Σήμερα χιλιάδες ακίνητα φαίνονται να ανήκουν στις δασικές υπηρεσίες ακόμα και αν οι εν λόγω εκτάσεις έχουν αποχαρακτηριστεί. Ετσι, ο κάθε ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταφύγει σε μακροχρόνιες και πολυέξοδες δικαστικές διαμάχες ώστε να διασφαλίσει την περιουσία του.
Η ρύθμιση πρόκειται να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που θα μπει τον Σεπτέμβριο σε δημόσια διαβούλευση και λίγο μετά την ψήφισή του θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, «υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών που στη πορεία των χρόνων χαρακτηρίστηκε δασική κάποια έκταση που επηρέαζε το ακίνητό τους. Με βάση αυτή την πράξη χαρακτηρισμού, το Δημόσιο δήλωσε κυριότητα. Εκεί ήρθαν οι γνωστές Επιτροπές Αντιρρήσεων και όταν κατέληξαν σε δικαίωση του ιδιοκτήτη έναντι του Δημοσίου το οποίο επέφερε και την πράξη αποχαρακτηρισμού αλλά στο μεταξύ είχε τελειώσει το Κτηματολόγιο, το ακίνητο δεν μπορούσε να επιστρέψει στον πραγματικό του ιδιοκτήτη. Αποτέλεσμα ήταν ο ιδιοκτήτης να καταλήγει στα δικαστήρια, στα οποία ναι μεν δικαιώνεται αλλά είναι παράλογο» εξηγεί ο υφυπουργός.
Με τη διάταξη που θα έρθει, όπως επισημαίνει ο κ. Κυρανάκης, «εφόσον υπάρχει μετεγγραμμένος τίτλος στο παλιό υποθηκοφυλακείο και το Δημόσιο έχει δηλώσει την κυριότητά του μόνο λόγω της χαρακτηρισμένης δασικής έκτασης και υπάρχει πράξη αποχαρακτηρισμού μετά από απόφαση της Επιτροπής Αντιρρήσεων, θα αρκεί για να μεταγράφει ο τίτλος, να εγγράψει το περιουσιακό δικαίωμα, δηλαδή στο λειτουργούν Κτηματολόγιο».
Ετσι, με τη νέα ρύθμιση, κάθε ιδιοκτήτης ο οποίος έχει επιτύχει την έκδοση απόφασης αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, θα μπορεί να διορθώνει υπέρ του την εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο, χωρίς ταλαιπωρία και αποφεύγοντας τα δικαστήρια.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Ποια είναι η διαδικασία όμως που θα ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης; Με λίγα κλικ από τον υπολογιστή του, θα μπορεί μέσω μιας αίτησης να επιτύχει τον αποχαρακτηρισμό της έκτασής του. Μόλις το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα υπάρξει ειδική ενότητα στο site του Κτηματολογίου, μέσω της οποίας θα μπορεί να αιτηθεί διόρθωση.
Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία θα θυμίζει αυτή της αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Ο πολίτης, αφού μπει στο ktimatologio.gr και στην ειδική ενότητα που θα σχεδιαστεί, θα επισυνάπτει τα απαραίτητα έγγραφα που θα του ζητηθούν και θα αιτείται τον αποχαρακτηρισμό.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Οι αντιρρήσεις και τα πρόδηλα σφάλματα που είναι σε εκκρεμότητα
Οι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν στους δασικούς χάρτες ξεπέρασαν τις 330.000, ενώ έως σήμερα μεγάλος παραμένει ο αριθμός των αντιρρήσεων και των αιτήσεων προδήλων σφαλμάτων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Συνολικά είχαν υποβληθεί 334.938 αντιρρήσεις, οι οποίες αφορούν πάνω από 2,6 εκατ. στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας. Οι περισσότερες αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες είχαν υποβληθεί στην Αττική (28.552), στα Χανιά (20.818), στα Ιωάννινα (17.305), στη Λακωνία (15.478) και ακολουθούσαν η Λάρισα, η Μεσσηνία και η Αιτωλοακαρνανία.
Ηδη από τον Απρίλιο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των αντιρρήσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε οδηγία ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα πρόδηλα σφάλματα. Αφορά δηλαδή σε αιτήματα που έχουν λανθασμένη αποτύπωση του χαρακτήρα εκτάσεων ιδιοκτησίας πολιτών και φορέων στο δασικό χάρτη και έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα του ιστορικού και του πρόσφατου ορθοφωτοχάρτη.
Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Στάθης Σταθόπουλος, «μετά το Πάσχα οι Επιτροπές Αντιρρήσεων εξετάζουν με γοργούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα υποθέσεις, σημειώνεται δηλαδή πρόοδος και έχουν προτεραιοποιηθεί τα πρόδηλα σφάλματα». Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε ότι πριν από το Πάσχα ήταν σε αποχή οι δικηγορικοί σύλλογοι, ενώ μετά το Πάσχα με εξαίρεση μια – δύο περιπτώσεις νομών που συνεχίστηκε, η αποχή των δικηγορών σταμάτησε και έχουν επανέλθει σε πλήρη λειτουργία οι Επιτροπές Αντιρρήσεων.
Το ΥΠΕΝ προχώρησε στην προτεραιοποίηση των πρόδηλων σφαλμάτων για να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και αφετέρου, με την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της Επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.
Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος υποβάλλονται ατελώς τόσο ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο όσο και αυτοπροσώπως στις τοπικές Διευθύνσεις Δασών.
Σε σχέση με τα δικαιολογητικά για τη διόρθωση του χάρτη λόγω πρόδηλου σφάλματος, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει: σχετική αίτηση προς τη Δ/νση Δασών, συμβόλαιο της ιδιοκτησίας, το Ε9, φωτοτυπία ταυτότητας, συντεταγμένες της έκτασης σε ΕΓΣΑ 87 και έγγραφα της Διοίκησης (π.χ. παραχωρητήριο, Πράξη χαρακτηρισμού, βεβαίωση μηχανικού για κτίσμα προ του 1955, κ.λπ.).