Οδηγίες
Μάλιστα, ο Οργανισμός εξέδωσε και έναν οχτασέλιδο οδηγό για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Οπως αναφέρει, η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2017 (ΕΑΕ) υποβάλλεται είτε απευθείας από το γεωργό, μέσω on-line συστήματος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού δωρεάν, είτε μέσω φορέα υποδοχής της αίτησης που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για το σκοπό αυτόν.
Ο γεωργός για να την υποβάλει και προκειμένου να πιστοποιηθεί, πρέπει υποχρεωτικά να ταυτοποιηθεί μέσω των προσωπικών του κωδικών της εφαρμογής taxisnet. Για τους αγρότες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι και ταυτοποιημένοι στο σύστημα από προηγούμενα έτη (2014-2016), απαιτείται επικαιροποίηση των προσωπικών τους στοιχείων χωρίς πιστοποίηση μέσω taxisnet.
Αν θέλουν όμως να υποβάλουν αίτηση μέσω πιστοποιημένου φορέα υποδοχής, παράγουν μοναδικό «κωδικό» υποβολής, τον οποίο παραδίδουν στο φορέα. Με την οριστικοποίηση της αίτησης, ο φορέας παραδίδει στον αγρότη κλειδάριθμο και όνομα χρήστη, τον οποίο ο παραγωγός μπορεί να ενεργοποιήσει και να έχει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΕΑΕ 2014-2017, Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, Μέτρο 11 κ.λπ.).
Προθεσμίες
Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των αιτήσεων είναι η 15η Μαΐου 2017. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικές περιστάσεις η υποβολή μετά την παραπάνω ημερομηνία:
- της αίτησης ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος θα είχε το δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα
- της αίτησης χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με τα δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2017 στο δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερών, δηλαδή μετά την 9η Ιουνίου, η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.
Σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, ο γεωργός επιτρέπεται να τροποποιεί τη δήλωσή του με την προϋπόθεση ότι διατηρεί τουλάχιστον τον αριθμό των εκταρίων που αντιστοιχούν στα δικαιώματα ενίσχυσής του και τηρεί τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης. Η τελική ημερομηνία υποβολής τροποποίησης είναι η 31η Μαΐου.
Στο μεταξύ, με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, ενημερώνονται και τα πεδία:
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
- «Δήλωσης Καλλιέργειας και Εκτροφής Ζώων» του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής
- «Αίτησης Εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων».
Χρήση γεωργικής γης
Οι γεωργοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα αγροτεμάχια που δηλώνουν στα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων για κάθε γεωργική δραστηριότητα. Τα αγροτεμάχια αυτά πρέπει να βρίσκονται στη κατοχή τους την 31η Μαΐου 2017.
Παραγωγικός νοείται ο βοσκότοπος με ελάχιστη πυκνότητα βόσκησης 0,7 MMZ/εκτάριο. Η αντιστοιχία που χρησιμοποιείται για μετατροπή των επιλέξιμων ζώων σε ισοδύναμες Μονάδες Μεγάλων Ζώων (ΜΜΖ) για τον έλεγχο της πυκνότητας βόσκησης είναι:
- Αιγοπρόβατα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου: 0,15 MMZ/ζώο
- Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας κάτω των 6 μηνών: 0,20 MMZ/ζώο
- Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας από 6-24 μηνών: 0,60 MMZ/ζώο
- Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των 24 μηνών: 1 MMZ/ζώο
Το ελάχιστο μέγεθος των αγροτεμαχίων, για τα οποία θα υποβληθεί αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων καθορίζεται ως εξής:
- 0,05 εκτάρια για όλα τα αγροτεμάχια πλην των ελαιοτεμαχίων
- 0,03 εκτάρια για τα ελαιοτεμάχια στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης
- 0,01 εκτάρια για τα ελαιοτεμάχια στο πλαίσιο του ειδικού μέτρου στήριξης για τη διατήρηση των ελαιώνων στις παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας της ελιάς στα μικρά νησιά του Αιγαίου
Ενεργοποίηση δικαιωμάτων
Η βασική ενίσχυση χορηγείται στους γεωργούς με την ενεργοποίηση δικαιώματος ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο εντός της ίδιας περιφέρειας. Κάθε δικαίωμα που δεν ενεργοποιήθηκε για περίοδο δύο ετών προστίθεται στο εθνικό απόθεμα. Σε όλους τους δικαιούχους του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης χορηγείται η πράσινη ενίσχυση ως ποσοστό της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που ενεργοποιεί ο γεωργός κάθε έτος.
Συνδεδεμένες
Συνδεδεμένες ενισχύσεις το 2017 χορηγούνται στους εξής τομείς: ρύζι, σκληρός σίτος, θηλυκά βοοειδή, βιομηχανική τομάτα, πορτοκάλια χυμοποίησης, όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, σπόροι σποράς, σπαράγγια, μεταξοσκώληκες, ζαχαρότευτλα, ροδάκινα προς χυμοποίηση, αίγες και προβατίνες, κορινθιακή σταφίδα, καρποί με κέλυφος, μήλα, κρόκος Κοζάνης, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή.
Σημειώνεται ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χορηγούνται στους γεωργούς που αιτούνται τη λήψη τους μέσω της ενιαίας αίτησης και πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας κάθε μέτρου.
«Λίφτινγκ»
Με στόχο τη μείωση του κόστους για τους αγρότες και την απλοποίηση των διαδικασιών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, είχε παρουσιάσει πριν από λίγες ημέρες τις αλλαγές στο ΟΣΔΕ. Σύμφωνα με αυτές, οι αιτήσεις των παραγωγών που δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα υποβάλλονται δωρεάν, ενώ απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες αποσφαλμάτωσης των αιτήσεων. Παράλληλα, γίνεται υποχρεωτική η αναγραφή στην αίτηση του κόστους για την υποβολή της, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του παραγωγού.
Γωγώ Κατσέλη
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου