Η πρώτη θετική ένδειξη ήρθε από το γεγονός ότι η ύφεση για το πρώτο τρίμηνο κατά 2,3% του ΑΕΠ ήταν υποτριπλάσια από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει τον Μάρτιο είχε πρόβλεψη για ύφεση 7% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, η οποία έπεσε -ευτυχώς- πολύ έξω.
Οπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, το δεύτερο lockdown, παρότι διπλάσιο σε διάρκεια (ξεπέρασε τους έξι μήνες), είχε πολύ μικρότερη επίδραση στην ανάπτυξη από ό,τι το πρώτο που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020. Τούτο διότι τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, που ξεπέρασαν το πρώτο τρίμηνο τα 10 δισ. ευρώ, στήριξαν εισοδήματα και επιχειρήσεις αλλά και η προσαρμογή -όσο είναι αυτό δυνατό- των κλάδων που παρέμειναν κλειστοί όλους αυτούς τους μήνες στους περιορισμούς περιόρισαν σημαντικά τις απώλειες στον τζίρο σε σύγκριση με το 2020.
Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση λειτούργησαν κανονικά κατά το πρώτο τρίμηνο ενώ κλάδοι όπως τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά είδη πήγαν καλύτερα από το 2020. Η εστίαση μετρίασε τις απώλειες με τη διανομή φαγητού κατ’ οίκον και το λιανεμπόριο με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, στις οποίες, εκτός από τις μεγάλες αλυσίδες, εντάχθηκαν και οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις. Σε επίπεδο εισοδημάτων δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι διατήρησαν σταθερά τα εισοδήματά τους, ενώ οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα στηρίχτηκαν με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Με άλλα λόγια, η οικονομία λειτουργούσε ακόμη και σε συνθήκες lockdown αφού επιχειρήσεις και καταναλωτές είχαν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Πιο… δυνατά
Πλέον το σταδιακό άνοιγμα κλάδων της οικονομίας από τον περασμένο μήνα και η πρόοδος των εμβολιασμών αλλάζουν το σκηνικό. Η ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι ακόμη και διψήφια, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι τεχνικός αφού το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα συγκριθεί με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όταν είχαμε το πρώτο σκληρό lockdown της οικονομίας που είχε αποτέλεσμα η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση 13,9% του ΑΕΠ.
Ο δεύτερος είναι πιο ουσιαστικός, καθώς εκτός από το άνοιγμα της οικονομίας έστω και με περιορισμούς θα έχουμε και την πρώτη εκδήλωση της αναβαλλόμενης κατανάλωσης των προηγούμενων μηνών, η οποία, εκτός από την αύξηση του ΑΕΠ, θα συμβάλει και στη σταθεροποίηση του λιανεμπορίου και την εστίασης.
Στο 30%
Επιπλέον, ο τουρισμός που άνοιξε από τα μέσα Μαΐου, αν και αντιμετωπίζει ακόμη τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. από τη Μεγάλη Βρετανία), έχει κίνηση που αντιστοιχεί στις αρχές Ιουνίου στο 30% της κίνησης που είχαμε το 2019 σε επίπεδο κρατήσεων. Πέρσι την ίδια εποχή η κίνηση ήταν μηδενική και πολλά ξενοδοχεία δεν είχαν καν ρισκάρει να ανοίξουν για την τουριστική περίοδο. Το μέλλον είναι προς το παρόν αβέβαιο, αλλά αν έχουμε την υιοθέτηση του πράσινου πιστοποιητικού μέσα στον Ιούλιο, η πρόβλεψη για ανάκτηση φέτος του 45% του τζίρου του 2019 μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική, ειδικά αν ο κλάδος του τουρισμού παρατείνει την τουριστική περίοδο.
Επιτάχυνση
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Το Ταμείο Ανάκαμψης, παρά τα προβλήματα καθυστερήσεων που είχε από την αρχική έγκριση στις 21 Ιουλίου 2020 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, φαίνεται ότι επιταχύνει σημαντικά την υλοποίησή του. Στο τέλος του 2020 η Ελλάδα ανέμενε να εισπράξει την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ αργά μέσα στο φθινόπωρο. Ωστόσο η έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα από την Commission. Μάλιστα για τον λόγο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Αθήνα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οσο για την εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής, αυτή αναμένεται μέχρι και το τέλος του Ιουλίου.
Επιπλέον στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να απορροφήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και την πρώτη δόση ύψους 3,7-3,8 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με δεδομένο ότι η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο είναι εμπροσθοβαρής, αυτό σημαίνει ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα τρέχουν έργα και μεταρρυθμίσεις ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν άμεσα όλα τα μεγάλα έργα εθνικής εμβέλειας που έχει εντάξει το υπουργείο στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0».
Αποκρατικοποιήσεις
Ωθηση στις επενδύσεις θα δώσει και το «ξεπάγωμα» που προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που είχε πρακτικά σταματήσει λόγω της αβεβαιότητας που είχε προκαλέσει η υγειονομική κρίση. Το επόμενο διάστημα μετά από πολλά χρόνια προετοιμασίας αναμένεται να ξεκινήσει η εμβληματική επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μαζί θα προχωρήσει και η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας του νέου αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» η οποία είχε επίσης «παγώσει» λόγω των συνθηκών που είχε δημιουργήσει η πανδημία στον τομέα των μεταφορών. Στη συνέχεια παίρνουν σκυτάλη η σύμβαση παραχώρησης της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού και των περιφερειακών λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.
Κόστος δανεισμού
Παράλληλα, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου συμπαρασύρει και τους όρους δανεισμού των επιχειρήσεων, με την αγορά εταιρικών ομολόγων να γνωρίζει άνθηση από τα μέσα του 2020, παρά την υγειονομική κρίση. Για φέτος οι προβλέψεις θέλουν μεγάλες επιχειρήσεις να προχωρούν σε δανεισμό μεγαλύτερο των 4 δισ. μέσω εταιρικών ομολόγων το δεύτερο μισό του 2021. Μέχρι στιγμής κεφάλαια ύψους 1,85 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί μέσω βιβλίων προσφοράς για την έκδοση εταιρικών ομολόγων στη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2021 από τις εισηγμένες Alpha Bank, ΔΕΗ, Motor Oil και Mytilineos.
Παράλληλα, οι απλοί αποταμιευτές έχουν ανακαλύψει αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα και στρέφονται σε αυτές τις επενδύσεις μεταφέροντας κεφάλαια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι προφανές ότι ο δανεισμός αυτός θα οδηγήσει σε επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας δίνοντας περαιτέρω ώθηση σε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Τέλος, με την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» οι εμπορικές τράπεζες φιλοδοξούν να μειώσουν περαιτέρω κατά 30 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με απώτερο στόχο να μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα ΜΕΔ μέσα στο 2022. Ετσι θα μπορέσουν να μειώσουν τις προβλέψεις τους και να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους στην πραγματική οικονομία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter