Οι «27» δεν μπήκαν χθες σε διεξοδικές συζητήσεις, άλλωστε δεν υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, ωστόσο η ανταλλαγή απόψεων που έγινε θα βοηθήσει τόσο την Κομισιόν όσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη διαμόρφωση επίσημης νομοθετικής πρότασης.
Και χθες, όπως και το προηγούμενο διάστημα, ορισμένες χώρες του Βορρά της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικές προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μια επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να στρέψει τους προμηθευτές σε άλλες αγορές πέραν της Ευρώπης. Επιχείρημα που δεν συμμερίζεται η πλειοψηφία των χωρών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, άλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν πάνω από 30% με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Στα θετικά στοιχεία είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν από την αρχή της βδομάδας έχει πάρει θέση υπέρ της επιβολής πλαφόν, και αυτό πρακτικά είναι πολύ σημαντικό γιατί μια επίσημη πρόταση της Επιτροπής δεν είναι εύκολο πολιτικά και νομικά να απορριφθεί, δεδομένου ότι προϋποθέτει πως έχει «ζυγίσει» τα υπέρ και τα κατά.
Στην Ερμού ενόψει Black Friday ο Θεοδωρικάκος - Πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις [βίντεο]
Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για υποβολή πρότασης από την πλευρά της Κομισιόν προς την κατεύθυνση που ζητούσε η Ελλάδα. Οπως είπε, όλοι πια αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ισχυριζόταν εδώ και αρκετούς μήνες: ότι η αγορά του φυσικού αερίου πρακτικά δεν λειτουργεί, ότι χρειάζεται μια δραστική παρέμβαση για να μειώσουμε το κόστος του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ε.Ε. Εκτιμώ ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πια σε αυτή την κατεύθυνση και θα αναμένουμε τις οριστικές της προτάσεις για λήψη αποφάσεων, στο δικό μας επίπεδο, σε λίγες εβδομάδες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο οδικός χάρτης της Επιτροπής επικεντρώνεται σε τρία σημεία: την ασφαλή προμήθεια φυσικού αερίου, τη μείωση της κατανάλωσης και την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών.
Αναφορικά με την προμήθεια, η Κομισιόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία και Αμερικανούς παραγωγούς με στόχο τη σύναψη μακροπρόθεσμης συμφωνίας αγορών σε χαμηλότερες τιμές.
Για τη μείωση της κατανάλωσης, η Επιτροπή θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη κι άλλα μέτρα εξοικονόμησης, ώστε το ποσοστό να ξεπεράσει τον σημερινό στόχο που προβλέπει μείωση της ζήτησης τουλάχιστον 15% μέχρι την άνοιξη του 2023.
Αναφορικά με το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει πρόταση για προσωρινό πλαφόν στην ανώτατη τιμή έως ότου ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του δείκτη που καθορίζει την τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο εν λόγω δείκτης περιλαμβάνει όλες τις μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές, λιγνίτη, πυρηνικά), ωστόσο το φυσικό αέριο έχει μεγάλη στάθμιση και με τις συνεχείς αυξήσεις παρασύρει συνεχώς προς τα πάνω όλο το δείκτη, και φυσικά την τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.