Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πιέζεται από το ΔΝΤ για γενναία λύση στο χρέος και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά την επίσημη παραδοχή του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 3,3% και όχι 0,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Ταμείο τον Οκτώβριο δεν έχασε την ευκαιρία. Ξεχνώντας την πρόβλεψη για το 2018, όταν το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, εξέφρασε… αισιοδοξία για το ξεπέρασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και τόνισε: «Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».
Δημοσιονομικοί στόχοι
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε στις θέσεις που εκφράζει κάθε φορά «δείχνοντας» την ανάγκη για μείωση των δημοσιονομικών στόχων, αφού όπως είπε θα κρίνουν και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πιο «λογικοί».
Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα θα συμμετέχει από σήμερα και η ελληνική αποστολή με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η ατζέντα των συναντήσεων ανοίγει σήμερα το απόγευμα με την κ. Λαγκάρντ και συνεχίζεται με συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν.
Το Σάββατο η ελληνική αποστολή θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Αντι Μπάουκολ, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν.
Το πλεόνασμα 2016
Στο μεταξύ σήμερα θα έχουμε τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το περίφημο πια πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., που θα φτάνει το 3,9% του ΑΕΠ (6,8 δισ. ευρώ), το οποίο θα ήταν 4,2% του ΑΕΠ αν δεν έχει δοθεί το βοήθημα στους συνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ξεπερνά το στόχο του προγράμματος (0,5% του ΑΕΠ) κατά επτά φορές είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Από ό,τι φαίνεται όμως το ΔΝΤ δέχεται ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο όμως είναι μικρότερο κατά 0,5% του ΑΕΠ, αμφισβητώντας κάποιους από τους υπολογισμούς που έκανε η Ελλάδα.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι παρά το πρωτογενές πλεόνασμα του 1 δισ. που ανακοινώθηκε προχθές από το ΓΛΚ ως αποτέλεσμα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σε ταμειακή βάση έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ από πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Παράλληλα, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017 παρουσίασε έλλειμμα 251 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 524 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 10.718 εκατ. ευρώ, από 10.893 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 432 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 12.913 εκατ. ευρώ, από 11.708 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016.
Για το χρέος
Εξάλλου, το θέμα του χρέους έχει περάσει καθώς φαίνεται σε δεύτερη μοίρα, σύμφωνα με όσα είπε χθες σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Απαντώντας σε ερώτηση αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη και ότι εξαρτάται από τις υποθέσεις που γίνονται. Η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060, είπε, και έως τότε μπορούν να συμβούν πολλά. Σημείωσε, όμως, ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειαστεί, όπως είπε, θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπάρχουν, ακόμη, προσέθεσε, τα μακροπρόθεσμα μέτρα, με τα οποία η Ευρώπη αναλαμβάνει μία δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, αν χρειαστεί.
Θύμισε πάντως ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία υλοποιούνται, θα επιφέρουν μία ελάφρυνση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Τόνισε, επίσης, ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με πολύ χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει όφελος περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα.
Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι μπορεί να γίνει με τη χρησιμοποίηση πόρων του τρίτου προγράμματος που δεν θα χρησιμοποιηθούν. Απαντώντας σε ερώτηση, ο επικεφαλής του ESM παραδέχθηκε ότι η λιτότητα που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη και επώδυνη, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό οφειλόταν στο πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Σκληρή κριτική
Ωστόσο ο κ. Ρέγκλινγκ δεν απέφυγε τον πειρασμό να ασκήσει άλλη μια φορά κριτική για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, κατευθύνοντας τα πυρά προς τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΣ, ο κ. Τσίπρας και ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης αντέστρεψαν τα θετικά σημάδια που είχαν αρχίσει να αποτυπώνονται στα στοιχεία για την ελληνική οικονομία το 2014, «προσπάθησαν να κάνουν κάτι τελείως διαφορετικό», είπε, με αποτέλεσμα «η χώρα παραλίγο να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη».
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου