«Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι», δήλωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αρμόδιος για τον αναπτυξιακό νόμο, Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στις προσκλήσεις των καθεστώτων, αλλά και στο νέο Πληροφοριακό Σύστημα που έχει αναπτυχθεί για την υποστήριξη του νόμου.
Οπως εξήγησε, το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση των καθεστώτων θα ανάψει από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΜ) και θα μπορέσει να αναθεωρηθεί ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ – περιλαμβάνει τα ανώτατα ποσοστά ενισχύσεων που δύνανται να χορηγούνται για αρχικές επενδύσεις στις περιφέρειες της χώρας). Η έγκριση των ΕΣΔΜ υπολογίζεται πως θα έρθει περί τα τέλη Μαΐου, μαζί με την οριστική έγκριση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Στα Εδαφικά Σχέδια καθορίζονται οι επιλέξιμες περιοχές που αναμένεται να υποστούν τον αρνητικότερο αντίκτυπο της πράσινης μετάβασης. Το Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αφορά στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, που εξαρτώνται από την εξόρυξη και τη χρήση του λιγνίτη, αλλά και στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίες εξαρτώνται, αντίστοιχα, από τη χρήση πετρελαίου, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τις περιφέρειες για να αποφασίσει, επί της ουσίας, ποιες περιοχές από αυτές που εισηγείται η ελληνική πλευρά θα συμπεριληφθούν στις ωφελούμενες. Αυτές θα λάβουν επιπλέον 10% ενίσχυση (αναθεώρηση ΧΠΕ).
Προκήρυξη
Ενα ενδεχόμενο, πάντως, είναι τα συγκεκριμένα τρία καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 150 εκατ. ευρώ το καθένα, να προκηρυχθούν μαζί, την ίδια ημέρα. Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι να αρχίσουν να βγαίνουν, διαδοχικά, με διαφορά 5-10 ημερών μεταξύ τους, καθώς η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είναι καινούργια. Στη δεύτερη περίπτωση, προτεραιότητα έχει το καθεστώς για τη μεταποίηση, ενώ θα ακολουθήσει αυτό για τον τουρισμό και μετά για την αγροδιατροφή.
Ο,τι και να συμβεί, τελικά, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται, ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας (νέο Πληροφοριακό Σύστημα). Κάθε προκήρυξη έχει διάρκεια ισχύος τρεις μήνες, χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης παράτασης, βάσει νόμου.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Παπαθανάση, η νέου τύπου βαθμολογία των επενδυτικών σχεδίων, η οποία δίνει έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι ένα από βασικά χαρακτηριστικά διάκρισης του νέου αναπτυξιακού νόμου από τους προηγούμενους.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Πόσο είναι, ποιοι θα το πάρουν και πότε
1 Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα
Μέσω του καθεστώτος θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης -πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων για τα οποία θεσπίζεται ειδικό καθεστώς- και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση. Στόχος του καθεστώτος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
2 Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων
Μέσω του καθεστώτος θα χορηγηθούν ενισχύσεις σε ένα ευρύ πεδίο τουριστικών επενδύσεων, που αφορούν, κυρίως, στη δημιουργία, στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων, στο σύνολο της επικράτειας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
3 Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Αλιεία
Από το καθεστώς θα ενισχυθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
Για τα παραπάνω καθεστώτα προβλέπονται τα εξής είδη ενίσχυσης: Φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η ενίσχυση περιλαμβάνει τα παραπάνω κίνητρα πλην της επιχορήγησης.
Σε σχέση με τις επιλέξιμες δαπάνες για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, υπάρχουν αυτές για τις οποίες χορηγούνται περιφερειακές ενισχύσεις και άλλες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων. Ενδεικτικά παραδείγματα δαπανών που καλύπτονται:
» Περιφερειακών ενισχύσεων
α. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού, π.χ. για την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, την αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός επιχειρηματικής εγκατάστασης, την αγορά και την εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού κ.λπ.
β. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού, π.χ. για τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων, για συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.
» Εκτός περιφερειακών ενισχύσεων
Σε αυτήν την κατηγορία είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για:
-συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜμΕ, μέτρα ενεργειακής απόδοσης,
-συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ,
-παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές,
-εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης,
-αποκατάσταση μολυσμένων χώρων,
-ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων,
-επαγγελματική κατάρτιση,
-συμμετοχή ΜμΕ σε εμπορικές εκθέσεις και
-πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και εργαζομένων με αναπηρία.
Ειδήσεις σήμερα
Αποστολή στις ΗΠΑ – Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Στήριξη σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και ενέργεια