Στο στόχαστρο των ελεγκτών των ΥΕΔΔΕ θα μπουν τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών προσώπων με καταθέσεις και αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των κατόχων τους, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλυσίδες καταστημάτων εστίασης που λαμβάνουν ηλεκτρονικά τις παραγγελίες τους μέσα από εξειδικευμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητά τους με το καθεστώς της βραχυχρόνιας διαμονής, αξιοποιώντας τις πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.λπ., καθώς επίσης και επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές.
Τι προβλέπεται
Αναλυτικά, η νέα απόφαση του κ. Γ. Πιτσιλή (υπ’ αριθμόν ΔΙΠΑΕΕ 1025018 ΕΞ 2023), η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 28-2-2023, προβλέπει ότι:
1 Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το Συμβούλιο Διοίκησης της ΑΑΔΕ Επιχειρησιακό Σχέδιο δράσεων για το έτος 2023, έχουν τεθεί στις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) μεταξύ άλλων και οι κάτωθι στόχοι:
- Διενέργεια τουλάχιστον 470 ερευνών σε υποθέσεις φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίες ψηφιακών αρχείων κ.λπ.
- Διενέργεια τουλάχιστον 105 ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
iii. Διενέργεια τουλάχιστον 170 ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν.
- Διενέργεια τουλάχιστον 155 ερευνών, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών από τις ΥΕΔΔΕ.
Οι προς υλοποίηση υποθέσεις του υπ’ αρ. i στόχου προέρχονται από τις καταγεγραμμένες εκκρεμείς υποθέσεις των ΥΕΔΔΕ κατά την 31.10.2022. Οι υποθέσεις αυτές πρέπει να καταταχθούν ανά εκάστη ΥΕΔΔΕ σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, σύμφωνα με τελική μοριοδότηση που θα λάβουν βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης. Θα ελεγχθούν δε κατά προτεραιότητα εκείνες που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, ακολουθώντας τη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, μέχρι την επίτευξη της τεθείσας σε εκάστη από αυτές, ετήσιας στοχοθεσίας. Τα κριτήρια και οι συνδυασμοί αυτών που χρησιμοποιούνται για την αντικειμενική αξιολόγηση και μοριοδότηση των υποθέσεων δεν δημοσιοποιούνται.
2 Ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, πρέπει να ελεγχθούν οι κάτωθι υποθέσεις:
α) Ερευνες που σχετίζονται με τους υπ’ αρ. ii, iii και iv στόχους της παραπάνω παραγράφου 1.
β) Yποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.
γ) Ερευνες-έλεγχοι κατόπιν εντολής του διοικητή της ΑΑΔΕ ή του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (ΓΔΦΛ).
δ) Υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των ΥΕΔΔΕ.
ε) Ερευνες-έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των ΥΕΔΔΕ σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.
στ) Ερευνες για τις οποίες έχει διαβιβαστεί ειδική έκθεση ελέγχου λήψης διασφαλιστικών μέτρων στην αρμόδια υπηρεσία για συντηρητική κατάσχεση κινητών, ακινήτων, εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη του Δημοσίου είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου, καθώς και έρευνες για τις οποίες έχει διαβιβαστεί έγγραφο για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
ζ) Ερευνες-έλεγχοι οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου.
η) Προτεραιοποιημένες έρευνες, οι οποίες διαβιβάζονται από επιχειρησιακή δομή (ΥΕΔΔΕ), λόγω διενέργειας ελέγχου από την ΥΕΔΔΕ υποδοχής, για τις ίδιες οντότητες και για επικαλυπτόμενες φορολογικές περιόδους, ανεξαρτήτως φορολογικού αντικειμένου.
θ) Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
Οι πιο πάνω υποθέσεις προσμετρώνται στην αντίστοιχη στοχοθεσία του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το έτος 2023.
3 Οι υποθέσεις ελέγχων-ερευνών που σχετίζονται με τον υπ’ αρ. i στόχο της παραπάνω παραγράφου 1 δύνανται να αξιολογούνται σε μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνων ή με νέα κριτήρια ανάλογης μοριοδότησης, και να ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά, βάσει της μοριοδότησης που έλαβαν.
4 Οι ΥΕΔΔΕ έχουν επιφορτιστεί και με την υποχρέωση να διενεργήσουν εντός του 2023 πάνω από 15.500 επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους σε ισάριθμες επιχειρήσεις για να εντοπίσουν παραβάσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών καθώς επίσης και κρούσματα αλλοίωσης των δεδομένων των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών. Η σχετική πρόβλεψη έχει περιληφθεί ήδη στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 και έχει αποτυπωθεί σε απόφαση του Διοικητή Γ. Πιτσιλή, η οποία υπεγράφη και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 27 Οκτωβρίου 2022.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Τέμπη: Καρέ καρέ η πορεία σύγκρουσης [infographic]
Τραγωδία στα Τέμπη: Τα 5 «γιατί» που ζητούν απάντηση
Τραγωδία στα Τέμπη: Πύρινη κόλαση – Η στιγμή που τα τρένα συγκρούονται και παίρνουν φωτιά [βίντεο]