Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι εν γνώσει του πρωθυπουργού το οικονομικό επιτελείο αφού εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν έχει υποχωρήσει ήδη στο 90% των απαιτήσεων των δανειστών κατά τη διαπραγμάτευση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Αυτό εξηγεί και την υπερβολική νευρικότητα εκπροσώπων της κυβέρνησης μετά το χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που μιλούσε για προκαταρκτική συμφωνία μετά την υποχώρηση του οικονομικού επιτελείου και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Απειλούσαν με διάψευση του τηλεγραφήματος – που τελικά δεν υπήρξε – και άφηναν μάλιστα αιχμές για συνέχιση του φαινομένου των ψεύτικών ειδήσεων (Fake news) από το διεθνές πρακτορείο.
Αρωγός στην προσπάθεια αποφόρτισης της κατάστασης ήρθε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, η οποία απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα του Reuters αρκέστηκε να πει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την προκαταρκτική συμφωνία που αναφέρει το τηλεγράφημα του πρακτορείου. Αλλος κοινοτικός αξιωματούχος για το ίδιο θέμα τόνιζε ότι όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία θα γίνει γνωστό επίσημα και όχι μέσω διαρροών.
Οι πιο ψύχραιμοι από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης θύμιζαν ότι μια τεχνική συμφωνία θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τους θεσμούς πριν ανακοινωθεί ως οριστική. Σε ό,τι αφορά την ουσία δηλαδή την πρόοδο των διαπραγματεύσεων παρέπεμπαν στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών τη Δευτέρα στη Βουλή. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή είχε πει: «Η συμφωνία θα κλείσει νωρίτερα από ό,τι περιμένετε» χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ατακτη υποχώρηση
Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση τόνιζαν ότι επί της ουσίας όλα τα μεγάλα θέματα έχουν κλείσει και μένουν να ρυθμιστούν μόνο κάποιες λεπτομέρειες. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ίσως η σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης είναι πιθανό να ανάψει το πράσινο φως για μια επίσκεψη των θεσμών μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τη Δευτέρα για να οριστικοποιηθούν όλα τα θέματα.
Το τελευταίο από τα θέματα που έκλεισε είναι αυτό που αφορά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ΔΝΤ δέχθηκε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων να παραμείνει το ανώτερο ποσοστό στο 5% που ισχύει και σήμερα μέχρι και τη λήξη του προγράμματος.
Η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να αποφύγει την κατάργηση της «διοικητικής ρύθμισης» για τις ομαδικές απολύσεις, δηλαδή την έγκριση που θα έπρεπε να έχουν από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Αναγκάστηκε επίσης να αποσύρει το αίτημα που έθετε επιτακτικά από την αρχή της διαπραγμάτευσης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο. Οι θεσμοί με τη σειρά τους δέχθηκαν να επανεξετάσουν το θέμα μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος δηλαδή μετά τα μέσα του 2018.
ΟΠΕΚΑ: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για την πληρωμή έκτακτων επιδομάτων - Πότε βλέπουν τα χρήματα οι δικαιούχοι
Πάντως στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη και τα υπόλοιπα αιτήματα του ΔΝΤ για επαναφορά της ανταπεργίας και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου τα οποία μέχρι και πρόσφατα αρνούνταν κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.
Μείωση συντάξεων
Στο ασφαλιστικό, απέναντι στην αντίσταση του συνόλου των δανειστών, η ελληνική αποστολή φαίνεται ότι υποχώρησε και δέχθηκε οι μειώσεις να γίνουν σε μια δόση από το 2020. Εκείνο που δεν καθορίστηκε είναι το ύψος των περικοπών, αφού η ελληνική πλευρά δέχθηκε το «κούρεμα» της προσωπικής διαφοράς αλλά δήλωσε προς τους δανειστές ότι θα προστατεύσει τις χαμηλές συντάξεις, εξασφαλίζοντας το να μην περικοπούν περαιτέρω εκείνες των 500-550 ευρώ. Πάντως για τις συντάξεις πάνω από 700 ευρώ αναμένονται νέες μειώσεις μέχρι και 30% ώστε να εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ που ζητά το ΔΝΤ.
