Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και άλλοι εταίροι έχουν δεσμευθεί για την παροχή σημαντικής αναπτυξιακής βοήθειας, προκειμένου να αποκατασταθούν κρίσιμες υποδομές και να αναγεννηθεί ο παραγωγικός ιστός της Ουκρανίας. Ωστόσο, το μέγεθος και το εύρος αυτής της προσπάθειας είναι τέτοιο, που επιβάλλει την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα. Επιβάλλει ειδικότερα την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης στρατηγικής επενδύσεων και συμπράξεων.
Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύεται ένα νέο πεδίο ευκαιριών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στο έργο της ανοικοδόμησης, αξιοποιώντας την πείρα και την τεχνογνωσία τους σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς όπως είναι οι κατασκευές, η εφοδιαστική αλυσίδα, η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, η Υγεία κ.ά. Ενα πρόσθετο σημαντικό πεδίο συμπράξεων αφορά στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, στον οποίο η Ουκρανία έχει εστιάσει μετά την έναρξη του πολέμου, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα αμυντικά συστήματα.
Προκλήσεις και δυσκολίες σαφώς υπάρχουν, καθώς η χώρα βρίσκεται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν και οι παράγοντες που μετριάζουν το βαθμό αβεβαιότητας, όπως είναι η σταθερή οικονομική στήριξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η λειτουργία Μηχανισμού για την Ουκρανία, που παρέχει χρηματοδοτήσεις και ασφαλιστική κάλυψη των επενδύσεων, καθώς και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων εν όψει της σταδιακής ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει ενεργά την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανίας και συμβάλλει στην προσέγγιση των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. Μέχρι τώρα έχουν διοργανωθεί από κοινού επιτυχημένα Επιχειρηματικά Φόρουμ το 2019 και το 2020, και πιο πρόσφατα το 2023, στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν και κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ουκρανικών επιχειρήσεων.
Στα άμεσα σχέδια του Επιμελητηρίου είναι η διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στην Ουκρανία το 2024, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της δικτύωσης των μελών των δύο Επιμελητηρίων. Σε αυτό το πλαίσιο, προετοιμάζεται και η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο θα αποτυπώσει και επίσημα το πλαίσιο και τους πυλώνες της συνεργασίας. Πρόσφατα, το ΕΒΕΑ συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες της 6ης Συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας Ελλάδας – Ουκρανίας υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που διοργάνωσαν από κοινού το υπουργείο Εξωτερικών και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το ενδιαφέρον από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων για την αξιοποίηση ευκαιριών στην ουκρανική αγορά είναι αναμφισβήτητα υψηλό. Το ΕΒΕΑ θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά, ώστε το ενδιαφέρον αυτό να μπορέσει να μετουσιωθεί σε γόνιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με οφέλη για όλες τις πλευρές.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Η Όλγα Γεροβασίλη το φαβορί για αντίπαλος του Κασσελάκη
Δύσκολες ώρες για την Νόρα Βαλσάμη – «Δεν με βοηθάει κανείς» [Βίντεο]
Σταυρούλα Γκουγκουλιά: Νεκρή η 53χρονη – Ταυτοποιήθηκε η σορός της
Θύμα διάρρηξης ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος [Βίντεο]
Επίδομα παιδιού: Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις – Ποιοι είναι δικαιούχοι