Διαμορφώθηκε, συγκεκριμένα, στο 2,3% από 3,2%, που ήταν τον Απρίλιο και είναι πλέον χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, που ανήλθε στο 2,6% τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο.
Φαίνεται, μάλιστα, πως η χώρα μας ακολουθεί αντίθετη πορεία από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς ήταν η μοναδική χώρα που εμφάνισε πτώση του πληθωρισμού σε μηνιαίο επίπεδο. Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε τον περασμένο μήνα και ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού στα τρόφιμα, καθώς η αύξηση έφτασε στο 2,6% τον Μάιο από 4,8% τον Απρίλιο.
Ωστόσο, το ζήτημα της ακρίβειας, ειδικά στην κατηγορία των τροφίμων, εξακολουθεί να δημιουργεί πιέσεις στα ελληνικά νοικοκυριά. Μέχρι τώρα ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης για το θέμα εστιάζει στο ύψος των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη διατροφής, που αποτελούν «κληρονομιά» της μνημονιακής περιόδου. Το επιχείρημα της κυβέρνησης στο αίτημα για μείωση φόρων είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε αύξηση της κατανάλωσης και ότι κυρίως ζητούμενο είναι η αλλαγή παραγωγικού υποδείγματος. Γίνεται, επίσης, επίκληση στο παράδειγμα της Ισπανίας, όπου ενώ υπήρξε μηδενισμός του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν έφθασαν ποτέ στον Ισπανό καταναλωτή. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εξαιρετικά σύνθετο και πολυδιάστατο. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα διαθέτει ασθενή παραγωγική βάση και μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Για να υπάρξει βελτίωση απαιτείται σχέδιο, σωστές προτεραιότητες, συνέπεια και συνέχεια. Ειδικά όσον αφορά τα τρόφιμα, είναι απαραίτητο να υπάρξει στροφή σε καλλιέργειες και πρακτικές με υψηλή απόδοση, καθώς και διαχείριση πόρων και αξιών με ρήτρες χρήσης. Επιβάλλεται η αναδιάρθρωση των μοντέλων αγροτικής παραγωγής, με εφαρμογή αειφόρων και αποτελεσματικών μεθόδων στην καλλιέργεια και επεξεργασία, θεαματική αύξηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και εκμετάλλευση της γεωθερμίας.
Το νέο μοντέλο παραγωγής σημαίνει, επίσης, μεταποίηση των προϊόντων που ήδη καλλιεργούνται, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, φορολογικά και άλλα κίνητρα για τη δημιουργία νέων συνεταιριστικών σχημάτων, που θα λειτουργούν με κανόνες της αγοράς χωρίς κρατική παρέμβαση, καθώς και ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης με δελεαστικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα σε μεγάλες διεθνείς εταιρίες του αγροδιατροφικού τομέα, ώστε να εγκαταστήσουν στη χώρα μας σχετικές επενδύσεις και να συνεργαστούν με τοπικές γεωπονικές σχολές.
Οπως εκτιμούν σήμερα έγκυροι επιστημονικοί φορείς και διεθνείς οργανισμοί, ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στα επόμενα χρόνια, καθώς η μεσαία τάξη σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία ενισχύεται και η ζήτηση για τρόφιμα αυξάνεται, με ρυθμό ταχύτερο της προσφοράς. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα οφείλουμε να προσαρμοστούμε έγκαιρα, αντιμετωπίζοντας τα διαχρονικά δομικά προβλήματα που ενισχύουν τα φαινόμενα ακρίβειας στη χώρα μας.
Η Σοφία Κουνενάκη -Εφραίμογλου έχει θητεύσει πολλά χρόνια ως πρόεδρος και CEO εταιρειών στους τομείς της επικοινωνίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας και του Portfolio Management. Σήμερα είναι, μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος του ΙΜΕ και επικεφαλής του υπερσύγχρονου Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το οποίο δέχεται πάνω από 400.000 επισκέπτες ετησίως, και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από το τρίπτυχο «έρευνα, καινοτομία και εξωστρέφεια».
Ειδήσεις σήμερα
Μεϊμαράκης για Κασσελάκη: Επιβεβαιώνει την απελπισία του για την ολισθηρή καθοδική του πορεία