Με τη συντριπτική πλειονότητα των διαδικασιών να καταλήγουν άγονες, οι εταιρίες διαχείρισης κάνουν αγώνα δρόμου να καταγράψουν έσοδα εντός του 2021, ποντάροντας στις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπου προβλέπεται πλέον αυτόματη μείωση των τιμών εκκίνησης, ύστερα από δύο άγονους πλειστηριασμούς.
Συνολικά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 είχαν προγραμματιστεί περίπου 8.500 πλειστηριασμοί κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, με 7.027 ενεργές καταχωρίσεις στο «eauction.gr». Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον τελευταίο μήνα οι περισσότεροι είναι επαναληπτικοί. Πρόκειται για ακίνητα που έχουν ήδη βγει ανεπιτυχώς στο σφυρί ακόμα και δύο φορές ή οι διαδικασίες έχουν ματαιωθεί με νομικά μέτρα των οφειλετών. Οι περισσότερες «νέες» υποθέσεις είναι διαδικασίες που «πάγωσαν» το 2020 και στην αρχή του 2021 λόγω της πανδημίας, ενώ υπάρχουν και φάκελοι με οφειλές 20ετίας που ξαναμπήκαν στο σύστημα λόγω αποτυχίας των ρυθμίσεων. Περιλαμβάνονται 3.426 ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και 35 κινητά. Οι 1.364 είναι κατοικίες, τα 212 καταστήματα και οι 268 αποθήκες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει από ξενοδοχεία και βιομηχανικούς χώρους μέχρι αγροτεμάχια, ενώ υπάρχουν και 147 θέσεις στάθμευσης. Από τους 6.982 πλειστηριασμούς ακινήτων του «eauction.gr», ολοκληρωμένοι είναι 42, ανοιχτοί είναι 12, έτοιμοι προς διενέργεια 7 και σε αναστολή οι 331.
Πτωτική πορεία
Ενδεικτικό των χαμηλών ρυθμών του έτους είναι ότι από τους σχεδόν 9.000 πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο 9μηνο, λιγότεροι από οι 3.650 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Για τους περισσότερους, ο λόγος ματαίωσης ήταν οι ρυθμίσεις χρέους και οι πληρωμές της τελευταίας στιγμής από τους οφειλέτες, όπως και η ένταξη σε καθεστώς προστασίας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία έρευνας του iMEdD Lab που δείχνουν πως οι ρυθμοί εκτέλεσης είναι πτωτικοί από έτος σε έτος και το 2021 έγιναν οι λιγότεροι πλειστηριασμοί από το 2018. Η πανδημία έφερε σημαντικές καθυστερήσεις, αν και ένα μέρος αντισταθμίστηκε από τον νέο πτωχευτικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2021 και προβλέπει αναστολή κάθε προστασίας από πλειστηριασμούς, εκτός των ευάλωτων, των πυρόπληκτων και σε ειδικό καθεστώς λόγω κορονοϊού.
Στο τελευταίο βρέθηκαν σχεδόν 90.000 δανειολήπτες. Παράδειγμα εξαιρέσεων είναι και οι «ευάλωτοι» με εισόδημα έως 21.000 ευρώ που έχουν αιτηθεί προστασία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Αν και τέτοιες βεβαιώσεις είναι λιγότερες από 20, πολλοί οφειλέτες απέφυγαν το «κοκκίνισμα», καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της 5ης Εκθεσης Προόδου της Γραμματείας, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων σε 408.632 δάνεια, ύψους 28,78 δισ. ευρώ, από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από τα μέσα Μαρτίου 2020 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Συνολικά τα δάνεια που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας φτάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ.
Επιτάχυνση
Αν και για τους μη μυημένους οι 79.372 πλειστηριασμοί που έχουν γίνει στην Ελλάδα από το 2018 φαίνονται «βουνό», για όσους δρομολογούν τις διαδικασίες θεωρούνται… ελάχιστοι. Αυτό, καθώς οι πιέσεις από τράπεζες και funds για επιτάχυνση των διαδικασιών είναι μεγάλες. Είναι ένα θέμα που αποτελεί μόνιμο «αγκάθι» στις αξιολογήσεις του μεταμνημονιακού προγράμματος από τους θεσμούς και οι πιέσεις μεταφέρονται στην κυβέρνηση. Την επιτάχυνση των διαδικασιών έχει στόχο να φέρει διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, που μεταφέρει τη δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων από τα Πρωτοδικεία κάθε περιφέρειας στα Εφετεία. Εξέλιξη που έφερε η έλλειψη συμβολαιογράφων σε κάποιες περιφέρειες κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, με συνέπεια να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.
ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
9.000 πλειστηριασμοί το α’ 9μηνο
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πώς θα τα εκτυπώσετε - Τι ποσό θα πληρώσετε
3.650 κατακυρώθηκαν σε πλειοδότες
8.500 πλειστηριασμοί είχαν προγραμματιστεί το τέταρτο τρίμηνο του 2021
5.076 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι έως 30 Ιουνίου 2022
79.372 πλειστηριασμοί το 2018
30.000 πλειστηριασμοί το 2022
5,5 δισ. ευρώ τα δάνεια που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr