Σήμερα, ο κατώτατος μισθός, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, είναι 780 ευρώ, όμως κάθε ιδιωτικός υπάλληλος λαμβάνει κάθε χρόνο 14 μισθούς, τους 12 μισθούς κάθε έτους συν δύο ακόμη μισθούς ως επιδόματα εορτών και αδείας, ενώ στον δημόσιο τομέα κάθε υπάλληλος λαμβάνει 12 μισθούς, χωρίς επιδόματα εορτών και αδείας, τα οποία έχουν καταργηθεί εδώ και 10 χρόνια με τα Μνημόνια.
Πραγματική εξίσωση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα είναι, λοιπόν, η παροχή της δυνατότητας και στον νεοδιοριζόμενο εργαζόμενο του δημόσιου τομέα να δικαιούται σε ετήσια δωδεκάμηνη βάση το ίδιο συνολικό ποσό βασικού μισθού με αυτό του νεοδιοριζόμενου στον ιδιωτικό τομέα. Ως εκ τούτου, το συνολικό ποσό ετήσιου βασικού μισθού για τον νεοδιοριζόμενο υπάλληλο του δημόσιου τομέα θα πρέπει να είναι το 14πλάσιο και όχι το 12πλάσιο των 780 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ετησίως θα πρέπει ο συνολικός βασικός μισθός του νεοδιοριζόμενου στον δημόσιο τομέα να ανέλθει στις 10.920 ευρώ (780 ευρώ x 14) από 9.360 ευρώ που είναι σήμερα (780 ευρώ x 12).
Σε μηνιαία βάση, το ετήσιο ποσό των 10.920 ευρώ θα αντιστοιχεί για τον νεοδιοριζόμενο δημόσιο υπάλληλο σε βασικό μισθό 910 ευρώ (10.920 ευρώ / 12 μήνες), αυξημένο κατά 130 ευρώ το μήνα σε σύγκριση με τα 780 ευρώ που λαμβάνει σήμερα! Για να γίνει, δηλαδή, η εξίσωση θα πρέπει ο εισαγωγικός βασικός μισθός στον δημόσιο τομέα να αυξηθεί σημαντικά, κατά 130 ευρώ το μήνα, από τα 780 στα 910 ευρώ! Ομως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει αναγκαστικά σημαντικές αυξήσεις και στους βασικούς μισθούς των επόμενων υψηλότερων μισθολογικών κλιμακίων, με συνέπεια το δημοσιονομικό κόστος της αναμόρφωσης του μισθολογίου να εκτιναχθεί στα ύψη.
Η λύση για το αντιστάθμισμα αυτού του τεράστιου δημοσιονομικού κόστους που θα προκύψει αναζητείται ήδη από το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να δούμε θεαματικές αλλαγές στη δομή και τη διάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, που θα περιορίζουν σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος προσγειώνοντάς το στα λελογισμένα και ήδη προϋπολογισμένα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ για το 2024.
Σύμφωνα, πάντως, με όσα επανειλημμένα έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από την προηγούμενη θητεία του, από την 1η-1-2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο αναμορφωμένο ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Με το νέο αυτό μισθολόγιο θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα θέσης ευθύνης. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι συνολικές αποδοχές όλων των υπαλλήλων. Ομως τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς θα τις λάβουν οι χαμηλόμισθοι, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια, συμπεριλαμβανομένων και των νεοοδιοριζόμενων. Επίσης, λόγω της αύξησης των επιδομάτων ευθύνης, περισσότερο ωφελημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.
Αυξήσεις σε ένστολους, ανεβαίνει έως 50€ το οικογενειακό επίδομα!
- Παρόμοιες παρεμβάσεις, δηλαδή αυξήσεις σε βασικούς μισθούς και σε επιδόματα, θα γίνουν και στα ειδικά μισθολόγια των δημοσίων λειτουργών, δηλαδή στα μισθολογικά καθεστώτα των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των πυροσβεστών, των λιμενικών, των δικαστικών, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των ερευνητών κ.λπ. Ηδη, στους ιατρούς του ΕΣΥ η κυβέρνηση χορήγησε αναδρομικά από τις 27-6-2022 αυξήσεις 4-5% επί των βασικών μισθών και ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα επιδόματα νοσοκομειακής απασχόλησης και θέσης ευθύνης. Εντός του 2023 ή του 2024 θα πάρουν σειρά οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές ΤΕΙ και οι ερευνητές, για τους οποίους το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη εκδώσει απόφαση με την οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ισχύοντος μισθολογίου, όπως είχε κάνει και με τους ιατρούς του ΕΣΥ. Κατόπιν θα ακολουθήσουν οι ένστολοι, για τα μισθολόγια των οποίων εκκρεμούν αποφάσεις του ΣτΕ σχετικές με τη συνταγματικότητα.
- Το επίδομα οικογενειακής παροχής που χορηγείται σε όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, καθώς επίσης και στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους ιατρούς του ΕΣΥ, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους ερευνητές και τους διπλωματικούς υπαλλήλους, θα αυξηθεί από την 1η-1-2024:
* από τα 50 στα 70 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 1 εξαρτώμενο τέκνο
Επίδομα θέρμανσης: Έως 6 Δεκεμβρίου ανοιχτό το myΘέρμανση – Ποια τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
* από τα 70 στα 120 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 2 εξαρτώμενα τέκνα
* από τα 120 στα 170 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 3 εξαρτώμενα τέκνα
* από τα 170 στα 220 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 4 εξαρτώμενα τέκνα.
Για κάθε παιδί από το πέμπτο και μετά θα εξακολουθεί να ισχύει η προσαύξηση του συνολικού επιδόματος κατά 70 ευρώ το μήνα. Ως εκ τούτου, το συνολικό επίδομα για υπάλληλο με 5 τέκνα θα αυξηθεί από τα 240 στα 290 ευρώ το μήνα, το επίδομα για υπάλληλο με 6 τέκνα θα αυξηθεί από τα 310 στα 360 ευρώ το μήνα κ.ο.κ.
- Το καθεστώς των πρόσθετων αμοιβών επιβράβευσης της αυξημένης παραγωγικότητας, το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, θα εφαρμοστεί από το 2024 σε περισσότερους κλάδους και κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου. Τα λεγόμενα μπόνους ή πριμ παραγωγικότητας θα νομοθετηθούν σε δεκάδες άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να δοθούν ισχυρά κίνητρα για βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν επίδομα Χριστουγέννων 250 ευρώ