Αφορολόγητο
Το αφορολόγητο συμφωνήθηκε να μειωθεί στα 5.900 ευρώ σε μέσα επίπεδα λαμβάνοντας μέριμνα για λίγο μεγαλύτερο για οικογένειες με παιδιά. Με πρόταση της ελληνικής πλευράς η οποία έχει γίνει αποδεκτή, τα εισοδήματα από τα 5.901 έως και τα 8.636 ευρώ (από εκεί και πέρα θα συνεχιστεί να ισχύει ο συντελεστής του 22%) θα φορολογούνται με συντελεστή 20%. Η μείωση του αφορολογήτου θα πρέπει να οδηγήσει σε μια καθαρή δημοσιονομική απόδοση 1% του ΑΕΠ από το 2019 και τα επόμενα χρόνια.
Αντίμετρα
Τα αντισταθμιστικά μέτρα απασχόλησαν αναλογικά τις λιγότερες ώρες των συναντήσεων στις Βρυξέλλες. Πάντως σε όσες συζητήσεις έγιναν οι δανειστές επέμεναν στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μόνο (ξεχνώντας τα μέτρα αύξησης κοινωνικών δαπανών με ελάχιστες εξαιρέσεις οι οποίες θα πρέπει να συνδεθούν με το ΚΕΑ) επικεντρώνοντας σε επιχειρήσεις και μεσαία και υψηλά εισοδήματα που είχαν και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τον περασμένο χρόνο. Ειδικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τους δικαιούχους μιας τέτοιας μείωσης η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί συνεχίζουν να διαφωνούν με τους δανειστές να επιμένουν ότι τη μείωση δικαιούνται μόνο αυτοί που πληρώνουν σήμερα συμπληρωματικό φόρο και για ένα ποσοστό που δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση το 15%.
Το ενεργειακό
Στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί κατ’ αρχήν και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και την πώληση μονάδων της επιχείρησης σε ιδιώτες. Οι δανειστές έχουν δεχθεί στις προς πώληση μονάδες να μην περιλαμβάνονται οι υδροηλεκτρικές. Ο στόχος είναι το μερίδιο της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά να υποχωρήσει από το 90% που είναι σήμερα στο 50% με το άνοιγμα της παραγωγής κατά 40% σε ιδιώτες. Αν η μικρή ΔΕΗ που θα πουληθεί σε ιδιώτες δεν αποδώσει το ζητούμενο από το πρόγραμμα ποσοστό απελευθέρωσης το κενό θα συμπληρωθεί με αυξημένες ποσότητες στις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).
Ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος διαπραγματεύεται ακόμη τον χρόνο στον οποίο θα γίνουν οι πωλήσεις, με τους θεσμούς να θέτουν ως όριο τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και την ελληνική πλευρά να θέλει παράταση του χρόνου μέχρι και το 2020.
Ενα δεύτερο θέμα διαπραγμάτευσης είναι στη μικρή ΔΕΗ που θα πωληθεί σε ιδιώτες να περιλαμβάνονται μόνο οι λιγνιτικές μονάδες που χρειάζονται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους και όχι αυτές που θεωρούνται σύγχρονες.
Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε τόσο τους συνδικαλιστές όσο και τους βουλευτές των λιγνιτικών περιοχών με τους οποίους συναντήθηκε ότι δικαίωμα στους διαγωνισμούς για τη διεκδίκηση μονάδων της ΔΕΗ θα έχουν και δημόσιοι φορείς.
Τέλος, το υπουργείο διαπραγματεύεται την πώληση λιγότερων μονάδων της ΔΕΗ βάζοντας στο τραπέζι και την πρόταση της διοίκησης της επιχείρησης για πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου των πελατών της.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου