Γράφει ο Γιώργος Τσακούμης Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ
Το αν θα επανακάμψει η πανδημία του κορονοϊού μοιάζει να αποτελεί τη λιγότερο σημαντική από τις μεγάλες αβεβαιότητες που μας προβληματίζουν.
- Θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία;
- Θα αντέξει ο ρυθμός ανάπτυξης που ως έναν βαθμό εξισορροπεί τις πληθωριστικής πιέσεις του προηγούμενου διαστήματος στην οικονομία;
- Θα συνεχιστεί η αύξηση του πληθωρισμού;
- Θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας που προκαλεί ανησυχία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις;
- Θα είναι βαρύς ο χειμώνας που έρχεται;
Απαντήσεις
Λαμβάνοντας ως πιθανό το χειρότερο σενάριο, της καταφατικής απάντησης σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Ελλάδα και μαζί της η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα αντίμετρα που θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν, αφενός, η Ευρώπη ως σύνολο και, αφετέρου, η ελληνική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Η 86η ΔΕΘ έχει έναν σημαντικό ρόλο, τόσο ως βήμα παρουσίασης των κυβερνητικών πολιτικών όσο και ως επιχειρηματικό γεγονός, για την τόνωση της ψυχολογίας, που παραμένει πάντα ένα βασικό «καύσιμο» της οικονομίας.
Η κυβέρνηση καλείται να εγγυηθεί τη συνέχιση και την επιτάχυνση (ή ολοκλήρωση) την υποδομών και των μεταρρυθμιστικών μεταβολών που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια, η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού καλείται να αξιοποιήσει νέα εργαλεία που διατίθενται και αρμοδιότητες που της παρέχονται -κατά γενική ομολογία, όχι πάντα με τους αναλογούντες πόρους- για να ενισχύσει τα δίκτυα υποδομών, τις υπηρεσίες της καθημερινότητας και την ποιότητα του δημόσιου χώρου, ενώ επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και το ΤΕΕ/ΤΚΜ που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, καλούμαστε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της δημιουργικής δυναμικής με το «οπλοστάσιο» της τεκμηρίωσης που παρέχουν η γνώση και η εμπειρία.
Μπροστά
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, κάποτε θα πρέπει να πάρουν όλοι απόφαση πως το κύριο ζητούμενο αυτής της πόλης είναι να προχωρήσει μπροστά χωρίς ομφαλοσκοπήσεις. Ας θυμόμαστε πάντα πως η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης περνά μέσα από οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να δημιουργήσουν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας εξασφαλίζοντας παράλληλα τις ανάλογες περιβαλλοντικές και αισθητικές συνθήκες, οι οποίες επιδρούν θετικά στην καθημερινότητα του πολίτη.
Εγχειρήματα, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η ενοποίηση και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, τα μητροπολιτικά πάρκα δυτικά και ανατολικά, η ολοκλήρωση του μετρό και η προς δυσμάς επέκτασή του, το fly over, τα έργα ολοκλήρωσης των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων του λιμανιού και η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, μαζί με μια σειρά τοπικών παρεμβάσεων αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, συνθέτουν το πλέγμα που μπορεί να φέρει τη ζητούμενη αλλαγή επιπέδου.
Και αυτό μπορεί να γίνει με όρους και παράλληλες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ασφάλεια του αστικού περιβάλλοντος -και όχι μόνο- συνδυάζοντας υποδομές, πολιτική προστασία και τεχνολογίες. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων θα αποτελέσει και το αντικείμενο του συνεδρίου Safe Thessaloniki, που θα συνδιοργανώσει το ΤΕΕ/ΤΚΜ στο τέλος Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τη Safe Greece.