“Σήμερα είναι μια συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα, καθώς εγκαινιάζουμε το πρώτο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε σε αυτό το όνομά της Φώφης Γεννηματά, η οποία έφυγε νωρίς από τη ζωή”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε.
“Το πρόγραμμα αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας αποτελεσματικές πολιτικές Δημόσιας Υγείας”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος, ενώ υπογράμμισε ότι δυστυχώς οι γυναίκες σήμερα που αρρωσταίνουν από τον καρκίνο του μαστού είναι κατά κανόνα γυναίκες από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και με χαμηλότερους δείκτες εκπαίδευσης.
Πέντε απλά “κλειδιά” υγείας απαρίθμησε ο πρωθυπουργός: Να μην καπνίζουμε, να μειώσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε, να μην είμαστε υπάρβαροι και να τρώμε υγιεινά. “Οποιος τα κάνει αυτά ζει περίπου 15 χρόνια περισσότερα σε σχέση με κάποιον που δεν ακολουθεί κανένα από τα πέντε. Είναι τόσο απλά τα πράγματα”, ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να δείξει ότι ο φόβος αποτελεί στην ουσία το λόγο που ο καρκίνος οδηγεί σε δύσκολα μονοπάτια – αφού όποιος δεν φοβάται προβαίνει σε τακτικές εξετάσεις – χρησιμοποίησε μια φράση της μητέρας του Μαρίκας Μητσοτάκη που είχε νοσήσει από καρκίνο του μαστού το 1986: “Γιατί να το κρύψουμε τον καρκίνο, μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι ότι εάν φοβάσαι πεθαίνεις. Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος”.
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
- εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες
- κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος
- υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος
Σύμφωνα με την παρουσίαση του προγράμματος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, θα χρησιμοποιηθούν δύο εργαλεία για την έκδοση παραπεμπτικών, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινος παράγοντας: Η αποστολή sms, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στην πλήρη ανάπτυξή του το πρόγραμμα θα έχει περισσότερα από 1000 σημεία, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να κάνουν εύκολα ψηφιακή μαστογραφία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Η αποστολή των sms θα ξεκινήσει αύριο από την περιοχή της Αττικής και σταδιακά, όχι ταυτόχρονα σε όλες τις γυναίκες. Μηνύματα θα αποστέλλονται σε γυναίκες που πληρούν τα κριτήρια και έχουν άυλη συνταγογράφηση.
Το Πρόγραμμα για τη Δημόσια Υγεία σε επόμενα στάδια θα επεκταθεί για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες), του παχέος εντέρου, καθώς και καρδιαγγειακά νοσήματα (2,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες).
Εθνικής Οδός Κορίνθου - Τριπόλεως: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από τροχαίο
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, “η ιδιαιτερότητα του προγράμματος αυτού είναι ότι εμείς πάμε να αναζητήσουμε τους πολίτες”, ενώ τόνισε πολλές φορές ότι “σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τη Δημόσια Υγεία”.
Συγκινητική η παρέμβαση του συζύγου της Φώφης Γεννηματά
“Το ζήτημα της πρόληψης είχε προσπαθήσει η Φώφη Γεννηματά να το αναδείξει. Προσπαθούσε να πείσει τις γυναίκες να αποβάλλουν τον φόβο. Γιατί με φόβο δεν θα κερδίσεις τίποτα”, ανέφερε ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση.
Ο κ. Τσούνης επεσήμανε ότι η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε το 2016 την πρωτοβουλία να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ η ψηφιακή μαστογραφία. “Χαίρομαι που υπάρχει στην πραγματικότητα μια διακομματική συναίνεση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας”, ανέφερε.
“Ειναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που το πρόγραμμα αυτό θα έχει το όνομα της προέδρου μας”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης με το μήνυμα που έστειλε μέσω βίντεο.
Για ένα “ιστορικό βήμα προς το μέλλον” έκανε λόγο η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία και τονίζοντας ότι άλλες χώρες “τρέχουν” τέτοια προγράμματα από τη δεκαετία του ’70.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσίασε η κυρία Αγαπηδάκη:
- Στις δυτικές χώρες 1 στις 11 γυναίκες καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.
- 30% των νέων καρκίνων στις γυναίκες αφορούν στον καρκίνο του μαστού
- Η ηλικιακή ομάδα 50-60 ετών είναι η πιο κρίσιμη, καθώς σε αυτή τη δεκαετία καταγράφονται οι περισσότερες διαγνώσεις.
- Στην Ελλάδα καταγράφηκαν το 2020 215 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού ανά 100.000 πληθυσμού.
- Η θνητότητα στην Ελλάδα από τον καρκίνο του μαστού είναι 43 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.
Στην εκδήλωση μίλησαν και τρεις ασθενείς που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού.
“Είχα μάθει να τρέχω μαραθώνιο και να τερματίζω. Δεν περίμενα ποτέ ότι ένας καρκίνος θα μου χτυπήσει την πόρτα. Οταν έγινε η διάγνωση είπα ότι αυτό τον μαραθώνιο θα τον ζήσω και θα τον ζήσω έως το τέλος”, ανέφερε η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου δίνοντας το μήνυμά της για την αναγκαιότητα της πρόληψης.
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μεγάλα στοιχήματα του Ιουνίου για ακρίβεια και ελληνοτουρκικά
Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Απολογείται σήμερα ο 39χρονος