Στόχος του μέτρου είναι να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής τα οποία υπάρχουν σήμερα ορθάνοικτα επιτρέποντας σε επιτήδειους να αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών ή να αλλοιώνουν εκ των υστέρων τα δεδομένα των αποδείξεων που έχουν εκδώσει στους πελάτες τους ή ακόμη και να «εξαφανίζουν» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεις που έχουν εκδώσει στους πελάτες τους.
Το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι μεγάλο παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις διαδικασίες των φορολογικών ελέγχων, στη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, σε χθεσινή συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα in.gr, επεσήμανε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να είναι στην Ευρώπη «πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή», τονίζοντας ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουν οι φορολογούμενοι είναι 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κατανάλωσή τους φθάνει τα 140 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να χρηματοδοτείται από τις αποταμιεύσεις, οι οποίες αυξάνονται αντί να μειώνονται. Δηλαδή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, το ύψος της απόκρυψης εισοδημάτων υπερβαίνει ετησίως τα 60 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας έσπευσε, εξάλλου, να επισημάνει ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να μειωθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών και εφόσον οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων συνδεθούν με τα POS των τραπεζών και τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Για το θέμα αυτό, η απελθούσα κυβέρνηση και η ΑΑΔΕ έχουν δρομολογήσει τις απαιτούμενες δράσεις, προκειμένου:
– το αργότερο μέχρι 31-10-2023 να έχει ολοκληρωθεί αρχικά η αναβάθμιση 540.000 ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών μηχανισμών ώστε να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS των επιχειρήσεων
– το αργότερο μέχρι 30-6-2024 να έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, καθώς και σε ορισμένους άλλους κλάδους επιχειρήσεων 140.000 κλειστού τύπου Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί που θα είναι απαραβίαστοι.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με το σχέδιο που έχει καταρτιστεί και το νεότερο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί:
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
1) Η υποχρεωτική αναβάθμιση 400.000 ΦΗΜ (ταμειακών μηχανών), ώστε να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.
2) Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) με τα POS τότε:
α) Κάθε πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον εκδοθεί προηγουμένως απόδειξη από τον ΦΗΜ.
β) Το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές χωρίς προηγουμένως να έχει εκδοθεί απόδειξη από τον ΦΗΜ.
γ) Ολα τα POS ημεδαπής και αλλοδαπής θα αποστέλλουν τις πληροφορίες της κάθε συναλλαγής και της σχετικής απόδειξης στην ΑΑΔΕ.
3) Προβλέπεται η απόσυρση και η αντικατάσταση των 140.000 φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών τύπου ΕΑΦΔΣΣ με νέους φορολογικούς μηχανισμούς «κλειστού τύπου» που δεν θα μπορούν να παραβιαστούν ή να παρακαμφθούν και θα φέρουν την ονομασία Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί Αθροισης και Σήμανσης (ΦΗΜΑΣ). Οι 140.000 ΕΑΦΔΣΣ θα έχουν αποσυρθεί και θα έχουν αντικατασταθεί από όλες τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023 και οι απλές ταμειακές μηχανές θα έχουν αποσυρθεί και θα έχουν αντικατασταθεί από τις επιχειρήσεις εστίασης που έχουν σύστημα «ανοικτών τραπεζιών» μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024.
Ειδήσεις σήμερα
Εκθετος ο Τσίπρας για τη Ροδόπη – Τα τρία αναπάντητα ερωτήματα
Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου – Χωρίς «πέναλτι» η αλλαγή προμηθευτή