Η απόφαση δεν εφαρμόζεται όμως από την κυβέρνηση, αλλά οι απόστρατοι έχουν κάθε νόμιμο (και ηθικό) δικαίωμα να ζητήσουν με αίτηση τη διαγραφή των μειώσεων της ΕΑΣ που θα επιφέρει σχεδόν ισόποση αύξηση συντάξεων.
Αναδρομικά δικαιούνται μόνον όσοι είχαν προσφύγει και δικαιώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οσοι δεν προσέφυγαν δεν δικαιούνται αναδρομικά, παρά μόνον τη διακοπή της κράτησης ΕΑΣ από τον Απρίλιο του 2017 που δημοσιεύτηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αν όμως θέλουν να τα σιγουρέψουν καλό είναι να κάνουν και μια αίτηση, το υπόδειγμα της οποίας δημοσιεύει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», ώστε να έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα αναδρομικών από τη διακοπή των μειώσεων της ΕΑΣ μετά την ημερομηνία της αίτησής τους.
Σύμφωνα με την απόφαση, αλλά και με τις αιτήσεις που πρέπει να υποβάλουν οι απόστρατοι, από την κατάργηση της ΕΑΣ επέρχονται τα ακόλουθα αποτελέσματα βάσει του πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις»:
1. Αύξηση σύνταξης 44 ευρώ τον μήνα σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη 1.450 ευρώ. Στην πράξη, πρέπει να ακυρωθεί η μείωση της ΕΑΣ και να μείνουν οι άλλες μειώσεις των νόμων 4024, 4053 και 4093 καθώς και η εισφορά 6% για ασθένεια. Ετσι λοιπόν ένας απόστρατος των 1.450 ευρώ μικτά παίρνει σήμερα χωρίς την κατάργηση της ΕΑΣ 1.212 ευρώ προ φόρου. Με την κατάργηση της ΕΑΣ, οι μηνιαίες του αποδοχές προ φόρου διαμορφώνονται στα 1.253 ευρώ.
2. Αύξηση σύνταξης 109 ευρώ τον μήνα σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη 1.820 ευρώ. Στην πράξη, ένας απόστρατος των 1.820 ευρώ μικτά παίρνει σήμερα χωρίς την κατάργηση της ΕΑΣ 1.340 ευρώ ευρώ προ φόρου. Με την κατάργηση της ΕΑΣ, και μετά τις μειώσεις των νόμων 4024, 4051, 4093 και την εισφορά ασθενείας 6%, οι μηνιαίες του αποδοχές προ φόρου, διαμορφώνονται στα 1.442 ευρώ.
3. Αύξηση σύνταξης 120 ευρώ τον μήνα σε όσους λαμβάνουν αρχική μικτή κύρια σύνταξη 2.000 ευρώ. Στην πράξη, ένας απόστρατος των 2.000 ευρώ μικτά παίρνει σήμερα χωρίς την κατάργηση της ΕΑΣ 1.431 ευρώ ευρώ προ φόρου. Με την κατάργηση της ΕΑΣ, και μετά τις μειώσεις των νόμων 4024, 4051, 4093 και την εισφορά ασθενείας 6%, οι μηνιαίες του αποδοχές προ φόρου διαμορφώνονται στα 1.543 ευρώ.
4. Αύξηση σύνταξης έως 380 ευρώ τον μήνα σε όσους λαμβάνουν αρχική μικτή κύρια σύνταξη από 2.000 ευρώ έως 3.170 ευρώ. Στην πράξη, ένας απόστρατος των 3.170 ευρώ μικτά παίρνει σήμερα χωρίς την κατάργηση της ΕΑΣ 1.862 ευρώ προ φόρου. Με την κατάργηση της ΕΑΣ και μετά τις μειώσεις των νόμων 4024, 4051, 4093 και την εισφορά ασθενείας 6%, οι μηνιαίες του αποδοχές προ φόρου διαμορφώνονται στα 2.220 ευρώ.
5. Αύξηση σύνταξης από 380 έως 507 ευρώ τον μήνα σε όσους λαμβάνουν αρχική μικτή κύρια σύνταξη από 3.170 ευρώ έως 3.620 ευρώ. Στην πράξη, ένας απόστρατος των 3.620 ευρώ μικτά παίρνει σήμερα χωρίς την κατάργηση της ΕΑΣ 2.045 ευρώ προ φόρου. Με την κατάργηση της ΕΑΣ και μετά τις μειώσεις των νόμων 4024, 4051, 4093 και την εισφορά ασθενείας 6%, οι μηνιαίες του αποδοχές προ φόρου διαμορφώνονται στα 2.521 ευρώ.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Συντάξεις χηρείας: Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ φέρνει την ανατροπή
Ποιοι πρέπει να κάνουν και δεύτερη αίτηση για παράνομες μειώσεις
Πράνομες περικοπές στις κύριες έχουν οι απόστρατοι και από το άθροισμα συντάξεων που χρησιμοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να καθορίζει την κλίμακα των μειώσεων από 5% ως 20% βάσει νόμου 4093/2012.
Τα Ταμεία των αποστράτων έχουν μειώσει μεν τις μερισματικές τους συντάξεις, αλλά το νέο και μικρότερο άθροισμα με την κύρια σύνταξή τους δεν έχει περαστεί επισήμως και το ΓΛΚ δίνει το παλιό άθροισμα για τις περικοπές που κάνει η ΗΔΙΚΑΣ.
Ο τρόπος για να διεκδικήσουν πίσω οι συνταξιούχοι τυχόν παράνομες μειώσεις που επιβάλλονται με υψηλότερους συντελεστές (π.χ. 10% αντί 5% ή 15% αντί 10%) σε μικρότερο άθροισμα συντάξεων είναι με αίτηση στο Γενικό Λογιστήριο ώστε να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου και να κατοχυρώσουν την επιστροφή (όποτε γίνει), αλλά κυρίως για να αποφύγουν την παραγραφή της αξίωσής τους, αν δεν κάνουν αίτηση.
Εντός 2 ετών κλειδώνει το δικαίωμα επιστροφών από ΕΑΣ και παράνομες μειώσεις
Η παραγραφή αξίωσης για επιστροφή χρημάτων έρχεται σε δύο χρόνια. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις άμεσα και κυρίως η αίτηση για τη διακοπή της κράτησης ΕΑΣ που το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ως παράνομη και ζήτησε να σταματήσει να επιβάλλεται από τον Απρίλιο του 2017 και μετά. Οσοι λοιπόν κάνουν αίτηση σήμερα κλειδώνουν αναδρομικά από την κατάργηση της ΕΑΣ από σήμερα και μέχρι να διακοπεί η κράτηση από τη σύνταξή τους. Αν διακοπεί τον Αύγουστο του 2018, τα αναδρομικά τους θα είναι από Μάρτιο μέχρι και Αύγουστο, δηλαδή 6 μηνών. Αν η αίτηση γίνει τον Δεκέμβριο του 2018, είναι πιθανό να μην πάρουν τίποτε γιατί τότε θα πληρωθούν τις νέες συντάξεις που θα έχουν μειώσεις ως 18% με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.
Ποιοι κάνουν αίτηση και ποιοι όχι
Δεν υποβάλλουν καμία αίτηση:
-Οσοι έχουν μία κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.
-Οσοι έχουν μία ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ.
Κάνουν αίτηση:
-Οσοι έχουν άθροισμα κύριας σύνταξης και μερίσματος πάνω από 1.000 ευρώ και είχαν μείωση στο μέρισμα πρέπει να κάνουν αίτηση γιατί μπορεί λόγω της μείωσης του μερίσματος το νέο άθροισμα να είναι κάτω από 1.000 ευρώ και παρά ταύτα να υπόκεινται σε μείωση ν. 4093 με 5% για άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ. Στην αίτηση θα πρέπει να ζητήσουν ανάλυση των ποσών που λαμβάνουν και ανάλυση των μειώσεων ν. 4093/2012 επί της κύριας σύνταξης.
-Χήρες αποστράτων που έχουν άθροισμα συντάξεων από κύρια σύνταξη θανόντος, δική τους σύνταξη, μέρισμα ή και επικουρική άνω των 1.000 ευρώ. Οι αιτήσεις είναι δύο: Μία προς το Γενικό Λογιστήριο για υπολογισμό της μείωσης ν. 4093 στην κύρια σύνταξη όπου θα ζητούν να τους κοινοποιηθεί το πραγματικό άθροισμα συντάξεων που λαμβάνουν. Η δεύτερη αίτηση πρέπει να γίνει είτε στο Γενικό Λογιστήριο, αν έχουν δική τους σύνταξη από το Δημόσιο, είτε στον ΕΦΚΑ, αν έχουν δική τους σύνταξη από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ή άλλον εκτός Δημοσίου φορέα.
Στη δεύτερη αίτηση (σε περίπτωση που έχουν δική τους σύνταξη) ζητούν να αποτυπωθεί η μείωση του ν. 4093 στην κύρια σύνταξή τους, με βάση το νέο άθροισμα συντάξεων που λαμβάνουν (π.χ. σύνταξη γήρατος, σύνταξη χηρείας θανόντος στρατιωτικού, μέρισμα από ταμεία στρατιωτικών ή και τυχόν μερίσματα από Δημόσιο).
Τι λέει η απόφαση για την κατάργηση της ΕΑΣ.
Με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε αντισυνταγματική η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.), η οποία επιβλήθηκε βάσει του ν. 3865/2010 από 1.8.2010 στις συντάξεις του Δημοσίου από τα 1.400,01 ευρώ και άνω (σε ποσοστά από 3% έως 14%, ανάλογα με τη σύνταξη που έχει κανονισθεί στον κάθε συνταξιούχο). Πιλοτικές δίκες διεξήχθησαν και για τις λοιπές μειώσεις που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις του Δημοσίου, επί των οποίων δεν έχουν ακόμα εκδοθεί αποφάσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση και με τη γνώμη των νομικών οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α. Σε όσους έχουν ασκήσει ένσταση ή αγωγή έως την 7.2.2017 ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δικαιούνται αναδρομικά, αφού εκδικαστούν οι διεκδικήσεις από τα αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
β. Σε όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγή ή ένσταση έως την 7.2.2017 και δεν δικαιούνται αναδρομικά, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δικαιούνται, όμως, να ζητήσουν την παύση της παρακράτησης της Ε.Α.Σ. από την 8.2.2017 και εφεξής. Ωστόσο, καθώς δεν διαφαίνεται ότι θα αποφασισθεί άμεσα η παύση της παρακράτησης, θα χρειαστεί:
1. Είτε να υποβληθεί στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την παύση της παρακράτησης εφεξής της Ε.Α.Σ. και ακολούθως, εντός εξήντα ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης ή μετά την παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης, να ασκηθεί ένσταση ενώπιον του Α’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η σχετική αίτηση μπορεί να επικυρωθεί για το γνήσιο της υπογραφής και να σταλεί συστημένη με ΕΛΤΑ.
2. Είτε να ασκηθεί αγωγή μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Από το ένθετο Ασφάλιση και Συντάξεις που κυκλοφορεί με την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]