Η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου είναι μονόδρομος, καθώς η μείωση των εκκρεμών συντάξεων εξακολουθεί να αποτελεί βασική και δεσμευτική υποχρέωση της χώρας στην μετά μνημόνιο εποχή και για τον λόγο αυτόν η πρόοδος που επιτυγχάνει ή δεν επιτυγχάνει, ελέγχεται τακτικά από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.
Η μείωση των εκκρεμοτήτων στις συντάξεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι η καθυστέρηση απονομής συντάξεων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους τρεις μήνες διότι συσσωρεύονται μεγάλα ποσά αναδρομικών που οδηγούν σε αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, το χρέος από τις εκκρεμείς συντάξεις που βαρύνει τον e-ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και για να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων «επιστρατεύεται» κάθε πρόσφορο μέσο που θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των εκκρεμοτήτων.
Το πρώτο βήμα για να αρχίσουν να μη γεννιούνται νέες εκκρεμότητες έγινε με την εισαγωγή της ψηφιακής σύνταξης από τα μέσα Ιουλίου του 2020 για τις νέες αιτήσεις ΟΓΑ και συντάξεων χηρείας με πάνω από 5.000 αποφάσεις να έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα. Οσο η ψηφιακή σύνταξη θα προχωρά (ως τον Δεκέμβριο θα επεκταθεί και σε Δημόσιο, και ΤΣΑΥ) τόσο ευκολότερη θα είναι η αποσυμφόρηση των παλιών αιτήσεων.
Από Σεπτέμβριο
Το σχέδιο που μπαίνει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο προβλέπει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» την ενίσχυση του τμήματος στρατιωτικών συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου με τη μεταφορά 20 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον e-ΕΦΚΑ για να συνδράμουν στην έκδοση στρατιωτικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων και σε πρώτη φάση στον μηδενισμό 3.000 με 4.000 εκκρεμών αιτήσεων χηρείας και γήρατος. Το εγχείρημα έχει προηγούμενο στα επικουρικά ταμεία των ενστόλων (ΤΕΑΠΑΣΑ) καθώς εντός του ΕΤΕΑΕΠ υπηρετούν αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι επιφορτισμένοι με τα συνταξιοδοτικά αιτήματα των συναδέλφων τους. Κάτι ανάλογο θα γίνει και τώρα με τις κύριες συντάξεις των ενστόλων.
Για τις συντάξεις των λοιπών Ταμείων, η ενιαία πλέον διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και του πρώην ΕΤΕΑΕΠ ετοιμάζουν ταχύρυθμα σεμινάρια στο προσωπικό που προέρχεται από το ΕΤΕΑΕΠ για υπολογισμό ποσών και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων κυρίως του Δημοσίου και του ΙΚΑ. Υπολογίζεται ότι μετά τη λειτουργική ενοποίηση των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ), αποδεσμεύονται περί τους 100 υπάλληλοι που θα μπορούν να «τρέχουν» ταυτόχρονα τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις των Ταμείων μισθωτών, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα.
Ειδικές κατηγορίες
Στις εκκρεμότητες που χρονίζουν είναι και οι συντάξεις ειδικών κατηγοριών όπως των δημοσίων υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων (προερχόμενων από ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, πρώην ΟΕΚ, Εργατική Εστία κ.ά.) που έχουν διπλό καθεστώς συνταξιοδότησης. Παρότι το πρόβλημα για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών τους έχει λυθεί και πλέον θα πιάνονται οι αποδοχές του Δημοσίου χωρίς τις έξτρα (μη εισφορήσιμες απολαβές), εν τούτοις οι αποφάσεις βγαίνουν με το σταγονόμετρο! Υπάρχουν συνταξιούχοι και μάλιστα με υπέρ 40ετή εργασιακό βίο σε θέσεις ευθύνης στα ασφαλιστικά ταμεία, που έκαναν αίτηση το 2017 όταν ήταν 67 ετών και κοντεύουν να πιάσουν τα 70 χωρίς να έχουν πάρει ακόμη την οριστική τους σύνταξη. Η αιτιολογία είναι πως δεν υπάρχει προσωπικό και πιστεύεται ότι τώρα με την αναδιοργάνωση και την ενίσχυση των τμημάτων απονομών συντάξεων θα ξεκολλήσουν οι αποφάσεις. Μένει βέβαια να φανεί, καθώς περίοδος χάριτος δεν υπάρχει και τα πρώτα αποτελέσματα στη μείωση ή όχι της λίστας των εκκρεμών συντάξεων θα γίνουν ορατά μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ακτινογραφία
Σύμφωνα με στοιχεία του Μαΐου του 2020, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη ήταν 163.000, από τις οποίες οι 147.000 ήταν σε αναμονή πάνω από 3 μήνες.
Αστάθμητος παράγοντας είναι οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που δείχνουν να αυξάνονται. Τον Ιούλιο είχαν υποβληθεί σχεδόν 20.000 νέες αιτήσεις ενώ τον ίδιο μήνα εκδόθηκαν περίπου 13.000 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης και 3.000 ψηφιακές συντάξεις δηλαδή 17.000 αποφάσεις που άφησαν κενό 4.000 αιτήσεων. Αν όπως αναμένεται αυξηθούν κι άλλο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, τότε η μείωση των εκκρεμών συντάξεων θα πάρει περισσότερο χρόνο. Ο στόχος πάντως που έχει τεθεί από την κυβέρνηση με την ψηφιακή σύνταξη είναι να έχει μηδενιστεί ως στις αρχές του 2022 η λίστα των εκκρεμών συντάξεων και να μην υπάρχει αίτηση συνταξιοδότησης που να καθυστερεί πέραν του τριμήνου.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr