Ουάσιγκτον ανταπόκριση, Πέτρος Κασφίκης
Με αυτό τον τρόπο ο κ. Ράις κατέστησε σαφές πως αν όντως οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου θα πρέπει να βάλουν ένα τέλος στις αόριστες υποσχέσεις και να αναλάβουν επιτέλους συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το εν λόγω ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως το ΔΝΤ δεν απαιτεί την άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων.
«Είναι τα λεγόμενα δύο σκέλη του ελληνικού προγράμματος: χρέος και μεταρρυθμίσεις. Για το ΔΝΤ η ελάφρυνση του χρέους είναι εξίσου σημαντική όσο και η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει, λοιπόν, πριν προτείνουμε ένα νέο πρόγραμμα στο Διοικητικό μας Συμβούλιο να έχουμε ήδη λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, οι οποίες όμως μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα επόμενο στάδιο».
Επίσης ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το ελληνικό ζήτημα ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μανούτσιν. Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε και την είδηση ότι η κ. Λαγκάρντ είχε προχθές επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη αξιολόγηση.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Όσον αφορά την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου καλωσόρισε την προσπάθεια που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για να εκπληρώσουν ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις των θεσμών, υπογραμμίζοντας, όμως, πως χρειάζεται να σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος και σε αυτή την βάση συμφωνήσαμε να στείλουμε την αποστολή μας πίσω στην Αθήνα. Επίσης, είπαμε μετά το Γιούρογκρουπ ότι χρειάζεται να σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές που παραμένουν σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Είναι, λοιπόν, πολύ νωρίς για να υποθέσουμε αν θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία κατά την διάρκεια αυτής της αποστολής».
Ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα στο ερώτημα για το εάν το ΔΝΤ εκπόνησε μελέτη για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, ξεκαθαρίζοντας πως «ήταν και παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδος και των άλλων χωρών της ευρωζώνης η παραμονή της χώρας στην νομισματική ένωση».
Απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ταμείου τόνισε ότι «το ΔΝΤ πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Διαβάστε ακόμα – Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό