Ειδικότερα, ενισχύονται επενδυτικά έργα στους τομείς της πράσινης κινητικότητας, της εξοικονόμησης ενέργειας-ενεργειακής αναβάθμισης και παραγωγής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών.
Στόχος του προγράμματος είναι η διευκόλυνση των ΜμΕ που αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια να υλοποιήσουν επενδυτικά έργα πράσινης μετάβασης, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας.
Ευνοϊκοί όροι
Για κάθε δάνειο, το ομώνυμο Ταμείο (Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια) καταβάλλει το 40% του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 60% χορηγείται μέσω συνεργαζόμενης τράπεζας. Επιπρόσθετα, το Ταμείο επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου που εφαρμόζει το πιστωτικό ίδρυμα στα κεφάλαιά του (3% ή αλλιώς 300 bps) για τα 2 πρώτα έτη του δανείου (από την πρώτη εκταμίευση).
Ο αρχικός διαθέσιμος προϋπολογισμός του Ταμείου, ο οποίος «σπάει» σε τρία υποπρογράμματα (1. Δάνεια πράσινης κινητικότητας, 2. Δάνεια ενεργειακής αναβάθμισης και 3. Δάνεια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των συνεργαζόμενων με το Ταμείο πιστωτικών ιδρυμάτων κατά 60% σε κάθε χορήγηση, θα κινητοποιηθούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους έως 500 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση μπορεί να κυμανθεί από 80.000 έως 8.000.000 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί χρηματοδότηση στο σύνολο των υποπρογραμμάτων (και σε παραπάνω από μία συνεργαζόμενη τράπεζα), υποβάλλοντας τα ανάλογα business plans των επενδύσεων και τηρώντας αθροιστικά το ανώτατο ποσό των 8 εκατ. ευρώ.
Περίοδος χάριτος
Η διάρκεια του δανείου είναι από 2 έως 10 έτη, ενώ παρέχεται δυνατότητα λήψης περιόδου χάριτος κεφαλαίου έως 24 μήνες, η οποία συμπεριλαμβάνεται στη συνολική διάρκεια του δανείου.
Το Ταμείο υποστηρίζει τη χορήγηση τοκοχρεωλυτικών ή χρεολυτικών δανείων τακτής λήξης.
Σημειώνεται πως το δάνειο δύναται να εκταμιευθεί είτε εφάπαξ είτε τμηματικά. Η πρώτη εκταμίευση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την 30ή.6.2025. Οι τμηματικές εκταμιεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός 36 μηνών από την πρώτη εκταμίευση.
Δικαιούχοι
Αίτημα δανειοδότησης μέσω του Ταμείου μπορούν να υποβάλουν επιχειρήσεις οι οποίες -μεταξύ άλλων- έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
* Λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός των εξωχώριων, των εταιριών συμμετοχών σε άλλες εταιρίες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημόσιων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους.
* Διατηρούν εγκατάσταση και λειτουργούν στην Ελλάδα νόμιμα και έχουν συσταθεί έως και το χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στον ΕΧΟ.
* Δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε επιλέξιμο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
* Δεν θεωρούνται προβληματικές επιχειρήσεις.
* Κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των ΕΧΟ.
* Δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αφερεγγυότητας.
* Είναι τραπεζικά ενήμερες ή σε καθυστέρηση μικρότερη ή ίση των 90 ημερών κατά την ημερομηνία της αίτησης.
* Δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης κ.ά.
Συνεργαζόμενες τράπεζες
Στα συνεργαζόμενα με το πρόγραμμα πιστωτικά ιδρύματα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
* Alpha Bank
* Eurobank
* Τράπεζα Πειραιώς
* Εθνική Τράπεζα
* Παγκρήτια Τράπεζα
* Attica Bank
* Optima Bank
* Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
* Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας
* Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
* Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
* Aegean Baltic Bank
* Procredit Bank
Δαπάνες που καλύπτονται από το πρόγραμμα
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα δαπανών που καλύπτονται από το Ταμείο ανά υποπρόγραμμα είναι τα εξής:
1 Δάνεια πράσινης κινητικότητας
* Προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων
* Αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων σταθμών ενέργειας σε σταθμούς φόρτισης μέσων μεταφοράς χαμηλών ή μηδενικών ρύπων
* Δημιουργία τοπικών μονάδων παραγωγής ή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ για τους σκοπούς λειτουργίας της υποδομής επαναφόρτισης κ.ά.
2 Δάνεια ενεργειακής αναβάθμισης
Για επενδύσεις σε έργα ενεργειακής απόδοσης, οι συνολικές δαπάνες του έργου είναι επιλέξιμες, δηλαδή για:
* Αγορά, κατασκευή, εγκατάσταση καινούργιου και αμεταχείριστου εξοπλισμού μείωσης κατανάλωσης ενέργειας και αύξησης ενεργειακής απόδοσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών διαμόρφωσης χώρων)
* Δαπάνες R&D, πράσινης πιστοποίησης, εξοικονόμησης ή καθαρισμού ύδατος, ανακύκλωσης υλικών, μελετών αναβάθμισης, ενεργειακών πιστοποιήσεων, εκπαίδευσης προσωπικού κ.ά., υπό την προϋπόθεση άμεσης συσχέτισης αυτών με το έργο ενεργειακής απόδοσης
* Υπηρεσίες που παρέχουν ενεργειακές υπηρεσίες σε τελικούς χρήστες ενέργειας, που ορίζονται ως Εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCos), συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας και εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού ή/και της ανακαίνισης κτιρίων κ.ά.
3 Δάνεια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Οι επιλέξιμες δαπάνες πρέπει να πραγματοποιούνται πάντα σε νέες εγκαταστάσεις και αφορούν στην αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, τη διαμόρφωση του χώρου, την παραγωγή, αποθήκευση, διανομή και μετάδοση της παραγόμενης ενέργειας που προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως ενδεικτικά αναφέρεται παρακάτω (ανά ΑΠΕ):
* Ηλιακή ενέργεια (ηλιακοί συλλέκτες και λοιπός εξοπλισμός/εξαρτήματα, συστήματα θέρμανσης-ψύξης, μετατροπείς ενέργειας, μπαταρίες, εξοπλισμός μέτρησης ενέργειας, βοηθητικές προς την επένδυση εργασίες, κ.ά.)
* Αιολική ενέργεια (ανεμογεννήτριες και λοιπός εξοπλισμός/εξαρτήματα, μετατροπείς ενέργειας, μπαταρίες, εξοπλισμός μέτρησης ενέργειας, δαπάνες εγκατάστασης, βοηθητικές προς την επένδυση εργασίες κ.ά.)
* Γεωθερμική ενέργεια (αντλίες θερμότητας, και λοιπός εξοπλισμός/εξαρτήματα, μετατροπείς ενέργειας, μπαταρίες, εξοπλισμός μέτρησης ενέργειας, δαπάνες εγκατάστασης, βοηθητικές προς την επένδυση εργασίες κ.ά.)
* Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, βιορευστά ή βιοαέριο (εξοπλισμός, μηχανήματα βιοτεχνικής παραγωγής και έξοδα εγκατάστασης κ.ά.), μόνο στο βαθμό που τα ενισχυόμενα καύσιμα συμμορφώνονται με τη βιωσιμότητα και τα κριτήρια εξοικονόμησης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2018/2001 και των εκτελεστικών ή κατ’ εξουσιοδότηση πράξεών της και προέρχονται από την πρώτη ύλη. Για τις επενδύσεις παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, βιορευστά ή βιοαέριο που συνδυάζονται με αποθήκευση, το συστατικό αποθήκευσης πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον το 75% της περιεκτικότητάς του σε καύσιμο από άμεσα συνδεδεμένα βιοκαύσιμα, βιορευστά, βιοαέριο (συμπεριλαμβανομένου βιομεθανίου) και εγκαταστάσεις παραγωγής καυσίμων βιομάζας σε ετήσια βάση κ.ά.
Εξαιρέσεις
Αντιθέτως, δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες, όπως ο ΦΠΑ (ανεξαρτήτως αν ανακτάται ή όχι), η αγορά γης, εκτός εάν είναι τεχνικώς απαραίτητη για την επένδυση, όπου σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρηματοδοτηθεί έως το 10% του συνολικού επενδυτικού σχεδίου, η αγορά γεωργικής γης, οι δαπάνες για αγορά υπεραξίας, αδειών ή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων και δικαιωμάτων παραγωγής στον γεωργικό τομέα και δαπάνες για πληρωμή δασμών, φόρων, τελών και εισφορών.
Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων
Για την ένταξη στο πρόγραμμα η υποψήφια επιχείρηση υποβάλλει αίτηση:
* Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του δικτυακού τόπου www.hdb.gr. Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα πιστωτικά ιδρύματα που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς. Εφόσον η αίτηση γίνει καταρχήν αποδεκτή, δηλαδή λάβει ο ενδιαφερόμενος μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.
* Στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ, https://www.ependyseis.gr/), όπου αναγράφει τον μοναδικό αριθμό αίτησης από την πλατφόρμα KYC, δηλώνοντας το πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά.