Κοινοτικά στελέχη ομολογούσαν χθες ότι οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει και ότι, αν δεν υπάρξει εξέλιξη σήμερα και τις επόμενες δύο μέρες, τότε το Εurogroup της Δευτέρας δεν πρόκειται να αποφασίσει τίποτα.
Αυτό ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή, με αφορμή τις διαρροές από την Αθήνα πως υπάρχει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2018, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται θέμα «αγκάθι», όπως η νομοθέτηση τώρα των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019.
Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα επικρατεί ανησυχία για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στην οικονομία. Μετά τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τη σημαντική υποχώρηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, ήρθαν χθες και εκείνα της Εurostat για την απασχόληση την ίδια περίοδο, που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία άρχισε να βυθίζεται. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πλέον καθυστέρηση από εδώ και πέρα θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την επιβεβαίωση των προβλέψεων της Κομισιόν για αύξηση του ΑΕΠ 2,7% φέτος.
Σύμφωνα με την κοινοτική πηγή, εάν δεν υπάρξει μια σημαντική αλλαγή των δεδομένων από σήμερα, το Εurogroup της Δευτέρας θα είναι εντελώς ανούσιο, γιατί πλέον δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τη συνεδρίαση ότι υπήρξε πρόοδος.
Πρόοδος θα ήταν εάν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία τη Δευτέρα, που θα ανοίξει το δρόμο για άμεση επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε αντίθετη περίπτωση θα αρχίσει να ξεθωριάζει επικίνδυνα και η προοπτική συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο επόμενο Εurogroup, της 7ης Απριλίου.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα μέτρα η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο προβλήματα αλλά και συγκλίσεις. Ο λογαριασμός των μέτρων θα είναι δύσκολο να κατέβει από το 2% του ΑΕΠ αφού οι θεσμοί δεν δέχονται τις ελληνικές προβλέψεις για πλεονάσματα-ρεκόρ της τάξης του 4,2% του ΑΕΠ που κάνει από τώρα το οικονομικό επιτελείο για το 2019.
Στο μεταξύ, βόμβα στο ελληνικό αίτημα για κλιμακωτή μείωση των συντάξεων από το 2020 βάζουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε χθες το Bloomberg. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το 2014 η Ελλάδα ξόδεψε το 13,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για συντάξεις την εν λόγω περίοδο, ποσοστό το οποίο αποτελεί το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Την ίδια περίοδο η Ιρλανδία δαπάνησε μόλις το 4,9% του ΑΕΠ της για συντάξεις.
Οπως επισημαίνει το πρακτορείο, το ζήτημα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών.
Νίκος Μπέλλος
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου