Σύμφωνα με εκτιμήσεις των λιανεμπόρων, οι αυξήσεις θα κινηθούν μεσοσταθμικά στο 5% και αποδίδονται τόσο στις ακραίες καιρικές συνθήκες, που οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής και στην άνοδο των τιμών των υλικών συσκευασίας, όσο και στην εκτίναξη του μεταφορικού κόστους.
Αν και προς το παρόν οι ανατιμήσεις δεν έχουν φανεί στο ράφι εξαιτίας των αποθεμάτων που έχουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι βιομηχανίες, οι πρώτες αυξήσεις αναμένονται από το τέλος του έτους. Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος του λιανεμπορίου τροφίμων, «αυτήν την περίοδο προσπαθούμε να στοκάρουμε για τους επόμενους δύο μήνες, ώστε να κρατήσουμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα χαμηλά τις τιμές. Ωστόσο, πρόκειται για προσωρινό μέτρο. Προς το τέλος του έτους οι τιμές στο ράφι θα έχουν αυξηθεί σίγουρα».
Για το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει τις πρώτες ύλες των οσπρίων μίλησε πριν από λίγες ημέρες και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «3Αλφα», Αγης Καραγεωργίου, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας. Οπως τόνισε, «αν και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες μεσοσταθμικά ξεπερνούν το 70% για την εταιρία, ενώ ανάλογη κατάσταση καταγράφεται και στις μεταφορές/logistics, η εταιρία μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση τιμών προς τα σούπερ μάρκετ», λόγω της μεγάλης αποθεματοποίησης σε χαμηλές τιμές. Μάλιστα, σημείωσε ότι στην ψιλή φακή, που είναι η κατηγορία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην ελληνική αγορά, το κόστος της πρώτης ύλης έχει εκτοξευθεί κατά 80%.
Ο κ. Καραγεωργίου πρόσθεσε ότι με τα συγκεκριμένα αποθέματα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών τη φετινή χρονιά, αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για ανατιμήσεις τη νέα χρονιά, καθώς, όπως είπε, «αν δεν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς πιέσεις, αναπόφευκτα θα υπάρξει μετακύλιση των αυξήσεων στο ράφι και στον τελικό καταναλωτή».
Εισαγωγές
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Ενας ακόμα λόγος για το ράλι τιμών που ακολουθούν οι τιμές των οσπρίων είναι η κακή χρονιά από άποψη παραγωγής στον Καναδά, αλλά και τα προβλήματα στις μεταφορές από την Κίνα. Αλλωστε, τα περισσότερα όσπρια, κυρίως τα φασόλια, στην ελληνική αγορά είναι εισαγόμενα, με βασικές αγορές τον Καναδά, το Μεξικό, την Κίνα και την Τουρκία.
Οπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής της «3Αλφα», η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρία στην εγχώρια αγορά των οσπρίων με μερίδιο που ξεπερνά το 38%, «το 75% της πρώτης ύλης είναι εισαγόμενη». Αν και ανέφερε ότι η «3Αλφα» συνεργάζεται με 330 παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, η παραγωγή τους ανέρχεται μόλις στους 5.000 τόνους, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών νοικοκυριών.
Πάντως, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την τιμές των οσπρίων, η εταιρία διατηρεί θετικές εκτιμήσεις για το 2021, καθώς στο εννιάμηνο οι πωλήσεις της παρουσίασαν πτώση κατά 5% σε σχέση με το 2020, αλλά ήταν κατά 12% υψηλότερες σε σχέση με το 2019. Σημειώνεται ότι το 2020 η «3Αλφα» εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 27,975 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 18,1% συγκριτικά με το 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτοξεύτηκαν στα 2,96 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους στα 2,256 εκατ. ευρώ έναντι 415 χιλ. ευρώ το 2019.
Ο άλλος μεγάλος παίκτης της ελληνικής αγοράς είναι η «Agrino», η οποία, αν και είναι εταιρία-ηγέτις στο ρύζι, από το 2006 πρωτοπορεί, παράγοντας ελληνικά όσπρια, καλλιεργημένα σε στενή συνεργασία με τους ντόπιους παραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 το ποσοστό εισαγωγής στα όσπρια άγγιζε το 90%, ενώ πλέον τα ελληνικά όσπρια αποτελούν το 35%. Μάλιστα, στις συσκευασίες αναγράφει το όνομά τους, καθώς και την περιοχή καλλιέργειας, ενώ παραμένει η μόνη εταιρία στην Ελλάδα που έχει πλήρη ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα εγχώριας παραγωγής.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr