Οπως σημείωσε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Αλέξανδρος Πατεράκης, στο 5o Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC 2022, η ΔΕΗ βρίσκεται παράλληλα στο τελικό στάδιο εκπόνησης προμηθειών για άλλες 500 χιλιάδες συνδέσεις σε δέκα επιπλέον δήμους, με τις εργασίες να ξεκινούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Σχεδιασμός
Εκτιμάται ότι από τα τέλη Ιουνίου θα μπορούν αυτά τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία. Οπως είπε, «το πιλοτικό μας πρόγραμμα ολοκληρώνεται εντός του καλοκαιριού καλύπτοντας 15.000 κατοικίες, ενώ έως τα τέλη του 2022 θα καλυφθεί στο σύνολό του ο δήμος. Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει την εκπόνηση του σχεδίου για να καλύψουμε 10 δήμους και 450.000 νοικοκυριά εντός των επόμενων 6-8 μηνών».
Σύμφωνα με το νέο business plan που έχει εκπονήσει η Επιχείρηση, η εταιρία θα συνδέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Οι συνδέσεις αυτές θα γίνονται εναέρια, μέσω του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ, και η ανάπτυξή τους είναι αρκετά πιο οικονομική και γρήγορη σε σχέση με τις υπόγειες συνδέσεις, καθώς δεν απαιτούνται σκαψίματα και ειδικές άδειες.
Στις υπηρεσίες που θα προσφέρει η εταιρία περιλαμβάνονται η διάθεση συνδέσεων στη χονδρική με ταχύτητα έως 1 Gbps και νέες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η αναγκαία διασύνδεση του 5G με οπτικές ίνες.
Εμπειρία
Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του εν λόγω έργου, ο κ. Πατεράκης τόνισε ότι η ΔΕΗ διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στο να διαχειρίζεται την υποδομή ενέργειας (στύλους, κολόνες, υπόγειες υποδομές κ.ά.). Αυτό λοιπόν το δίκτυο θα το εκμεταλλευτεί ώστε το δίκτυο οπτικών ινών να «περάσει» στην υπάρχουσα υποδομή, ενώ όπου δεν υπάρχει εναέριο δίκτυο θα βασιστεί στο υπόγειο δίκτυο.
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αναδείχθηκε Great Place to Work για 4η συνεχή χρονιά
Πρόκειται για έναν στόχο απολύτως εφικτό, αφού όπως εξήγησε «η κατασκευή και η διαχείριση δικτύων είναι στο DNA της ΔΕΗ, μια δραστηριότητα που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον στην Ελλάδα. Επιπλέον θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές της, το εκτεταμένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ σε όλη τη χώρα, οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη οπτικών ινών πιο γρήγορα και οικονομικά από την παραδοσιακή μέθοδο της υπόγειας όδευσης».
Ανταγωνισμός
Τα δίκτυα ανοιχτής πρόσβασης που κατασκευάζει η ΔΕΗ επιτρέπουν τόσο στους βασικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και σε εναλλακτικούς να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα υπηρεσιών, καθώς μειώνεται σημαντικά το κόστος τους για να φτάσουν στον τελικό πελάτη.
«Επιπλέον, η είσοδος της ΔΕΗ στις οπτικές ίνες ενισχύει τον ανταγωνισμό και λειτουργεί ως επιταχυντής για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών ευρυζωνικότητας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πιάσει η χώρα τους στόχους ψηφιακής μετάβασης», υπογράμμισε ο κ. Πατεράκης.
Το έργο κοστολογείται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 530 εκατ. θα καλυφθούν μέσω ομολόγου και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια που θα προέλθουν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
Επί του παρόντος, η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Nova, ενώ εκτιμάται ότι μόλις ολοκληρωθούν οι πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσει η διάθεση της υπηρεσίας.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΝΦΙΑ 2022: Πόσο αυξήθηκε για ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 40.000 ευρώ [παραδείγματα]