Μάλιστα, οι ζαχαροπλάστες για να διαχειριστούν καλύτερα τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν αποκλείουν να… «πειράξουν» τα γλυκά που εμπεριέχουν σοκολάτα μειώνοντας την ποιότητά της!
Οι τιμές σε πολλά γνωστά σοκολατένια γλυκά, όπως είναι οι καριόκες, τα πουράκια και φυσικά τα σοκολατάκια, έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. «Αν και οι ζαχαροπλάστες προσπάθησαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις και τους… ‘κραδασμούς’ που προκάλεσαν οι συνεχείς ανατιμήσεις της σοκολάτας», εξήγησε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος.
Οπως είπε, από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως φέτος τον Σεπτέμβριο, η τιμή του βουτύρου από κακάο έχει διπλασιαστεί στη διεθνή αγορά!
«Οπως είναι ήδη γνωστό, από τον καρπό του κακαόδεντρου, παράγεται το βούτυρο από κακάο, το οποίο μαζί με την πρόσμιξη ζάχαρης και άλλων υλικών μετατρέπεται σε… σοκολάτα. Οταν το ποσοστό των λιπαρών -δηλαδή του βουτύρου από κακάο- σε ένα γλυκό είναι πάνω από 52%, τότε έχει πλήρη σοκολάτα. Αν είναι κάτω από το συγκεκριμένο ποσοστό, τότε πρόκειται για απομίμηση της σοκολάτας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι και υποψήφιος πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Βέβαια, κάτω από το πρίσμα της «έκρηξης» των τιμών του βουτύρου από κακάο, οι ζαχαροπλάστες φέρονται να επιχειρούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, δημιουργώντας γλυκά με… απομίμηση σοκολάτας. Οπως είναι κατανοητό, δεν μπορεί να υπάρξουν σοκολατάκια, πουράκια ή καριόκες χωρίς σοκολάτα, αλλά μπορούν να παρασκευαστούν με… απομίμησή της. Κοντολογίς, να «πειράξουν» τη συνταγή, χρησιμοποιώντας λιγότερο ή κατώτερης ποιότητας σοκολάτα, με στόχο να περιορίσουν τις απώλειες και να κρατήσουν σε λογικό επίπεδο τις τιμές.
«Ναι, υπάρχει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η συγκεκριμένη κρίση, αλλά η μεταβολή των πραγμάτων δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Αν συνεχιστεί η κατάσταση, τότε δεν αποκλείεται να δούμε μείωση στην ποιότητα των προϊόντων στα ζαχαροπλαστεία», υπογράμμισε.
Το πρόβλημα άρχισε το 2023, όταν το βούτυρο από κακάο εκτός από τη διαπραγμάτευσή του στα διεθνή χρηματιστήρια, μπήκε και ως κομμάτι συναλλακτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο επενδυτών.
«Αυτό, σε συνδυασμό με μια μειωμένη παγκόσμια παραγωγή, εκτίναξε τις τιμές του βουτύρου από κακάο παγκοσμίως. Μήνα με τον μήνα, οι τιμές ανέβαιναν. Οσοι ζαχαροπλάστες είχαν τη χρηματική και τη χωροαποθηκευτική δυνατότητα, εξασφάλισαν απόθεμα τόνων σοκολάτας. Ομως, σήμερα από αρκετούς έχει τελειώσει. Κι αν οι καταναλωτές δεν βλέπουν ακόμη στις προθήκες και τα ψυγεία των ζαχαροπλαστείων την τελική αύξηση της τιμής, οφείλεται στο ότι προσπαθούμε όλοι να ισορροπήσουμε το κόστος», προσέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Πάντως, έσπευσε να προσθέσει ότι τις τελευταίες μέρες η τιμή του βουτύρου από κακάο διεθνώς έχει αρχίσει να «πέφτει». Ωστόσο, μέχρι να αποτυπωθεί στις τιμές στα ζαχαροπλαστεία θα πρέπει να περάσουν πολλές εβδομάδες, καθώς ακόμη στις αποθήκες υπάρχουν ακόμη αποθέματα με βούτυρο από κακάο που αγοράστηκαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
«Αν συνεχιστεί η πτωτική τάση, τότε μπορεί να έχουμε πιο ‘φυσιολογικές’ τιμές. Ομως, κανείς δεν ξέρει αν θα επανέλθουμε σε εκείνες του 2023», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος. Διαφορετικά, ο καταναλωτής θα πει το γλυκό… γλυκάκι!