Γράφει ο Κώστας Κατίκος
Ο «κόφτης» στους «πλούσιους ανέργους» θα έχει να κάνει με θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων που θα πιστοποιούν την ιδιότητά τους ανά τακτά διαστήματα (τρίμηνο, εξάμηνο) μέσα από ένα δελτίο αναφοράς για το τι έχουν κάνει προκειμένου να βρουν απασχόληση.
Μελετάται ο κάθε άνεργος που αναζητά εργασία να έρχεται σε επαφή με τους εργασιακούς συμβούλους σε τακτικά διαστήματα και να «δίνει αναφορά» για το τι έκανε ή δεν έκανε το προηγούμενο τρίμηνο με βάση τις οδηγίες που πήρε για αναζήτηση εργασίας. Αν δεν εμφανιστεί για τις τακτικές αναφορές ή εμφανιστεί χωρίς να έπραξε τίποτα από όσα του πρότειναν οι σύμβουλοι, τότε μπορεί και να χάνει την ιδιότητα του ανέργου, για κάποιο διάστημα.
Μία άλλη πρόταση είναι να συνδεθούν οι διάφορες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται οι άνεργοι (όπως δωρεάν μετακινήσεις ή εκπτώσεις εισιτηρίων) με το εισόδημα, που όμως θα εξετάζεται από τους φορείς που παρέχουν τις δωρεάν υπηρεσίες στους ανέργους. Αλλες παροχές, όπως φθηνό ρεύμα και απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, είναι ήδη συνδεδεμένες με το εισόδημα.
Τα εισοδηματικά κριτήρια μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία των ανέργων θα αξιολογούνται για μια σειρά δικαιωμάτων που συνδέονται με την κατοχή της κάρτας ανεργίας, με στόχο να αποκλειστούν όσοι δηλώνουν άνεργοι για να έχουν παροχές σε είδος χωρίς να ενδιαφέρονται για απασχόληση.
Ερευνα
Από την έρευνα που έκανε ο ΟΑΕΔ στα μητρώα των ανέργων βρήκε πολλές περιπτώσεις εύπορων ανέργων, όπως οι παρακάτω:
- Γυναίκα 45 ετών, έγγαμη, κάτοικος Θεσσαλονίκης, δήλωνε άνεργη με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 άνω των 500.000 ευρώ.
- Γυναίκα 44 ετών, έγγαμη, κάτοικος Βούλας, δήλωνε άνεργη με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 άνω των 300.000 ευρώ.
- Γυναίκα 53 ετών, έγγαμη, κάτοικος Αλίμου, δήλωνε άνεργη με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 άνω των 300.000 ευρώ.
- Ανδρας 59 ετών, έγγαμος, κάτοικος Αγίας Παρασκευής, δήλωνε άνεργος με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 άνω των 150.000 ευρώ.
- Ανδρας 53 ετών, έγγαμος, κάτοικος Ψυχικού, δήλωνε άνεργος με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 άνω των 150.000 ευρώ.
Από τα στοιχεία του Οργανισμού προκύπτει ότι 189.423 σε σύνολο 568.479 μακροχρόνια ανέργων (ένας στους τρεις) παραμένουν στο μητρώο του ΟΑΕΔ για περισσότερα από 5 χρόνια, ενώ οι 51.143 (σχεδόν ένας στους δέκα) περισσότερα από 10 χρόνια.
Γεγονός που, αφενός, δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για το ενδεχόμενο κάποιοι να προτιμούν τη «μαύρη» εργασία και να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο εξασφαλίζοντας, έτσι, τις παροχές που συνδέονται με αυτό, αφετέρου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μητρώο ανέργων «προσφέρεται» για αξιοποίηση της ιδιότητας του ανέργου από… αέργους με υψηλά εισοδήματα που γράφονται άνεργοι για τις κοινωνικές παροχές και μόνον. Πολλοί εξ αυτών, όταν τους αναζητά ο ΟΑΕΔ για να τους προσφέρει κατάρτιση ή και θέση απασχόλησης, έχουν κατεβασμένα τηλέφωνα, όπως παρατηρούν στελέχη του ΟΑΕΔ.
Σημειώνεται ότι οι μακροχρόνια άνεργοι παραμένουν σταθερά στο 50% και άνω του συνόλου των ανέργων, είτε με την ανεργία στο 28%, που είχε φτάσει το 2013, είτε και μετέπειτα (Δεκέμβριος 2021), που βρισκόταν στο 12,8%!
Δυσκολία
Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότεροι κλάδοι και επιχειρήσεις στη χώρα μας δηλώνουν ότι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να βρουν εργαζομένους, όχι μόνο υψηλής εξειδίκευσης (επειδή έχουν φύγει), αλλά και ανειδίκευτους εργάτες. Τα κενά για πολλές χαμηλής ειδίκευσης εργασίες καλύπτονται με τις άδειες για εργασία πολιτών τρίτων χωρών. Για τα έτη 2021-2022 ύστερα από αιτήματα των περιφερειών επετράπη η μετάκληση 150.000 πολιτών από τρίτες χώρες για να εργαστούν στην Ελλάδα ως εργάτες γης, κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας, οικιακοί βοηθοί, αλλά και ως τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, δάσκαλοι, σεφ κ.ά.
Για ποιους θα πρέπει να αυξηθεί το επίδομα
Το επίδομα ανεργίας είναι έξω από κάθε σύνδεσή του με εισοδηματικά κριτήρια, διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, καθώς η χορήγησή του έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και συνδέεται με πληρωμή εισφορών από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Αντιθέτως, δεν είναι απίθανο να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης σε περιπτώσεις εργαζομένων που πλήρωσαν για 25 και 30 έτη εισφορές ανεργίας και χρειάστηκαν το επίδομα μία-δύο φορές στην καριέρα τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις το επίδομα θα έπρεπε να είναι συνάρτηση του τελευταίου μισθού, υψηλότερο δηλαδή από τα 400 ευρώ τον μήνα που δίνει ο ΟΑΕΔ σε όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών τους.
«Επεξεργαζόμαστε ρυθμίσεις που θα κάνουν τον ΟΑΕΔ πιο αποτελεσματικό»
«Το συμφέρον των ίδιων των ανέργων δεν είναι η διαιώνιση της ανεργίας, αλλά η επιστροφή στην αγορά εργασίας με σταθερή και καλά αμειβόμενη απασχόληση», τονίζει με δήλωσή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις λέγοντας ότι «στο υπουργείο Εργασίας επεξεργαζόμαστε ρυθμίσεις με τις οποίες ο ΟΑΕΔ θα καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικός, θα αναπτύξει συνέργειες με τις επιχειρήσεις και θα συνδράμει τους ανέργους, με στοχευμένα κίνητρα και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, να βρουν δουλειά».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr