Οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού «έκλεισε», εκτιμώντας πως, εφόσον βρέθηκε λύση για τους φόρους του Δημοσίου, όλα τα υπόλοιπα εμπόδια είναι δευτερεύουσας σημασίας. Θέση που μένει να αποδειχτεί στην πράξη…
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της διαπραγμάτευσης, κατά τις τελευταίες συναντήσεις για το «μηχανισμό», οικονομικό επιτελείο-δανειστές ασχολούνταν, αποκλειστικά, με την αναζήτηση λύσης για ΦΠΑ και ΦΜΥ, χωρίς να γίνεται αναφορά στις υπόλοιπες διαφορές που είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν.
Υπογραμμίζεται πως οι διαβουλεύσεις για τον εξωδικαστικό ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ήταν ακόμη ο Γιώργος Σταθάκης.
Η συμφωνία
Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε στο μεγάλο «αγκάθι» του εξωδικαστικού μηχανισμού προβλέπει -σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης- πως θα «κουρεύεται» σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ, όχι όμως και ο ΦΜΥ. Γι’ αυτό το σκοπό, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η συμφωνία κάνει λόγο για επανυπολογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τον Φεβρουάριο, αναφέρεται πως μένουν εκτός «κουρέματος» οι οφειλές προς το Δημόσιο που αφορούν σε: φόρο προστιθέμενης αξίας, παρακρατούμενους φόρους και ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Θέση των δανειστών, κατά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ήταν το «κούρεμα» να αφορά ακόμη και οφειλές των παραπάνω κατηγοριών.
Η πρόοδος, πάντως, στο «μέτωπο» του εξωδικαστικού συμβιβασμού σημειώθηκε απουσία του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Επ’ αυτού, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας σχολίασε πως τα τελευταία βασικά ανοιχτά θέματα του «μηχανισμού» άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών.
Σε εκκρεμότητα
Εφορία: Τα 7 SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά
Προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το μηχανισμό μένει να δοθούν λύσεις σε τέσσερα, τουλάχιστον, βασικά θέματα που είναι τα εξής:
1. Ο προσδιορισμός του αριθμού των δόσεων: Στο ν/σ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρεται πως δεν είναι έγκυρος όρος σύμβασης αναδιάρθρωσης ο οποίος προβλέπει την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο σε περισσότερες από 120 δόσεις. Οι δανειστές, από την πλευρά τους, έχουν ζητήσει τη θέσπιση κριτηρίων με τα οποία θα προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή αυτού του είδους χρεών.
2. Ο χρόνος βεβαίωσης των οφειλών: Βάσει νομοσχεδίου μένουν εκτός «μηχανισμού» οι οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. που δημιουργήθηκαν μετά την 31η.12.2016. Εδώ και μήνες, ωστόσο, οι θεσμοί επιμένουν να αλλάξει η συγκεκριμένη προθεσμία σε 30.6.2016 το αργότερο.
3. Το κατώτατο όριο χρεών που θα πρέπει να πληρούται για να μπορέσει ο οφειλέτης να υποβάλει αίτηση ένταξης στο μηχανισμό: Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης υπαγωγής στο «μηχανισμό» σε όλες τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και σε ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Οι θεσμοί αντιπροτείνουν η ρύθμιση να αφορά σε οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.
4. Η διάρκεια ισχύος του νόμου: Στο νομοσχέδιο επισημαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν η ρύθμιση να έχει μικρότερο χρόνο ισχύος.
Κατάθεση εντός Μαρτίου
Εφόσον «κλειδώσει» η συμφωνία θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με σκοπό να πάρει το δρόμο της ψήφισης στη Βουλή. Στις παρατηρήσεις των δανειστών θα προστεθούν αυτές των παραγωγικών φορέων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι να κατατεθεί το ν/σ στη Βουλή το αργότερο ως το τέλος του μήνα.
Στο μεταξύ, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος έχει προτείνει να συμπεριληφθούν στο «μηχανισμό» και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς επίσης να «λειανθούν» κάποια από τα αυστηρά κριτήρια ένταξης, διότι ως έχει αφήνει εκτός την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η απαίτηση για ύπαρξη μίας κερδοφόρας χρήσης προ φόρων την τελευταία τριετία, η σύναψη ρύθμισης μόνο μετά την 1η.7.2016 και η συγκέντρωση απαιτήσεων κατά 85% σε έναν πιστωτή είναι τρία βασικά κριτήρια που χρήζουν βελτιώσεων. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως τα παραπάνω δεν εντάσσονται στα πεδία τριβής κυβέρνησης-θεσμών.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου