Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ, Πέτρος Κασφίκης
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος και πέραν αυτού, εάν το χρειαστεί η Αθήνα. Αλλά σε αυτό είναι δύσκολο να συναινέσει το ΔΝΤ, τουλάχιστον με την τρέχουσα εργαλειοθήκη τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις σχέσεις του ΔΝΤ με τους άλλους μηχανισμούς διάσωσης όπως ο ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ πραγματοποίησε συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα τονίζοντας πως ο ESM μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους από το ΔΝΤ, κάτι που είναι σημαντικό για μια χώρα που βρίσκεται σε νομισματική ένωση και έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
«Το ΔΝΤ απλώς δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», είπε σχετικά.
Παράλληλα τόνισε το χαμηλό κόστος του δανεισμού που παρέχει ο ESM λέγοντας πως αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως υποστήριξε, τα επιτόκια δανεισμού του ESM όχι μόνο αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των επιτοκίων του ΔΝΤ αλλά έχουν και πολύ μεγαλύτερες διάρκειες.
«Το κόστος δανεισμού που χρεώνουμε στις χώρες ισούται με το κόστος χρηματοδότησής μας συν ένα πολύ μικρό περιθώριο. Αυτό σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση πόρων. Υπολογίσαμε ότι η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ευρώ ετησίως ή 6% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί ξανά βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας. Υπάρχουν μεγάλες περίοδοι χάριτος, στις οποίες η Ελλάδα δεν θα εξυπηρετήσει καθόλου το χρέος προς τον ESM. Έτσι, ο δανεισμός του ESM συμβάλλει σημαντικά στην ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Κλείνοντας θέλησε να στείλε ένα θετικό μήνυμα λέγοντας πως είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές πριν τελειώσει το πρόγραμμα μέσα στο επόμενο έτος.
«Όσο εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο success story της Ευρώπης».