης αιτήσεις της ΤΡΑΟ για χορήγηση αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε όλη την περιοχή που η Τουρκία διεκδικεί βάσει του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου και σύμφωνα με τον ως άνω χάρτη.
Αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει δοθεί σχετική άδεια, η απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που χορηγεί τις άδειες στην ΤΡΑΟ, δύναται να εκδοθεί και δημοσιοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
Χάρτης 12
Επέκταση της διεκδικούμενης τουρκικής περιοχής ευθύνης για έρευνα & διάσωση (2020)
Τον Οκτώβριο του 2020, η Τουρκία εκδίδει νέο Κανονισμό για ζητήματα έρευνας και διάσωσης, με τον οποίο επεκτείνει, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, τη διεκδικούμενη περιοχή αρμοδιότητάς της, ώστε αυτή να ταυτίζεται με τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Χάρτης 13
Μέση γραμμή σημείων βάσης που ορίζονται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
Η Τουρκία, μέσω του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, θέλησε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής περαιτέρω επέκτασης της «Γαλάζιας Πατρίδας». Στο Παράρτημα ΙΙ του μνημονίου αυτού ορίζονται 18 σημεία βάσης στις τουρκικές ακτές και άλλα 18 σημεία βάσης στις λιβυκές ακτές. Στο δε άρθρο Ι παρ. 3 του μνημονίου ορίζεται ότι οι συντεταγμένες των σημείων βάσης που εμφαίνονται στο Παράρτημα χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τη μέση γραμμή ίσης απόστασης («Base points coordinates that are used to determine the equidistance line are shown in Annex»).
Εάν αποτυπωθεί αυτή η μέση γραμμή που ορίζεται στο άρθρο Ι παρ. 3, η οποία διέρχεται πάνω από το έδαφος της Κρήτης, και ενωθούν με γραμμή τα άκρα της με τα σημεία βάσης 1 και 18 τόσο των τουρκικών όσο και των λιβυκών ακτών, εμφανίζεται μία ευρύτερη περιοχή, η οποία προφανώς περιγράφει τις τουρκικές βλέψεις στην περιοχή.
Χάρτης 14
Τα σύμφωνα με την τουρκική θεωρία αποστρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά (2021)
Η Τουρκία, στο πλαίσιο της γνωστής πολιτικής της για να αποκτήσει τον εν γένει έλεγχο του μισού Αιγαίου, προώθησε το 2021, με την κατάθεση σχετικών επιστολών της στον γ.γ. του ΟΗΕ, μία καινοφανή θεωρία που συνδέει την από δεκαετίες αξίωσή της για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων με την ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών και το δικαίωμα της Ελλάδας να επικαλείται τόσο την ίδια την κυριαρχία όσο και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Οπως φαίνεται από το χάρτη, ο οποίος παρουσιάζει τόσο τα δήθεν αποστρατιωτικοποιημένα νησιά όσο και κάποιες από τις δήθεν «γκρίζες ζώνες», η Τουρκία επιδιώκει να «ακυρώσει» νομικά την ύπαρξη όλων των ελληνικών νησιών από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά.
Χάρτης 15
Συνολική αποτύπωση των τουρκικών διεκδικήσεων σήμερα (2022)
Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων σήμερα, που αφορούν τόσο θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων (δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας) όσο και θέματα δικαιοδοσιών (έρευνα και διάσωση).
Χάρτης 16
Συγκριτική αποτύπωση των τουρκικών διεκδικήσεων/βλέψεων 1972-2022
Μία σύγκριση του Χάρτη Νο2 (1972) με το Χάρτη Νο15 (2022) περιγράφει ανάγλυφα το εύρος της κλιμάκωσης των τουρκικών διεκδικήσεων τα τελευταία 50 χρόνια.
Επιθέσεις
Ο Ερντογάν, επιμένοντας στους ανεδαφικούς ισχυρισμούς του, κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά, λέγοντας πως… «δεν αστειεύεται», ενώ για ακόμη μια φορά επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας: «Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ.: οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας) είναι αποφασισμένοι, αν πουν κάτι, κρατούν το λόγο τους».
«Οι προσπάθειες των Ελλήνων να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και να εμπλέξουν και αυτές δεν σημαίνει τίποτα πέρα από μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος (!). Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση (!) στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου» είπε, μεταξύ άλλων σε ιδιαίτερα προκλητικό τόνο, προσθέτοντας:
«Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία. Ομως βλέπουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε από την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός. Αλλά δεν επιτρέπει και να της καταπατηθούν και τα δικαιώματά της από κανέναν. Αυτή η χώρα (η Ελλάδα) από την ίδρυση της, βασιζόμενη στις πλάτες άλλων χωρών, εμπλέκεται στους υπολογισμούς άλλων χωρών. Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της (!), να μείνει μακριά από τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα. Συνέλθετε! Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο. Ομως δεν θα σταματήσει, όταν χρειαστεί, να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ, σε οξύτατο και εμφανέστατα απειλητικό τόνο, είπε ότι «μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά»!!!
Ειδήσεις σήμερα
Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Δεν αστειεύομαι, μην εξοπλίζετε τα νησιά