Γράφει ο Αθανάσιος Σαββάκης
Πρόεδρος
Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)
Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα, εξασφαλίζοντας στη χώρα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Βεβαίως, η χώρα μας, και ειδικά μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, θα πρέπει να απεμπλακεί από παρωχημένες δομές και νοοτροπίες, που εν τέλει καθηλώνουν την αναπτυξιακή της προοπτική και ουσιαστικά συντηρούν μια αναίτια στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΒΕ διαχρονικά υποστήριζε ότι πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για το μέλλον της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας. Από τον Ιούλιο του 2022 η χώρα έχει πλέον αποκτήσει τη δική της βιομηχανική στρατηγική, αφού η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας λειτούργησε αποτελεσματικά και δημιούργησε το πλαίσιο για την ενίσχυση της συνεισφοράς της μεταποιητικής δραστηριότητας στην εθνική ανάπτυξη.
Εξειδίκευση
Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό, η εξειδίκευση του σχεδίου για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης θα πρέπει να εδράζεται στους ακόλουθους τέσσερις άξονες:
- Στις παραγωγικές επενδύσεις
- Στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Στην καινοτομία
- Στη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια
Αλλωστε, η Ευρώπη προχωρά με στρατηγικό σχέδιο στην επαναβιομηχάνισή της.
Η Ευρώπη, για άλλη μία φορά, μας δείχνει τον δρόμο.
Οι ανταγωνίστριες χώρες με τη δική μας υλοποιούν πλέον τα δικά τους προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας, και με γοργούς ρυθμούς μάλιστα, ενώ εμείς συζητάμε για το αν θα πρέπει η βιομηχανία να τεθεί σε προτεραιότητα για την ανάταξη της οικονομίας.
Κατά τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να αρνείται πεισματικά να προσαρμοσθεί στην ευρωπαϊκή απόφαση επαναφοράς της μεταποίησης στο προσκήνιο.
Σε μια εποχή που πρέπει πραγματικά να στρέψουμε με σοβαρότητα το βλέμμα μας στο μέλλον, γιατί διαφορετικά οι εξελίξεις θα μας ξεπεράσουν, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η εφαρμογή του πλαισίου βιομηχανικής πολιτικής που θα οδηγήσει, τελικά, τη μεταποίηση στην υλοποίηση των αναγκαίων προσαρμογών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
Κατευθύνσεις
Είναι ανάγκη να προσαρμοσθούμε άμεσα σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
- Ψηφιοποίηση
- Τεχνητή νοημοσύνη
- Ρομποτική
- Διαδίκτυο των πραγμάτων
- Μαζικά δεδομένα
- Κλιματική αλλαγή
- Κυκλική οικονομία
- Συμμετοχή σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας
- Διαρκής παραγωγή καινοτομίας
είναι μερικές από τις βασικές κατευθύνσεις εξέλιξης και μετασχηματισμού της μεταποιητικής δραστηριότητας, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από τις εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις, αν αυτές επιθυμούν πραγματικά να επιβιώσουν και ν’ αναπτυχθούν και όχι να «φυτοζωούν».
Οταν ήδη εδώ και μερικά χρόνια αρκετά κράτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η χώρα μας, προσπαθώντας να εξέλθει των Μνημονίων, αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, εγκλωβισμένη σε λογικές περασμένων δεκαετιών…
Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας και η προσαρμογή της βιομηχανίας σε όσα θα συμβούν από το πραγματικά σφοδρό κύμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δεν θα γίνουν πραγματικότητα όσο το υψηλό κόστος ενέργειας θα εξακολουθήσει να απειλεί την καθημερινή λειτουργία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
Για όλα τα παραπάνω, ο ΣΒΕ προτείνει να αντιμετωπίσουμε κατάματα το μέλλον, αλλά με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά.
Αλλωστε, η διαρκής οπισθοδρόμηση των τελευταίων δεκαετιών πρέπει να πάψει οριστικά και η χώρα μας να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της παραγωγικής ανασυγκρότησής της.