Χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε επιμελώς να διαψεύσει την πληροφορία. Αυτό δείχνει ότι η συμφωνία επίκειται γιατί διαχρονικά τα θεσμικά όργανα όταν μια πληροφορία ή φήμη είναι ανυπόστατη τη διαψεύδουν άμεσα.
ΟΠΕΚΑ: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για την πληρωμή έκτακτων επιδομάτων - Πότε βλέπουν τα χρήματα οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, χθες η πλευρά των δανειστών ανέμενε απάντηση της Αθήνας σε σχέση με το σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων, που αφορούσε το συνταξιοδοτικό, προκειμένου να δρομολογήσει την επόμενη φάση της διαδικασίας, δηλαδή την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, το ΕWG θα ζητήσει από τους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα. Η εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι ότι από τη στιγμή που θα γυρίσουν, χρειάζονται 2-3 ημέρες για να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που έχουν ετοιμάσει οι θεσμοί, προβλέπει ότι στη συνεδρίαση του Εurogroup, στη Βαλέτα της Μάλτας, στις 7 Απριλίου, θα ληφθεί καταρχήν απόφαση με την οποία θα επιβεβαιώνεται η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στο περιθώριο της εαρινής υπουργικής συνόδου του διεθνούς οργανισμού (21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον). Οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να αποφασίσουν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά το καλοκαίρι του 2018 με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Μεταξύ του επόμενου Εurogroup της 7ης Απριλίου και του μεθεπόμενου της 22ας Μαΐου, θα καθοριστούν τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή αυτά που πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Στη συνέχεια στο Εurogroup του Μαΐου θα μπορούσε, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, να ληφθεί μια συνολική απόφαση, που θα αφορά την οριστικοποίηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, την αποδέσμευση της δόσης, η οποία μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ (μαζί με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου), καθώς και τη δέσμευση της επικεφαλής της ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Τέλος, στο θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την απόφαση θα πρέπει να λάβει η ΕΚΤ, σε μια από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις (27 Απριλίου, 8 Ιουνίου).
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου