Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού νόμου (4887/2022) έχουν ανοίξει -προς το παρόν- για υποβολή αιτήσεων τέσσερα καθεστώτα, συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ (από 150 εκατ. ευρώ κάθε κύκλος). Ο λόγος για τα εξής: «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» (α’ και β’ κύκλος), «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» (α’ και β’ κύκλος), «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» και «Επιχειρηματικότητα 360ο».
Αναλυτικά
Ειδικότερα, όσον αφορά στις αλλαγές, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζεται η τροποποίηση του νόμου σε σχέση με τα όρια των επενδύσεων, αλλά και με τα όρια της χρηματοδότησης που θα μπορούν να διεκδικήσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Επίσης, θα προσαρμοστεί η χώρα μας στο «λίφτινγκ» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το περασμένο καλοκαίρι, σε ζητήματα σχετικά με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό. Αυτές οι οριζόντιες αλλαγές που επεξεργάζονται οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΝ θα αποτυπωθούν σε διατάξεις ερανιστικού νομοσχεδίου, που έχει στα «σκαριά» το υπουργείο και αναμένεται, προσεχώς, να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση (μέσω www.opengov.gr/).
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και κάποιες «αλά καρτ» αλλαγές, οι οποίες θα αποτυπώνονται στην προκήρυξη του εκάστοτε καθεστώτος. Για παράδειγμα, στο καθεστώς των «Μεγάλων επενδύσεων», που στόχος είναι να προδημοσιευτεί πριν από το Πάσχα και στη συνέχεια να δρομολογηθεί η προκήρυξή του, θα διευκρινίζονται σ’ αυτήν και τα επιμέρους κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης, που θα αφορούν -μεταξύ άλλων- στην πριμοδότηση της αυτοματοποίησης, του εκσυγχρονισμού και της ωριμότητας έργων, αλλά και των συνεργασιών με ερευνητικά ιδρύματα/πανεπιστήμια για δράσεις έρευνας και καινοτομίας, κ.λπ.
«Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις και άρα θέλουμε να έχουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας» σχολίασε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στέλεχος του ΥΠΑΝ.
Σε γενικές γραμμές, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου καθεστώτος, σκοπός είναι η ενίσχυση σχεδίων που αφορούν σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και που η υλοποίησή τους μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες.
Μόλις ενεργοποιηθεί, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποχρεωτικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (ΠΣ-Αν, https://opsan.mindev.gov.gr).
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Αξιολογήσεις
Στην παρούσα φάση ολοκληρώνεται η αξιολόγηση για τον α’ και τον β’ κύκλο του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» και για τον β’ κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα». «Εξετάζουμε τις ενστάσεις. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα βγάλουμε τους οριστικούς πίνακες», επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΝ στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Γι’ αυτά τα δύο καθεστώτα το υπουργείο είναι σε διαπραγματεύσεις με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για πιθανή αύξηση του προϋπολογισμού τους. Αυτή, θα «μεταφραστεί» σε ένταξη στο νόμο όσο το δυνατόν περισσότερων δικαιούχων. Επί της ουσίας, καθένα από αυτά τα καθεστώτα που έχει προκηρυχθεί έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ένταξης στο νόμο, όπως προκύπτει από τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί. Αυξάνοντας τον προϋπολογισμό των καθεστώτων θα καλυφθούν περισσότερες επενδυτικές προτάσεις. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως δεν θα προκηρυχθεί φέτος άλλος κύκλος γι’ αυτά τα καθεστώτα.
Επιπρόσθετα, στόχος είναι να ξεκινήσει πριν από το Πάσχα και να ολοκληρωθεί μετά η αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων που αφορά σε: «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» και «Επιχειρηματικότητα 360».
Η «ακτινογραφία» του νόμου και τα 13 καθεστώτα
Ο Αναπτυξιακός νόμος απευθύνεται σε Ελληνες και ξένους επενδυτές.
Στα βασικά χαρακτηριστικά του Αναπτυξιακού νόμου συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Αποτελείται από 13 καθεστώτα, τα οποία καλύπτουν όλους τους κλάδους της οικονομίας και της σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο λόγος για τα παρακάτω:
- Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων.
- Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων.
- Νέο Επιχειρείν.
- Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
- Ερευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία.
- Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.
- Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα.
- Επιχειρηματική εξωστρέφεια.
- Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων.
- Εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
- Μεγάλες επενδύσεις.
- Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.
- Επιχειρηματικότητα 360ο.
- Παρέχει τα εξής κίνητρα: φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση Χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης. Στο καθεστώς «Νέο Επιχειρείν» προβλέπεται και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου.
- Απευθύνεται σε ημεδαπούς και σε αλλοδαπούς επενδυτές.
- Προβλέπει ενίσχυση, επιπρόσθετα του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, κατά 20% για τις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και κατά 10% για τις μεσαίες επιχειρήσεις.
- Καλύπτει δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων, π.χ. για συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, επαγγελματική κατάρτιση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, καθώς και επιπρόσθετη στήριξη για κατάρτιση ΑΜΕΑ.
- Προβλέπει αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων λαμβάνουν οι ορεινές και οι παραμεθόριες περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, τα μικρά νησιά έως 3.100 κατοίκους και οι δραστηριότητες εντός βιομηχανικών πάρκων.
- Παρέχει κίνητρα επαναλειτουργίας των εγκαταλελειμμένων επιχειρήσεων, δηλαδή των λεγόμενων «κουφαριών», που υπάρχουν σε βιομηχανικές περιοχές της χώρας κ.ά.
Ειδήσεις σήμερα
Ενδοσχολική βία: Αμείλικτος ο Πιερρακάκης – «Θα προστατεύσουμε το κάθε παιδί στο σχολείο»
Ο κορυφαίος ερμηνευτής Γιάννης Κότσιρας στον «Ε.Τ.»: «Έχουμε σοβαρό έλλειμμα μουσικής»
Ο συγγραφέας Φώτης Βρακάς στον «Ε.Τ.»: Στην τοπική ιστορία με γοητεύει το άγνωστο