Στο έγγραφο αυτό (non paper) με ημερομηνία 24 Μαρτίου, που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ομολογεί ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη».
Στο εν λόγω έγγραφο τριών σελίδων, αναλύονται εμπεριστατωμένα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου φορέα και καθιστούν αναποτελεσματική την παροχή υπηρεσιών προς εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Εκταμίευση
Η παραδοχή ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο» ναρκοθετεί την εκταμίευση των 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για να πληρωθούν οι οριστικές συντάξεις και κυρίως τα αναδρομικά που οφείλονται σε περισσότερους από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους.
Τα χρήματα αυτά είναι πιθανό να χαθούν ή τουλάχιστον να διατεθεί ένα πολύ μικρό μέρος τους για τις συντάξεις που είναι σε αναμονή, ακόμη και αν καταβληθεί υπερ-προσπάθεια από τις υπηρεσίες, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά παρατηρείται και έλλειψη συνεννόησης!
Από τους 150.000 συνταξιούχους, οι 95.526 περιμένουν πάνω από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η αναμονή της οριστικής απόφασης φτάνει και τα 4 χρόνια, ιδίως όταν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση. Οι 55.000 είναι νέες αιτήσεις με αναμονή για τους τελευταίους 10 μήνες.
Αδειασμα…
Τα όσα αποκαλύπτονται στο έγγραφο – βόμβα για τον ΕΦΚΑ αποδεικνύουν ότι άλλα λέγονται από τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς μπροστά στις κάμερες και άλλη είναι η πραγματικότητα.
Πριν από ένα μήνα (14/2) ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του Δικτύου Συνταξιούχων, διαβεβαίωνε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 θα απονεμηθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις.
Μετά από ένα μήνα (24/3) ο ΕΦΚΑ παραδέχεται στο έγγραφο – βόμβα που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ», ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών συντάξεων ούτε φαίνεται πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο αυτόν μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου…».
Στο στόχαστρο εικονικές εταιρίες οδικών μεταφορών μετά από ελέγχους της Επιθεώρησης Eργασίας
Ακτινογραφία
Συνολικά 150.000 συνταξιούχοι, είτε αποχώρησαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου είτε μετά, περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις και αναδρομικά πολλών μηνών, καθώς παίρνουν μόνον την προσωρινή σύνταξη.
Οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά ξεπερνούν τις 55.000. Οι άλλες 95.526 είναι αιτήσεις πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (παλιές συντάξεις) με αναμονή για την οριστική απόφαση από 2 ως και 4 χρόνια.
Από αυτές τις 95.526 παλιές συντάξεις που εκκρεμούν:
1) Οι 30.624 προέρχονται από αιτήσεις στον ΟΑΕΕ.
2) Οι 7.080 είναι από αιτήσεις δικαιούχων στο ΕΤΑΑ.
3) Οι 52.822 είναι δικαιούχοι του ΙΚΑ.
4) Περίπου 5.000 είναι οι αιτήσεις σε άλλα Ταμεία.
Από τις 55.000 νέες αιτήσεις μετά το νόμο Κατρούγκαλου που είναι σε εκκρεμότητα, οι περισσότερες (άνω των 30.000) αφορούν ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση στο ΙΚΑ, άλλες 15.000 είναι του ΟΑΕΕ και οι υπόλοιπες σε Δημόσιο και άλλους φορείς.
Ο μέσος όρος των αναδρομικών για τις παλαιές συντάξεις εκτιμάται περίπου σε 7.000 ευρώ ανά δικαιούχο ενώ για τις νέες αιτήσεις τα αναδρομικά 10 μηνών υπολογίζονται σε περίπου 3.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Στον… πάγο
Ο αριθμός των εν αναμονή συνταξιούχων αυξάνεται, παρότι σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 20% τα Ταμεία απορρίπτουν τις αιτήσεις. Μεγάλο ποσοστό απορριπτικών αποφάσεων αφορά σε συντάξεις αναπηρίας.
Ενα σημαντικό επίσης ποσοστό αιτήσεων έχει μπει στον πάγο γιατί οι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με εξαγορά πλασματικών ετών αλλά η αίτησή τους μπαίνει σε αναστολή επειδή το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει -10 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου- τη νέα εγκύκλιο με τις αλλαγές στις αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων. Πάνω από 10.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι με αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων, πλην όμως οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν την προσωρινή σύνταξη.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει -κυρίως για τις 95.526 παλιές αιτήσεις- την οριστική σύνταξη και τα αναδρομικά μέσα από το πακέτο των 869 εκατ. ευρώ. Ελλείψει σχεδίου, όπως παραδέχεται ο ΕΦΚΑ, τα 869 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και η αναμονή των συνταξιούχων είναι βέβαιο ότι δεν θα τελειώσει τον Οκτώβριο του 2017.
Βόμβα 2: Μόνο στα χαρτιά η ενοποίηση Ταμείων
Στο έγγραφο γίνεται λόγος για την έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών, την αδυναμία αντιμετώπισης επιμέρους προβλημάτων που ανακύπτουν, αλλά και για το γεγονός ότι πολλά υποκαταστήματα λειτουργούν ακόμη με την παλιά συνταγή, δηλαδή ως να μην υπάρχει ΕΦΚΑ, αλλά ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.!
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ ως ένα και μοναδικό Ταμείο και να πάψουν να υπάρχουν υποκαταστήματα τα οποία λειτουργούν υπό τα παλιά Ταμεία, όπως συμβαίνει από πέρυσι». Σημειώνεται, δε, ότι υπάρχει έλλειψη ομαδικότητας αλλά ταυτόχρονα συστήνεται στα στελέχη να αποδεχτούν όλοι… την «ενός ανδρός αρχή», με τη φράση ότι «οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ λαμβάνονται από ένα άτομο, τον διοικητή, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους είτε όσον αφορά τη στέγαση και τη μετακίνηση προσωπικού είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν επικρατούν πια τα Ταμεία και όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν τον ΕΦΚΑ και την παρούσα ιεραρχία»!
Βόμβα 3: Χάος στα μητρώα και «μετατόπιση» ευθυνών
Εντύπωση προκαλούν και οι αιτίες στις οποίες αποδίδει η διοίκηση το αλαλούμ με τα μητρώα των ασφαλισμένων σε σημείο που να είναι αδύνατη ακόμη και η ανανέωση ασφαλιστικών βιβλιαρίων γιατί οι ασφαλισμένοι δεν εντοπίζονται στο νέο σύστημα.
Το μητρώο δεν λειτουργεί σωστά και, όπως λέει το έγγραφο, δεν συνεργάζονται η ΗΔΙΚΑ με την Intrasoft που έχει την ευθύνη του πληροφοριακού συστήματος. Μάλιστα, αναφέρεται ως υποψία μήπως η έλλειψη συνεννόησης οφείλεται στο ότι η Intrasoft δεν έχει πληρωθεί για εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί και για το λόγο αυτό… η απόδοσή της δεν είναι η απαιτούμενη σε αυτή τη φάση! Ως εναλλακτική λύση για να μπορέσει να λειτουργήσει το μητρώο και να βρίσκουν οι ασφαλισμένοι τα ένσημά τους προτείνεται να στελεχωθεί η ΗΔΙΚΑ με έμπειρο προσωπικό πληροφορικής από το πρώην ΙΚΑ μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου