Γράφει ο Συμεών Διαμαντίδης Πρόεδρος ΣΕΒΕ
Το παράδειγμα της Ρωσίας και του φυσικού αερίου μάς μαθαίνει πως ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων και συνεργειών ελαχιστοποιεί το ρίσκο και μειώνει τους πιθανούς κινδύνους. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και στη στρατηγική εξωστρέφειας της χώρας μας. Οι εξαγωγικές μας επιδόσεις βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες πλησιάζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τα 40 δισ. ευρώ το 2021 και διατηρώντας αυτόν τον ρυθμό και στο α’ πεντάμηνο του 2022 οδεύοντας προς νέο ρεκόρ. Παρά την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη του πληθωρισμού, του μαινόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και του αναβρασμού που επικρατεί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνας, και του προβληματισμού που προκαλούν όλα αυτά, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει διαύλους συνεργασίας με νέες χώρες.
Πρωτοβουλία
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Η επιλογή της 86ης ΔΕΘ να βραβεύσει ως τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει στην επίτευξη του ανωτέρω στόχου. Το διμερές εμπόριο Ελλάδας-ΗΑΕ ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 73,4% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 365,6 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές σε 156,8 εκατ. ευρώ και, παρότι τα πετρελαιοειδή αποτελούν τον σημαντικότερο κλάδο, υπάρχει συνεργασία σε αρκετά πεδία, όπως τα βιομηχανικά και τα μηχανήματα και οχήματα. Οι προοπτικές όμως είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερες. Οι παγκόσμιες εισαγωγές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανήλθαν σε 178 δισ. ευρώ το 2021 και οι εισαγωγές υπηρεσιών σε 52 δισ. ευρώ (στοιχεία 2020). Στον παραδοσιακά ισχυρό για τη χώρα μας αγροδιατροφικό κλάδο, οι εισαγωγές των ΗΑΕ ξεπέρασαν τα 7,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της Ελλάδας στην εν λόγω χώρα ανήλθαν σε μόλις 56 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού, τα ΗΑΕ εισάγουν τρόφιμα και ποτά από την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, την Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία. Η συνεργασία μας έχει πολλές προοπτικές εξέλιξης και, φυσικά, μπορούμε να μάθουμε πολλά. Ας μην ξεχνάμε πως τα ΗΑΕ κατετάγησαν στην πρώτη θέση παγκοσμίως στη διεθνή κατάταξη Global Entrepreneurship Index 2022, όσον αφορά στη φιλικότητα του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος προς την επιχειρηματικότητα.
Μοντέλο
Η φετινή ΔΕΘ μάς δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε Εμιρατινούς επιχειρηματίες, να συζητήσουμε μαζί τους και να εξετάσουμε το πώς μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας. Ταυτόχρονα όμως θα θίξει και σύγχρονες τάσεις του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι, όπως οι νέες τεχνολογίες και η κυκλική οικονομία. Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας εκτιμάται πως θα δημιουργήσει 700.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας 0,5% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, ενώ είναι δεδομένο πως θα βελτιώσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Ολα αυτά συνθέτουν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία για τη φετινή ΔΕΘ, η οποία εκτιμώ πως θα είναι απόλυτα επιτυχημένη. Η οικονομία και η επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έχουν ανάγκη μία σύγχρονη διεθνοποιημένη ΔΕΘ κατά τα πρότυπα των μεγαλύτερων εκθέσεων της Ευρώπης και του κόσμου. Προσβλέπω σε μία εξαιρετική διοργάνωση και σας καλώ όλους να την επισκεφθείτε.
Από πλευράς ΣΕΒΕ, σας περιμένουμε στο περίπτερο 11 (κύτταρο 5), όπου θα στεγάζεται από φέτος το περίπτερό μας για το Μακεδονικό Σήμα, το οποίο έχει καταχωριστεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. στο Αλικάντε και το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις από τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας που είναι ή θα γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ.