Το φθινόπωρο, μέσω του νομοσχεδίου που θα φέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα υπάρχει διάταξη που θα… ξεμπλοκάρει τις συναλλαγές που ήταν στον πάγο λόγω ασυμφωνίας των εμβαδών σε σχέση με τους τίτλους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», μέσω της ρύθμισης θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων τους, υπό τον όρο ότι δεν θα θίγονται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, στις περισσότερες αυτών των περιπτώσεων περιλαμβάνονται διαμερίσματα σε πολυκατοικίες με ημιυπαίθριο, χρήση κοινόχρηστου χώρου κ.λπ… Για να λυθεί το ζήτημα και να μπορεί ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (σ.σ. απαραίτητη για μεταβίβαση) θα πρέπει πρώτα να διορθώσει τη διαφορά στα εκατοστά του διαμερίσματος στην οριζόντια ιδιοκτησία. Για να συμβεί αυτό όμως, μέχρι σήμερα, χρειάζεται την έγγραφη συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών.
Πρέπει, δηλαδή, αν δεν προκύπτει το γεγονός ότι η διαφοροποίηση στο εμβαδόν μιας ιδιοκτησίας οφείλεται σε προσάρτηση τμήματος του κοινόχρηστου χώρου, η πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας να υπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες του κτιρίου.
Με τη ρύθμιση που θα έρθει, πλέον, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος θα μπορεί να διορθώνει μονομερώς τα εκατοστά του διαμερίσματός του και να τακτοποιεί την ιδιοκτησία του μέσω ηλεκτρονικών μέσων, βγάζοντας εύκολα και την ΗΤΚ. Οι μόνες προϋποθέσεις που θα ισχύουν θα είναι να μην επηρεάζονται οι διπλανές ιδιοκτησίες, αλλά και η πολεοδομική παράβαση να έχει γίνει πριν περιέλθει στην ιδιοκτησία του σημερινού ιδιοκτήτη.
Αλλες ρυθμίσεις
Πέρα από το ξεμπλοκάρισμα των συναλλαγών λόγω της ασυμφωνίας των εμβαδών των ιδιοκτησιών σε σχέση με τους τίτλους τους, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που στόχο έχουν τη διευκόλυνση του πολίτη.
Οπως χαρακτηριστικά είπαν, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στόχος είναι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μέχρι το 2025, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων και η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.
Ειδικότερα, στόχος της κυβέρνησης είναι η κτηματογράφηση στη χώρα να έχει ολοκληρωθεί το 2025. Για να επιτευχθεί αυτό, το Κτηματολόγιο γίνεται ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται όλες τις συναλλαγές ακινήτων, με ενιαίους κανόνες, ψηφιακά εργαλεία για όλους και ψηφιοποιημένο αρχείο υποθηκοφυλακείων – τα οποία μέχρι το τέλος του έτους θα κλείσουν οριστικά.
Επιδόματα: Έρχονται τα πάνω κάτω το 2025 - Ποιοι και πώς θα ευνοηθούν
Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τη σύμπτυξη τελικών σταδίων στις μελέτες κτηματογράφησης οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Ρόλο – κλειδί σε αυτή τη… μεταμόρφωση θα παίξει η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η χρήση της στον νομικό έλεγχο συμβολαίων θα επιτύχει τη μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων κάτω από το μισό.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, θεσμοθετείται ο «πιστοποιημένος μηχανικός». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο μηχανικός θα αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις διορθώσεις που αφορούν τη λανθασμένη καταγραφή του ακινήτου και θα συμβάλλει στην επίσπευση των διαδικασιών διόρθωσης και ενημέρωσης των κτηματολογικών διαγραμμάτων, με τρόπο αξιόπιστο σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες που ορίζονται από το Κτηματολόγιο, από το οποίο και θα ελέγχεται για τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης των καθηκόντων του.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΩΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
«Οχι» σε νέα παράταση για το Κτηματολόγιο
Στο μεταξύ, χωρίς παράταση -όπως αναφέρθηκε στο Υπουργικό- αναμένεται να εκπνεύσει στις 30 Νοεμβρίου η υποχρέωση των ιδιοκτητών να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Η δήλωση αφορά και σε όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη», τα οποία μπορούν να δηλωθούν με τη βασική προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης και να το πράξουν μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος.
Πώς πάει, όμως, η συλλογή δηλώσεων; Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (30/6/2024), οι περιοχές που έχουν υψηλά επίπεδα συμμετοχής, άνω δηλαδή του 72%, έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση και βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο είναι, μεταξύ άλλων, οι περιοχές Κάλυμνος – Κάρπαθος – Κως – Ρόδος, με ποσοστό 127%, η Λάρισα με 111%, η Κόρινθος με 106%, οι περιοχές Αρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας με 105%, οι περιοχές Δράμας – Ξάνθης επίσης με 105%, τα Ιωάννινα με 100% και Καστοριά – Φλώρινα με 97%. Ακολουθούν με 96% το Λασίθι, με 94% η Χαλκιδική, με 89% το Ηράκλειο Ι, με 88% η Δυτική Αττική, από 87% έχουν τα Γρεβενά και Βοιωτία – Φωκίδα, Ιωάννινα – Θεσπρωτία 84%, Πιερία 82%, Ηλεία 81%, Εύβοια 80%, Μαγνησία – Σποράδες (υπόλοιπο) 79%, Αιτωλοακαρνανία 77%, από 76% Αίγιο και Αρκαδία, 75% Ευρυτανία – Φθιώτιδα και Μαγνησία 74%.
Η Λακωνία, με ποσοστό 67%, βρίσκεται σε φάση ανάρτησης.
Οσον αφορά τις περιοχές που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, τα ποσοστά ανέρχονται από 15% – 66%. Ειδικότερα, η Θεσπρωτία – Κέρκυρα βρίσκεται στο 15%, το Ηράκλειο ΙΙ στο 31%, το Ρέθυμνο στο 38%, τα νησιά του Αργοσαρωνικού στο 41%, τα Χανιά στο 44%, η Λήμνος – Λέσβος στο 58%, σε Ζάκυνθο – Κεφαλλονιά – Ιθάκη το ποσοστό είναι στο 63%, σε Σάμο – Χίο – Ικαρία τα ποσοστά ανέρχονται στο 64%, σε Αργολίδα – Κόρινθο, αλλά και σε Αχαΐα, στο 65% και στις Κυκλάδες στο 66%.