Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν όμως τις πρoγνώσεις του για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, στην ίδια εφημερίδα.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Τόμσεν παρουσιάζοντας την περασμένη εβδομάδα την έκθεση του ΔΝΤ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει συντάξεις καθώς και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη. Επέμεινε παράλληλα ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια και ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο – βιώσιμο.
Οι δηλώσεις Τόμσεν γίνονται τη στιγμή που η διαπραγμάτευση παρουσιάζει εικόνα στασιμότητας, αν όχι αδιεξόδου, καθώς η μεν ελληνική κυβέρνηση καλείται να πάρει μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους, χωρίς –προς το παρόν– ορατό και σημαντικό αντιστάθμισμα, οι δε δανειστές εξακολουθούν να μην έχουν βρει κοινό τόπο μεταξύ τους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.